Niets is zo gevaarlijk voor een film als hooggespannen verwachtingen. We zouden een waslijst van getroffen titels kunnen produceren, maar dat laten we zo. In de plaats zullen we het hebben over Deadpool. Trouwe fans zijn in het verleden al dik teleurgesteld geweest door zijn passage op het witte doek, en deze nieuwe film moet dat rechtzetten. De vraag of het een topper of een nieuwe flopper wordt, doet de gemoederen hoog oplaaien. Dat er dan nog eens riooljournalisten zijn die clickbait-titels aan hun reviewartikels geven, doet er ook weinig goeds aan.

Voor we de film op de rooster leggen, zullen we voor de toeristen op deze pagina eerst even opfrissen wie die lolbroek in zijn rode pakje is. Deadpool, alias The Merc with a Mouth, is het enfant terrible uit de Marvel-stal. Een super-antiheld (nee, een anti-superheld is iets anders) die veel te graag de draak steekt met zichzelf, zijn lezerspubliek en iedereen die een universum met hem moet delen. Zijn superkracht houdt in dat zijn lichaam elke verwonding haast onmiddellijk kan genezen. Dat, samen met zijn attitude en zijn kunde met pistolen en zwaarden, maakt van hem een uiterst notoire ambetanterik.

deadpool heads up

“Schatje, kom naar mijn film. Ik beloof dat je er ondersteboven van zult zijn.”

Maar goed, nu alle formaliteiten uit de weg zijn geruimd, kunnen we het mysterie ophelderen. Is Deadpool (de film) Deadpool (het personage) waardig? Wordt er gegrold, gegrapt en gelachen? Zijn er kwajongensstreken? Krijgt de vierde muur er van langs? Kunnen de schuimbekkende internet-fanboys eindelijk stoppen met van hun foert maken? Daar antwoorden we overal volmondig “ja!” op.

Van zodra de Fox-fanfare en het Marvel-logo van het scherm verdwijnen, begint de ongein al onmiddellijk. De begingeneriek zit vol moppen waarin iedereen, zowel binnen als buiten de film, er van langs krijgt. Zelfspot is the new black, en dat zullen de studiobonzen ook geweten hebben. Er veel over mekkeren zullen ze niet, want dit brengt geld in het laatje. Ook de openingsscène maakt het duidelijk: this is not your average superhero movie. Ultrageweld gemixt met onderbroekenhumor, het is eens iets anders dan de heldhaftige bombarie van pakweg The Avengers en X-Men.

deadpool talk

“Gasten, mijn film, mijn regels. Gesnopen?”

Over die X-Mannen gesproken, Deadpool moet zijn cinematische origin story niet alleen ondergaan. Hij krijgt ook het gezelschap van twee onvrijwillige sidekicks. Ene Colossus, een Russische man of steel (veel cooler dan die oen met zijn wapperende DC-cape), en een norse jonkvrouw die luistert naar de naam Negasonic Teenage Warhead. Het contrast tussen de “echte” superhelden en de kindonvriendelijke dad jokes van Deadpool is een heerlijke voedingsbodem voor allerlei kluchten, met veel schuddebuiken tot gevolg.

Dat het in Deadpool hoofdzakelijk om kolder en kletskoek draait, was al duidelijk. Het regent grappen van variërende niveaudieptes, al wordt echte ranzigheid terzijde gelaten. Darmperikelen ten gevolge van Mexicaans eten (Deadpools favoriete keuken) komen helaas niet aan bod, maar dan kunnen we er gelukkig nog naar uitkijken in de sequel.

Maak nu wel niet de fout van te denken dat deze prent enigszins verfijnd is. Zorg dat oma tegen een stootje kan voor je ze meeneemt naar de zaal, en laat je koters al helemaal thuis bij de babysit. Er wordt gevloekt aan duizend per uur, er passeren blote borsten de revue, en het geweld is een pak scherper dan we van de andere superwatjes gewoon zijn. Dat zorgt ervoor dat Deadpool de hoogst geklasseerde Marvel-film is sinds Blade. Zoete ironie als je bedenkt dat een volwassener rating hier gepaard gaat met een compleet onvolwassen held.

deadpool fuck yeah

Scheldwoorden zijn officieel Deadpool-approved.

Onvolwassen? ‘t Is pas een scheldwoord als je het er van maakt, maar Deadpool heeft wel zijn eigen type rebelse, nét niet puberale humor. Hij is een smartass die het niet kan laten om zijn tegenstanders te schofferen, zijn teerbeminde medemens te pesten, en tussendoor de meest absurde/hilarische/tenenkrullende moppen af te vuren. Schrap maar zelf wat niet past, want het is uiteindelijk een kwestie van smaak.

Laten we het nog even herhalen: this is not your average superhero movie. Vergeleken bij de sloot andere films in het genre, vinden we hier geen epische toestanden waar het lot van de stad of de wereld voor de zoveelste keer in de schaal ligt. De bad guys zijn geen gestoorde masterminds, maar gewone (super)criminelen, zonder strakke pakjes. Dit past natuurlijk volkomen bij Deadpool en zijn oorsprong, maar een onwetende cinemaganger kan er door gepakt worden. Deze speelfilm neigt veeleer naar een low key superheldenkarakterstudie, dan naar een full blown epic.

deadpool zen

In beeld: Deadpool vs. mensen die niet tegen een grapje kunnen.

En dat karakter wordt heerlijk vormgegeven door Ryan Reynolds. Als je fan bent van de man, dan zul je er van smullen, maar zelfs wie hem verguist, zal moeten toegeven dat hij heerlijk op de zenuwen werkt. Reynolds heeft in het verleden al brute pech gehad met Green Lantern en de vorige passage van Deadpool in het Wolverine-debacle, maar deze derde keer is echt wel de goeie keer. Het is ronduit dolletjes, en meer dan genoeg om de zure smaak van het verleden weg te spoelen. 

Als je nu nog steeds niet afgeknapt bent, stop dan met mijmeren en rep je naar de dichtstbijzijnde zaal voor een fikse dosis satirische flauwiteiten met superhelden. De kans dat je het beklaagt, is behoorlijk klein. En tot slot nog een kleine tip: blijf zitten tot na de aftiteling. Zomaar, omdat het kan.

7.8 Superklucht

Het heeft heel wat voeten in de aarde gehad, maar de geslaagde Deadpool-verfilming is eindelijk een feit. Het resultaat is tegelijk bescheiden en helemaal over the top. Nieuwkomers zijn meteen ingewerkt, en veteranen moeten al héél cynisch zijn om er echt ontevreden over te zijn.

  • Verhaal 7
  • Personages 8
  • Audiovisueel 8
  • Humor 8
Share.

About Author

Kenny Soete

Verslinder van cinema, ongoddelijke muziek en thematische spelen. Heeft een uitgesproken liefde voor sci-fi en 80ies neonverlichting. Houdt van de zee en alle vuurtorens daarrond.

Reacties