Allé, het is weer zover; the season to be jolly is gearriveerd. Samenkomen met de familie, je een slagaderbreuk vreten tussen de sorbets door, en helse emotionele rollercoasters beleven door al dat gedoe met die cadeautjes. De zatte nonkel doet iedereen fronsen als hij over de politiek begint, en je was vergeten wat voor etters je kleine neven en nichten zijn. Gelukkig is er nog de beeldbuis, het laatste redmiddel om de gezelligheid te behouden. Maar het aanbod op tv is om van te huilen. Home Alone? Miracle on 34th Street? The Santa Clause? Allemaal bagger! Fijnproevers weten dat er maar één echte kerstfilm is, namelijk Die Hard.

De geboorte van Christus

In de christelijke traditie gaat Kerstmis over de geboorte van Jezus. Je weet wel, onze messias, de grote verlosser die iedereen moet verzoenen en het Laatste Oordeel velt. De incarnatie van God, wiens sterfelijke vorm moet boeten voor onze zonden.

Die Hard

♫ Jingle Bruce, Jingle Bruce ♫

Laat dat net zijn wat Die Hard belichaamt: een allegorie op Jezus in de vorm van Bruce Willis die al vloekend en bungelend aan een brandslang uit de baarmoeder van Hollywood komt gevlogen. Zijn alter ego, John McClane, is de ultieme redder in nood, niet voor eigen glorie, maar omdat het moet. Een goddelijk maar toch aards specimen dat op zijn blote voeten over een zee van gebroken glas wandelt, de zwakken beschermt en een vonnis velt over zij die kwaad doen. Zijn kerstavond is er eentje van waarlijk Bijbelse proporties.  

Familiale waarden, barmhartigheid en verbondenheid

Wie niet gelovig is, kan ook iets aan Kerstmis hebben. Het zijn de donkerste, hardste tijden van het jaar; het moment waarop we het meest nood hebben aan een positieve boodschap. Tijd om te bezinnen, om ons hart te openen voor broodnodige warmte, en te weten dat het licht altijd de duisternis overwint.

Die Hard

“Nauurlijk ben ik de slechterik. Zou ik anders zo dramatisch belicht zijn?”

Ook hier draagt Die Hard warme gevoelens naar buiten. John McClane vecht om zijn gebroken gezin terug bijeen te krijgen, maar tegelijk moet hij zijn naasten hoeden tegen de handlangers van wreedheid en hebzucht. Hans Gruber mag zich dan nog vermommen als een vrijheidsstrijder, stiekem is hij een extreme versie van Ebenezer Scrooge, eentje die enkel tot inkeer kan komen als Bruce Willis hem rot verwijt en vervolgens uit het raam van de elfendertigste verdieping blaast. En wie kon die rol beter met zoveel glans en bravoure vertolken dan wijlen Alan Rickman? Diens aanwezigheid alleen al is genoeg om Die Hard te verheffen tot de hoogste regionen van de schone kunsten.

Die Hard is de bron van alle leven

Vind je al dat melige gedoe rond kerst maar niks, en wil je gewoon een portie onversneden amusement? Ook dan is Die Hard de uitgelezen keuze, want niets zegt meer plezier als kijken naar de moeder van alle actiefilms. Bloedstollende actie, heerlijke dialogen, pompende adrenaline, en jaren-80-sentiment, het zit er allemaal in. Vergeet de flauwe zever die hierboven staat, dat was gewoon om de saaie mensen over de streep te halen. Vanavond is Nakatomi Plaza een oord van verderf, en zien hoe orde op zaken gesteld wordt, doet keihard deugd.

Die Hard

‘”Now I have a machine gun, ho ho ho” is de beste regel filmtekst ooit.

Dus wacht tot de kleintjes gaan slapen zijn, of nog beter, smijt die Frozen-dvd in de open haard, en laat ze meteen kennis maken met waar het echt om draait. Schenk iedereen een borrel uit, draai de volumeknop ver open, en zet Die Hard op. Op kerstavond is er géén alternatief.

(nvdr: Geekster distantieert zich van bovenstaande uitspraken, en is niet verantwoordelijk voor enige familiale problemen die het opvolgen van dit advies met zich mee kan brengen.)


Vind je tegen beter weten in Die Hard toch maar niets, dan zijn de volgende artikels misschien iets voor jou:

De favoriete kerstfilms van de rest van de Geekstercrew

Voor wie het wat korter mag en wat grappiger: de beste kerstafleveringen uit comedy op tv

Minder voor de hand liggende kerstfilms die je eens een kans moet geven

Enkele tips voor als je die filmfanaat in je gezin nog een cadeau moet kopen

Score

10 Yippee ki-yay

Een flik in een marcelleke die schoften overhoop schiet met kerstmuziek op de klankband. Wees eerlijk, wat meer wil een mens op dagen als deze?

  • Kerstverhaal 10
  • Kerstpersonages 10
  • Kerstmuziek 10
  • Kerstsfeer 10
Share.

About Author

Kenny Soete

Verslinder van cinema, ongoddelijke muziek en thematische spelen. Heeft een uitgesproken liefde voor sci-fi en 80ies neonverlichting. Houdt van de zee en alle vuurtorens daarrond.

Reacties