BTTF-dag: bouw je eigen DeLorean-tijdmachine

1

Het is vandaag de heuglijkste dag van de eeuw: Back to the Future Day. En wat is de beste manier om dat te vieren? Juist, ja: door je eigen tijdmachine op wielen te bouwen!

dmcfrontOp 21 oktober 2015 kwamen Marty McFly en Doc Brown terecht in de toekomst, toch in de tweede Back to the Future-film. Hun tijdsvervoermiddel bij uitstek? De DeLorean DMC-12, een futuristische sportwagen met een gedurfd design. De auto zelf werd geproduceerd in 1981 en werd toch maar lauw onthaald door kwaliteitsproblemen en een veel te duur prijskaartje. Een jaar later werd het bedrijf achter de wagen failliet verklaard. Vier jaar later verscheen Back to the Future in de zalen en ondertussen dromen heel wat fans van een eigen DeLorean DMC-12. Het is een droom waarop een bedrijf in Texas inspeelde. De DeLorean Motor Company herbouwt de wagens om opnieuw te verkopen en biedt ook nieuwe onderdelen aan. En fans modificeren die wagens zodat ze vanbuiten en vanbinnen lijken op de tijdmachine van Doc Brown. Er is één groot mankement: reizen in de tijd kun je er niet mee doen. Gelukkig zijn wij er van Geekster met een simpele handleiding!

Stap 1: koop een DeLorean (of gebruik je eigen auto)

De eerste stap is ongetwijfeld al direct één van de grootste struikelblokken. Een DeLorean kost heel wat. Stukken van mensen. En je koopt hem zoveelstehands, dus je mag zeker zijn dat de onderhoudskosten ook niet miniem zullen zijn. Een verkoper uit Duitsland vraagt voor het authentieke model nét geen 50.000 euro. Maar wil je een echt koopje doen, contacteer dan deze persoon uit Grobbendonk. Hij verkoopt een DeLorean DMC-12 voor 34.000 euro, een koopje als je het ons vraagt. Dat de auto bordeauxrood is, en niet zilvergrijs, zien wij dan graag door de vingers.

delroodMaar wacht nog even voor je een tweede hypotheek op je huis afsluit. De enige voorwaarde aan de auto is dat hij 141,6 km/u haalt. Waarom zou je dan per se een peperdure DeLorean DMC-12 willen, waaraan je nog jaren kosten zal hebben, terwijl een Peugeot 205 nog geen 500 euro kost? Wil je écht een koopje slaan? Wacht dan nog even tot Volkswagen bankroet wordt verklaard. En niemand houdt je trouwens tegen om je Citroën Xsara Picasso om te bouwen. De kinderen zullen alleszins nooit meer te laat op school verschijnen!

Stap 2: het tijdscircuit

Als je een auto op de kopt getikt hebt, kun je beginnen aan het tijdscircuit in het dashboard te bouwen. Het tijdscircuit is onontbeerlijk: hiermee kun je aangeven naar welke datum je zal reizen. Het schakelbord bevat drie data: de huidige dag, de dag waar de volgende reis naartoe gaat en de datum van waar het laatst een reis is gemaakt. Wie een beetje technisch aangelegd is, kan zo aan de slag gaan met de schakelbordjes uit het middelbaar en enkele digitale schermpjes. De meest moderne oplossing is echter gewoon door te surfen naar deze applicatie op je tablet. Sluit je tablet aan op je dashboard en de rest wijst zichzelf wel uit!

big_thumb_4ad43c86b2941b59330486654bfbf3famrfusionbttfStap 3: de Mr. Fusion

Het volgende op ons lijstje is één van de energiebronnen van je tijdreismachine: de Mr. Fusion-reactor. De kleine kernreactor werkt door middel van koude kernfusie en lijkt sterk op een koffiezetapparaat. Mr. Fusion verwerkt huishoudafval in energie, zodat je geen duur plutonium hoeft te kopen om de Flux Capacitor aan te drijven. Het is 2015, dus dit apparaat kan je in elke elektronicawinkel op de kop tikken! Let wel op voor Chinees namaakspul, het is bekend dat het je Flux Capacitor naar de vaantjes kan helpen. Spring er trouwens ook voorzichtig mee om: het is en blijft kernenergie!

Stap 4: de Flux Capacitor

unnamedZonder de Flux Capacitor mag je tijdreizen op je buik schrijven. Helaas kun je dit onderdeel (nog) niet zomaar kopen in je plaatselijke tijdreiswinkel. De Flux Capacitor is een soort Geislerbuis. Om het apparaat te maken moet je drie neonbuizen aan elkaar vijzen in de vorm van een ‘Y’ en plaats je het bouwsel in een kastje met een glazen deur, ook wel de temporele singulariteitskamer genoemd. Vergeet niet om het Chroniton-kristal (om de energie te geleiden) en de quantumfocuslens te monteren in het midden van de ‘Y’, deze kun je op eBay aanschaffen. Verzegel het geheel met rubber. Hierna verbindt je de constructie met de energiebron (onze Mr. Fusion want de Flux Capacitor heeft 1,21 Jigowatt nodig, dus met enkel je autobatterij kun je het ding niet aansturen), de motor en als laatste met de roestvrije stalen carrosserie van je auto. Hierna hoop je op het beste, want de specifieke werking van de Flux Capacitor blijft voor elke tijdreiziger toch nog een beetje magie.

flux

Optioneel: vliegmodus

Wij hebben nogal last van vliegangst, dus geen denken aan dat we er een vliegmodule inbouwen. Het is een optie die je zelf maar moet uitvogelen.

Dmc11Heb je nu zelf een tijdmachine in elkaar gebouwd met onze handleiding? Aarzel dan niet om je creatie te delen met ons (en we verwachten wel bewijs van tijdreizen, zoals de afgeschoren snor van Hitler of het toupetje van eerste minister Ian Thomas)!

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties