Cretaceous Park en de klucht van Jurassic Park

1

Jurassic World opent bijna de poorten! Op 10 juni kunnen we onze netvliezen en retina’s botvieren op de bloedrode slachting die de Indominus Rex ongetwijfeld zal aanrichten in het themapark. Maar laten we de echte helden niet vergeten. De lang vervlogen zielen van dinosaurussen en zeereptielen der aarde. Met pijn in het hart moeten we telkens opnieuw aanschouwen hoe Spielberg, dino-vervuiler, een loopje neemt met de geschiedenis en erger nog, dinosaurussen zelf. Daarom, mijn beste Geekstervrienden, even een rechtzetting. Onze eigenste Vlaamse Neil De Grasse Tyson en tevens dino-expert, codenaam John, zet daarom de wetenschappelijke puntjes op de i.

Het woord is aan jou, John! Trek van leer!

SUBJECT: Algemene Fouten
Eerder een detail: bijna alle dieren in het Jurassiche Park komen uit het Krijt en niet uit de Jura. ‘Jurassic’ klinkt beter wellicht dan ‘Cretaceous’.

Het gemak waarmee in de openingsscène het skelet van een theropode wordt blootgelegd, is de natte droom van elke paleontoloog. Dat gebeurt echter NOOIT. Gewoon met een borsteltje het stof afdoen van een skelet, dat al minstens 65 miljoen jaar staat te popelen om ontdekt te worden en zodoende zich aan de oppervlakte bevindt, ik dacht het niet. Gewoonlijk zijn beenderen uit het Mesozoïcum dusdanig oud dat ze uit de rotsen moeten gezaagd of gehamerd worden. Soms worden zelfs hele rotsblokken opgeblazen. Het is een gigantisch werk dat jaren in beslag neemt. Bovendien valt het niet vaak voor dat het hele dier nog zo mooi aan elkaar hangt, al is dat niet onmogelijk cf. oa. de verschillende Iguanodon uit het Belgische Bernissart.

JP-Digsite

Ook komen veel dinosauriërs elkaar tegen daar waar in werkelijkheid er miljoen jaren tussen verschillende soorten lag. Zo heeft er nooit een duel plaatsgevonden tussen een Tyrannosaurus en een Spinosaurus, zoals in JP3. Aangezien de dieren gekloond zijn valt deze kritiek wel weg, maar over dat klonen later meer.

SUBJECT: Brachiosaurus

De Brachiosaurus heeft helaas een stapel fouten tijdens de film. Allereerst zien we het dier kauwen als een koe. Van links naar rechts en op en neer en met dubbele salto met schroef. Meneer Spielberg heeft duidelijk nooit de moeite genomen om de kaken van sauropoden nader te bestuderen. Deze dieren kauwden niet! Het plantaardig materiaal werd losgerukt, op een hoopje geduwd met de tanden en de tong en dan in een keer ingeslikt. De kaken hebben enkel het vermogen om op en neer te gaan. Het eten werd bovendien deels verteerd door gastrolieten, stenen die de dieren geregeld inslikten.

JP-Brachiosaur

Brachiosaurus was een gigantisch dier van meer dan dertien meter hoog. Verhoudingsgewijs was de kop weliswaar zeer klein, voor een mens zou de kop nog steeds iets groots zijn om plots tegen te komen, op dagen dat men wakker wordt in een dertien meter hoge boomkruin bijvoorbeeld. Desondanks is de kop té groot in de film.

De brachiosauriden zijn fundamenteel anders gebouwd dan alle overige families van sauropoden. Diplodociden, titanosauriërs en alle andere families hebben langere achterpoten dan voorpoten. Dit maakt het fysiek mogelijk om, tijdelijk, op de achterpoten te balanceren op zoek naar de hogere blaadjes in een boom of als verdediging in een gevecht. Brachiosauriden zijn dé uitzondering. Deze familie, waar de Brachiosaurus vanzelfsprekend toe behoort, had langere voorpoten. Ze konden onmogelijk op hun achterpoten balanceren. De nek stond quasi verticaal in plaats van horizontaal. Deze dieren waren niet in de lengte, maar in de hoogte gebouwd. Ik herhaal: dit is dé uitzondering. Alle andere sauropoden konden dit wel. Ik herhaal: dit is dé uitzondering. Welk dier gebruikt Spielberg om op zijn achterpoten te laten overhellen? Juist ja, een Brachiosaurus. Blijkbaar zag hij er bovendien wel de humor van in. Let goed op de scène waar een Brachiosaurus dit doet. Hij komt niet eens hoger dan met vier poten op de grond.

Brachiosaurus

Het is zo goed als uitgesloten dat Brachiosaurussen konden niezen. Niezen is een typisch zoogdierfenomeen dat een middenrif vereist. Dinosauriërs hadden geen ribloos buikgedeelte dat door een middenrif was verbonden met het ribhebbende gedeelte. Tenzij moeder natuur het middenrif totaal ergens anders heeft geplaatst, wat zeer uniek zou zijn, konden dinosauriërs niet niezen. Er is ook geen enkel bewijs dat zijn geroep klonk zoals in de film. Hoe het klonk is echter ook niet geweten, dus dat is op zich geen fout in mijn ogen.

SUBJECT: Velociraptor
Hét gedrocht bij uitstek: de Velociraptor. Aangezien een Velociraptor niet groter is dan een gewone hond en aangezien Deinonychus geen bekende naam is bij het brede publiek, besliste Spielberg doodgewoon om de naam van de ene en het uiterlijk van de ander te combineren. Normaal toch? Als je ooit een film wilt maken over een grote Inca-leider, noem hem gerust Napoleon.

Velociraptor

Het is zeer onwaarschijnlijk dat een Velociraptor op een Tyrannosaurus zou springen. Zelfs met de grote van een Deinonychus. Een kat bespringt ook geen wolf.

De staart van een theropode is uitermate stijf vanwege de structuur van de wervels. Gezien de bouw van het lichaam, met bijna al het gewicht vooraan, was dit nodig voor de balans. Het is quasi uitgesloten dat ze zo soepel konden zwepen met hun staart.

De intelligentie van de Velociraptor is zwaar overdreven. De familie van de dromaeosauriden en die van de saurornithoididen zijn inderdaad opvallende intelligente dinosauriërs. Wellicht waren ze intelligent genoeg om in groep te jagen en zodoende jachtstrategieën te gebruiken. Dit is echter in een zoogdierenwereld als die van vandaag totaal niet spectaculair. Het is niet plausibel dat ze een deur zouden kunnen opendoen, sinds hun intelligentie nog niet in de buurt kwam van een walvis of een chimpansee, zoals in JP3 vermeld wordt. Aangezien ze in de films vaak gewoon intelligenter zijn dan de acteurs, zou men dat nogal gemakkelijk denken. In JP2 zien we ook nog hoe een Velociraptor de nek van een mens doelbewust breekt. Toch eentje dat heeft opgelet in de lessen anatomie dus. Lessen anatomie van voor de Velociraptor onbekende soorten bovendien. In werkelijkheid valt hun intelligentie te vergelijken met bepaalde vogels en bepaalde minder intelligente zoogdieren zoals een opossum.

Jurassic_Park_raptors

Ook het snauwen en het optrekken van de lippen is zwaar overdreven bij de Velociraptor. Dergelijke mimiek vereist complexe gezichtsspieren, iets dat enkel aanwezig is bij mensen en in mindere mate bij verwanten zoals de chimpansee. Dinosauriërs waren reptielen. De mens heeft 17 verschillende gelaatsuitdrukkingen, een chimpansee 12, een rhesus-aap 8, een hond 4, een reptiel 2 en een vis 1. Die van de reptielen beperken zich tot normaal en dreigend.

SUBJECT: Triceratops
De berg stront van de Triceratops. Natuurlijk een grappige scene, maar Spielberg moet me toch eens uitleggen hoe een beest waarvan de anus wellicht zo’n anderhalve meter van de grond kwam zo een berg bij elkaar poepte. Of kwamen soortgenoten samen in wat een soort openbaar toilet was? Om een torentje te maken werd vervolgens alles bij elkaar geschopt. Kunst, miljoenen jaren vóór de oermens. Bovendien hadden dinosauriërs helemaal geen grote stront, kleiner verhoudingsgewijs dan een zoogdier. Dit weet men dankzij talloze gefossiliseerde coprolieten. Bovendien bestaat de kans, althans bij reptielen, dat hun goedje er helemaal niet zo uitzag, maar eerder als vogeldrek.

Triceratops poo

Opnieuw een sterk staaltje van geen-kat-die-dat-opmerkt: de Triceratops heeft gefossiliseerde hoorns vol met barsten en slijtage. Het beestje was natuurlijk wel erg ziek.

Triceratops

SUBJECT: Dilophosaurus
Het is totaal onbekend of Dilophosaurus een kraag had en moest dat zo geweest zijn, dan waren daar sowieso sporen van te vinden. De kraag zou sowieso omhoog gehouden moeten worden door beenderen of een andere rigide structuur, waarop littekens zichtbaar moeten zijn van de nodige spieren die eraan vast hingen. Pure Hollywood. Stel dat het dier een kraag zou hebben gehad, stel, waarom zou het dan bij Jupiter zijn prooi willen intimideren? Een kraag en gelijkaardig uiterlijk vertoon dient per definitie voor intimidatie, het heeft verder geen praktisch nut. Het wordt dus enkel gebruikt tegenover soortgenoten of mocht de Dilophosaurus zelf ooit in een prooi-situatie verkeren. Maar uw prooi intimideren? Ik zie het al voor mij: een wolf dat zijn tanden ontbloot en begint te grommen naar een smakelijk uitziend reetje dat hij nog moet vangen.

Dilophosaurus_(Jurassic_Park)

Ook is er niet het minste bewijs voor het giftige speeksel, of wat dat petroliumachtig goedje ook moge zijn, dat de Dilophosaurus uitspuwt. Bovendien is het bewezen dat de Dilophosaurus een van de snelste theropoden was. Zo een predator heeft dat soort fantasietjes zelfs helemaal niet nodig.

Dilophosaurus is veel te klein in de film. Dit dier was ongeveer twee meter hoog en zes meter lang. Tenzij de versie van Spielberg moet doorgaan voor een juveniel dier. Hoe het ook moge wezen, het dier is bewust niet te groot gemaakt om niet te veel te concurreren met de ster van de film, de Tyrannosaurus.

SUBJECT: Tyrannosaurus Rex
Nog een absolute parel: de Tyrannosaurus ziet u niet als ge niet beweegt! Handig voor een actieve rover he. Volgens sommigen zou het een aaseter zijn, maar dat zou in dit geval nog belachelijker overkomen; aas beweegt namelijk nog minder. Er zijn wel degelijk amfibieën en reptielen met dergelijke oogcapaciteiten, maar het is veel waarschijnlijker dat de ogen van Tyrannosaurus op die van een vogel leken. Maar goed: stel dat het dier effectief erg slecht zag, dan zou het toch enorm goed moeten kunnen ruiken of horen. Nee hoor, de Tyrannosaurus, die vlak bij de mensen naast de jeep staat, is potdoof en heeft een zwaar verstopte neus. Terwijl wetenschappers al jaren onderzoeken hoe nu exact de extinctie van deze prachtige fauna verlopen is, heeft Spielberg het gewoon in zijn film duidelijk gemaakt: de dieren hadden helemaal géén zintuigen.

trex

De wiebelende knieën van de Tyrannosaurus tijdens de achtervolgingsscène in de jeep. Deze wist ik zelf niet. Blijkbaar wiebelen de knieën tijdens het achtervolgen. En dat voor een dier van 5 meter hoog en negen ton zwaar. Ver zou het dier niet geraken alvorens door de knieën te zaken en nooit meer recht te komen.

Beeld je even in dat jij een predator bent. En je hebt honger. Je ziet, ruikt of hoort een mogelijke prooi. Wat is dan de allereerste kwaliteit die een predator moet hebben? De voornaamste vereiste om de prooi te kunnen vangen? Juist ja, stil zijn. Totale stilte. Tyrannosaurus niet hoor. BONG, BONG, BONG, BONG, BONG. Hoe groot een dier ook mogen wezen, het heeft per definitie de kracht om dat lichaam ook zachtjes neer te laten komen. Bovendien waren zijn enkels helemaal niet in staat om op een dergelijke manier met zijn voetzolen rond te bongen. Vergelijk maar eens de wandelgang tussen de Tyrannosaurus van JP en die van Walking with Dinosaurs.

Ook de snelheid bij die achtervolgingsscène is zwaar overdreven. Volgens de nieuwste wetenschappelijke studies, mensen die dus géén rekening moeten houden met wat de massa graag ziet, is de topsnelheid van een beest van dergelijke omvang maximaal 30 km/u. In de film zien we dat de jeep pas in hogere versnelling kan wegrijden. Beeldt u ook maar eens de klap in als de kop met die snelheid en van die hoogte zou neerkomen op de grond, moest het dier struikelen. Gewoon absurd.

Deze is ook een van mijn favorieten, omdat het niks te maken heeft met “geen belang hechten aan wetenschappelijke correctheid”, maar gewoon pure intellectuele luiheid. Als dienen dikke inbreekt in het lab waar dino-DNA van verschillende soorten te vinden is, zien we op de tubes de verschillende namen. Daarop staat Tyranosaurus ipv Tyrannosaurus en Stegasaurus ipv Stegosaurus. Overigens werd Metriacanthosaurus dan weer wel juist geschreven.

SUBJECT: Pteranodon
In JP3 worden mensen gevangen door een volwassen Pteranodon, die hen vervolgens als voedsel schenkt aan zijn kroost. Dit is absurd. Een volwassen Pteranodon, we hebben het dus niet eens over de kleintjes, weegt de volle 17 kg. Ik eet graag veel zoals jullie weten, maar verschillende keren mijn eigen gewicht, dat is helaas een droom. Vergeet ook niet dat dit 17 kg zware dier de mensen naar zijn kroost vliegt zonder enig probleem. Dit doet me wat denken aan de zwaluwen en de kokosnoten van Monty Python.

Pteranodon

SUBJECT: Stegosaurus
In JP2 zien we dat de Stegosaurus zijn stekels in een dwarspatroon gevormd zijn. Een jarenlange studie over hoe ze nu net gerangschikt waren, kwam uiteindelijk met de conclusie dat ze tegenover elkaar geplaatst stonden. Die studie werd bekend gemaakt één jaar vóór JP2. Steven toch.
SUBJECT: Planten
Tijdens de film zien we regelmatig herbivore dinosauriërs eten van moderne planten. Het is uitgesloten dat er totaal geen aanpassingen doorheen generaties (ook bekend als evolutie, meneer Spielberg) nodig zijn voor een dergelijke verandering in eetpatroon. Zeker met het zeer giftige Eucalyptus. Koala’s eten de hele dag niets anders en zelfs die, uiteraard aangepaste, dieren zijn soms op het randje van gedrogeerd. Dit zijn hoe dan ook allemaal planten van na de Jura en het is zeer twijfelachtig dat de Brachiosaurus daar geen probleem mee zou hebben.

Hetzelfde geldt voor gras. Gras is een typische Kenozoïsche plant, die bovendien hoge concentraties bevat van cellulose en silica. Opnieuw is het twijfelachtig dat Triceratops hier geen enkel probleem mee zou hebben. Het was niet eens nodig om een giftige plant te verzinnen om hem ziek te maken in de eerste JP.

Vlak voor de Brachiosaurus-scène zien we die trut een blad vasthouden van een uitgestorven plantensoort uit het Krijt. Waar komt dat vandaan? Uit muggenbloed??

Drilling_amber

SUBJECT: DNA
Het dino-DNA wordt onttrokken aan barnsteen, afkomstig uit de Dominicaanse Republiek. Op het eiland Hispaniola zijn er echter geen barnstenen te vinden ouder dan het Eoceen. Dit weet natuurlijk geen kat maar kom.

JP-Amber

Mocht het mogelijk zijn om een dinosauriër te klonen is de keuze voor kikker-DNA een zeer bizarre. Kikkers zijn nog geen verre verwante van dinosauriërs. Natuurlijk ziet de massa geen verschil tussen een amfibie en een reptiel, beide ‘lelijke’ en ‘primitieve’ groepen, dus is het een gemakkelijke keuze. Dinosauriërs staan fylogenetisch echter dichter bij vogels en zelfs mensen.

Wat ook compleet absurd is, is hoe men exact aan het DNA geraakt is. Boren in het barnsteen, een naald penetreren en dan een vloeistof eruit halen. Na 65 miljoen jaar is het compleet uitgesloten dat er een vloeistof zou inzitten. Het is een enorm werk om materiaal vloeibaar te maken om er vervolgens een DNA-test te kunnen mee doen, hier stroomt het vloeistof gewoon uit de barnsteen.

Stel dat het klonen gelukt zou zijn, hoe zijn de dieren op drie jaar tijd, zoals vermeld in de film, volwassen geworden?

Egg hatching

De intactheid van het insect in de barnsteen is van een fantastische kwaliteit, maar niet onmogelijk. Meestal tast de barnsteen echter enigszins het dier wel aan. Wat wel absurd is, is dat men een volledige DNA-keten aan informatie eruit kan halen. De beste Mesozoïsche DNA-informatie dat bekend is, is dat van een insect. Die informatie bevat in de driehonderd basenparen. Een basenpaar is een dubbele keten van erfelijk materiaal in het DNA. Een complete keten bevat tien miljard basenparen. En dan hebben we het natuurlijk enkel over het insect zelf, niet het uitgezogen bloed. Het is absurd dat daarin genoeg informatie te vinden zou zijn. Laat staan de gigantische meerderheid van niet-gevonden basenparen op te vullen met kikker-DNA.

Nog een belangrijke opmerking is dat we NIET in staat zijn om DNA om te zetten in een wezen. De technologie bestaat om DNA te creëren. We kunnen zelfs DNA manipuleren en zodoende eigenlijk nieuwe dieren uitvinden. Het is echter onmogelijk om van een stukje DNA, laat staan een hele keten, een dier te maken. Waar komen de organen vandaan? Of de bloedvaten, de zintuigen, de ledematen? Alchemie?

90112d78039c907c2c9e9601232bc3ec

En dan mijn laatste kritiek, tevens in mijn ogen de belangrijkste. Deze kritiek gaat namelijk verder dan enkel JP. Heel wat mensen hebben een fundamentele onwetendheid over het concept klonen. Laat ik meteen met de deur in huis vallen: de extinctie der dinosauriërs is eeuwig! Het is onmogelijk een uitgestorven soort terug tot leven te laten roepen en dit vanwege de volgende zes redenen. 1) Men heeft intacte DNA nodig van de soort. DNA geraakt echter in verval doorheen de tijd, ook in barnsteen. Na enkele miljoenen jaren, een oogvink als men spreekt over dinosauriërs, is er al schade. De informatie die verloren is gegaan is voorgoed verdwenen, we kunnen ze niet uitvinden. 2) Men moet het DNA uit de barnsteen zien te krijgen. Nog belangrijker: wat met het insect? Hoe slecht moet men wel niet zijn in biologie als men denkt dat men geen insecten-DNA zou meekrijgen met het dinosauriër-DNA. 3) De informatie moet in chronologische volgorde verzameld worden om de hele genetische code van het dier te kennen. We spreken hier van een code om U tegen te zeggen en er mag niets, maar dan ook niets, ontbreken. Gaten opvullen met kikkers, fuck off! 4) Stel dat men een hele genetische code zou hebben van een dinosauriër, dan moeten we het nog monteren in chromosomen. Welke chromosomen? En vooral, hoe? Ja just, kikkers. 5) Vervolgens zouden die chromosomen (die dus uit de lucht komen vallen) geïmplementeerd moeten worden in een intact levend ei. Elke soort gewervelde legt andere soorten eieren, men moet dus al een dinosauriër-ei vinden. Een levend he. Bovendien staat er geen naam op een DNA-code. Begin maar eens te zoeken welk ei bij dat DNA hoort. 6) Het ei moet nog eens gebroed worden onder de ideale omstandigheden. Stel dat het beestje zou overleven en uit zijn ei breken, hoe gaat het overleven in deze TOTAAL andere wereld. Dinosauriërs leefden van 220 tot 65 miljoen jaar geleden. Er is veel veranderd sindsdien. Ieder zijn ecosysteem. Een dinosauriër zou direct doodgaan tussen de huidige fauna en flora. Bovendien is de kans om recent uitgestorven soorten te klonen ook uiterst klein, hoewel niet onbestaand. En met recent bedoel ik ook echt recent, hooguit 2 miljoen jaar geleden. Een mammoet klonen zou in theorie kunnen als aan alle voorwaarden hierboven is voldaan (zo zal men in de stappen hierboven het ei moeten vervangen door een nog veel ingewikkeldere baarmoeder). De Tyrannosaurus daarentegen, die zien we nooit meer terug.

Share.

About Author

Avatar

Navigator Games & Kijken. Overwinnaar Pokémon Championship 2000. Droomt uitsluitend in epische bliksemzwaardgevechten. Trust in Nic Cage. NNID: Sjmille

Reacties