Toen de eerste Action Comic uitkwam in juni 1938, had niemand ooit kunnen raden hoe succesvol en iconisch de Man van Staal ging worden. We zijn bijna 80 jaar verder en het grootste project van DC is er eindelijk. Batman v Superman: 250 miljoen dollar, een onzichtbaar Amazone-vliegtuig vol topacteurs, en een regisseur genaamd Zack Snyder.

1456563151Batman-v-Superman

Nu, onze liefste Zack heeft een reputatie als comic-bookverfilmer en heeft een fantastisch oog voor visuals. Kijk maar naar 300, Watchmen, of zelfs Sucker Punch (deze stelde dan weer teleur op andere vlakken). Maar wanneer hij zelf ook de touwtjes in handen neemt als schrijver, durft het verhaal wel eens op de tweede plek komen, opdat hij toch maar dat ene coole shot erin kan steken. Daarom dat het excellent nieuws was dat David S. Goyer (Nolans Batman-trilogie) en Chris Terrio (Argo) de figuurlijke typemachine voor deze verfilming in handen kregen om het verhaal voor hun rekening te nemen.

…Na de grote renovatie van Metropolis door Superman en General Zod, is de eerstgenoemde zwaar gedaald in de populariteitspolls, aangezien hij half de reden is waarom één van de grootste steden ter wereld veranderd is in een zandbak deluxe, en een groot deel van de bewoners omgevormd zijn in chili con carne. Eén van de mensen die niet zo fan zijn van de alien met allesverwoestende krachten is Bruce Wayne. Om ervoor te zorgen dat Superman stopt met dingen te verwoesten, trekt hij zijn Batman-armour aan en gaat hij tegen Superman vechten. Iets wat niet doordacht was, was het feit dat door het desbetreffende gevecht ook zaken kapot gaan. Het feestje wordt gecrasht door Doomsday, een creatie van Lex Luthor (iemand die ook geen fan was van de verwoesting en Superman in het algemeen). De twee knokbazen moeten hun problemen opzij zetten om samen met Wonder Woman Doomsday een kopje kleiner te maken…

De bijhorende trailers toonden heel veel plotelementen en toch beweerde het marketingteam dat we nog niets gezien hadden, dat er ons nog veel verrassingen te wachten stonden, maar dit is helaas niet zo. Het verhaal is vrij basic en dient eerder als set-up naar het cinematische universum dat ze op poten aan het zetten zijn.

batman v superman header

De regie steekt grotendeels goed in elkaar. Snyder slaagt er weeral in om verbluffende actiescènes neer te zetten. Er steken hele mooie scènes in, maar helaas valt BvS in een paar filmclichés. Zo is er een droom-in-een-droomscène, en voordat je in jezelf mopjes begint te maken over “héhé, Inception“, dat paard is al zo hard doodgeslagen dat er enkel nog maar moes overblijft.

Voor de film begint, krijgen we eerst de credit roll te zien, terwijl we via een flashback het achtergrondverhaal van Batman voor de zoveelste keer zien, maar de combinatie van de mooie muziek van Hans Zimmer en de visuals maken veel goed. De film opteert ook voor een creatieve versie over hoe de parels op de grond vallen wanneer de ouderlijke Waynes worden neergeknald. Zo’n kleine details zijn heel verfrissend om te zien voor de hardcore fans.

De film heeft een meesterlijke opening, we zagen hier al glimpen van in de trailers. Bruce Wayne bevindt zich in Metropolis terwijl Superman met Zod aan het knokken is. Met deze opening plaatst Snyder ons in de schoenen van de every-day-man die deze goden ziet vechten en achteloos flatgebouwen neerhalen. Je voelt hoe de mensen zich daar zwak en bang voelen. Hoe verward ze zijn en hoe de Kryptonians zo gemakkelijk dood en vernieling zaaien.

batman-v-superman-dawn-of-justice-ben-affleck

Vele mensen keken neer op Ben Affleck als Batman, omdat ze Vietnam-achtige flashbacks kregen naar de vorige keer dat hij een heldenpak aandeed als blinde mol Daredevil, maar wees gerust, die angsten zijn ongegrond. Affleck speelt de rol als charismatische en mysterieuze Bruce Wayne geweldig. Ondanks zijn leeftijd is Bruce Wayne nog steeds de eeuwige playboy. We geven een speciale shout-out naar de epische Affleck-kin, essentieel voor een goede Batman. Naast een epische kin heeft Batman ook een heel arsenaal aan speeltjes (en niet de leuke soort). Voor de eerste keer krijgen we een Batman die echt goed kan vechten, zelfs indrukwekkend vechten. Hij maakt gebruik van allerlei gadgets en zijn pak ziet er zeer stylish uit. Sommige vechtscènes kunnen zo uit de Arkham-games komen. Wat wel minder was, was hoe achteloos Batman omging met mensenlevens. Het aantal exploderende auto’s kun je niet op twee handen tellen, en we zagen nooit mensen eruit kruipen, dus die karkassen liggen nog steeds in die auto’s te verbranden.

Henry Cavill had zichzelf al bewezen als een goede Superman, en je krijgt gewoon meer van dezelfde acteerprestaties, wat zeer fijn is. Helaas minder leuk was de focus op zijn relatie met Lois Lane. Hun relatie kreeg vrij veel screen time. Cavill verbleekt wel wat naast de andere powerhouses, Affleck en Jesse Eisenberg. Wat Lex Luthor betreft, hebben we traditioneel twee mogelijke versies. Hij blijft sowieso een genie, maar soms is hij een persoon in topconditie, bijna één en al spieren, terwijl hij in andere incarnaties zwak is. De versie in deze film is geweldig; Luthor is echt op en top psychopaat. Dit is de eerste keer dat er zo’n sleazy, nerveuze Luthor op het grote scherm wordt getoond en hij slaagt de nagel op de kop. Al zijn verschillende tics maken hem echt een eng personage en je weet nooit zeker wat hij allemaal uit zijn vettig haar gaat halen.

Dan is er natuurlijk nog Wonder Woman. Gal Gadot speelt de rol geweldig en hoewel het nog een relatief klein deel was, heeft ze een paar enorm indrukwekkende actiescènes neergezet. We kijken uit naar meer van haar. We zouden zelfs een prequel-film wel kunnen appreciëren.

Naast de echt grote rollen is er ook nog Laurence Fishburne die Perry White, eindredacteur van de Daily Planet, speelt en Jeremy Irons neemt de rol van Alfred op zich. Beide zijn powerhouses van acteurs, die wel voor wat variatie en de nodige comic relief zorgen. Nu, er was ook sprake van Aquaman en nog wat andere Leaguers in deze film, een inclusie die beperkt blijft tot een cameo. Deze inclusie voelt totaal niet geforceerd aan, iets waar we wel voor vreesden.

Batman-V-Superman-Trailer-Fight-Heat-Vision

De special effects zijn geweldig gedaan en Zack Snyder mag er fier op zijn, want het is één van zijn betere films tot nu toe. Het eindgevecht was enorm memorabel. Er zijn weinig precedenten van zo’n grootschalige veldslagen tussen zo’n sterke wezens. Het gevecht tussen de Hulk en Iron Man in Avengers: Age of Ultron komt in de buurt, maar dit is echt op alle vlakken een verbetering.

Als laatste punt: de muziek is verzorgd door Hans Zimmer (Inception, Pirates of the Caribbean) en Junkie XL (Mad Max Fury Road). Beide stijlen vloeien goed door elkaar heen en de hoogtepunten in de soundtrack bekomen we wanneer de invloed van Junkie XL naar boven komt. In een bepaald segment waanden we ons echt in MM:FR. Al bij al een heel mooie en verzorgde soundtrack, maar er zaten niet bepaald memorabele tracks tussen.

8.0 Blockbuster

Als we nog meer films van Zack Snyder mogen verwachten, met gevestigde schrijvers en bekende topacteurs, dan denken we dat de cinematische toekomst van DC wel snor zit.

  • Verhaal 7
  • Personages 8.5
  • Soundtrack 6.5
  • Visueel 10
Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties