Batman: de duistere ridder

0

Nog enkele nachten slapen en dan verschijnt Batman v Superman: Dawn of Justice in de filmzalen. Voor het zo ver is, stelt uw Geeky moederschip nog even de belangrijkste personages aan u voor. Vandaag beginnen we met Batman, de duistere ridder.

Wie is Batman?

Laten we eerlijk zijn: iedereen weet al lang wie Batman is. Hij is namelijk een icoon. Voor wie zijn hele leven onder een steen op de planeet Krypton (of wat daarvan is overgebleven) heeft geleefd of wie een kleine opfrisser nodig heeft: Batman is de geheime identiteit van Bruce Wayne. Zijn ouders, Martha en Thomas Wayne, werden voor zijn ogen neergeschoten toen ze op een avond na een cinemavoorstelling terug naar huis keerden en in het groezelige steegje Crime Alley (serieus, kom hier toch gewoon niet, mensen) op de schurk Joe Chill botsten. De jonge Bruce bleef alleen achter en werd opgevoed door de butler des huizes, Alfred Pennyworth. Hij besloot dat niemand ooit nog hetzelfde als hij zou moeten meemaken, en spendeerde zijn jonge jaren om zichzelf op fysiek en mentaal vlak te perfectioneren. Maar toen de tijd rijp was, bleek dat niet genoeg. Bruce had iets méér nodig, hij moest een symbool worden dat criminelen, van nature a superstitiously, cowardly lot, angst zou inboezemen. Toen op een nacht een vleermuis door het raam van zijn studiekamer kwam vliegen, wist hij het: hij zou zich verkleden als een gigantische vleermuis. De geboorte van Batman was een feit.

Batman Origin

Batman is een mens zoals jij en ik, zonder speciale krachten. Maar dat maakt hij ruimschoots goed door zijn uitmuntende fysiek en uitzonderlijk intellect. Hij heeft altijd een plan, een speciaal gadget voor eender welke situatie. Zijn utility belt bevat alles, van rookbommen tot Bat-shark repellant. Door de jaren heen kreeg hij bondgenoten in zijn kruisvaart, die na verloop van tijd zijn nieuwe familie werden. We hebben het natuurlijk over de verschillende Robins en Batgirls. De Batman in Batman v Superman: Dawn of Justice, is momenteel echter Robin-loos. Wat zou er gebeurd zijn?

Batman op het witte doek

Batman is wellicht de populairste held uit de stal van DC. Het mag daarom niet verbazen dat zijn verhaal al vaak verteld werd op het witte doek. Door de jaren heen hebben dan ook verschillende acteurs zich in het iconische pak gehesen.

Batman Lewis Wilson
De eerste Batman op het scherm was Lewis Wilsondie de rol vertolkte in de vijftiendelige serial film Batman uit 1943. De Tweede Wereldoorlog woedde in alle hevigheid, dus het mag niet verwonderen dat ook Batman, die in deze adaptatie een geheime agent van de Amerikaanse overheid is in plaats van een gemaskerde vigilante, zijn steentje bijdraagt en het samen met Robin (Douglas Croft) opnam tegen de duivelse Japanse Dr. Daka.

Deze eerste Batmanfilm is opmerkelijk, niet alleen omdat hij weinig politiek correct is (wat verwacht je van propaganda), maar ook omdat hij cruciale elementen aan de Batman-mythos toevoegt die een vaste waarde geworden zijn. Je herkent vast wel de Batcave, de geheime ingang in Wayne Manor en de geraffineerde, Britse look van butler Alfred, die tot dan altijd werd afgebeeld als een stuntelende dikzak die zelf graag, met weinig succes, voor detective speelde,

De Batman die wellicht eeuwig herinnerd zal worden om zijn knullige pose is Robert Lowery, die de caped crusader vertolkte in de eveneens vijftiendelige serial movie Batman & Robin in 1949.

Ook in deze sequel op de serial die vier jaar voordien verscheen, mag Batman het niet opnemen tegen de schurken uit zijn fantastische rogues gallery. In plaats daarvan moeten Robin en hij de identiteit van The Wizard zien te achterhalen, een baddie die al even lackluster is als deze hele serial

Eerlijk is eerlijk, deze twee serial films zijn absoluut niet om over naar huis te schrijven. Slechte kostuums, erbarmelijke acteerprestaties en zwakke personages, daar worden we niet vrolijk van. Toch maken ze onmiskenbaar deel uit van de nalatenschap van de duistere ridder. 

Batman Robert Lowery

De Batman die Adam West neerzette in de televisieserie Batman en de gelijknamige film uit 1966 mag dan wel radicaal verschillend zijn van het beeld dat we doorgaans van de held hebben, maar dat maakt hem zeker niet minder populair.

Batman Adam West

Deze luchtige versie van Batman, die voor iedere situatie wel een apart gadget in zijn utility belt heeft steken (ik kijk naar jou, “Bat- Shark repellant“) en zelfs een eigen dansje, de Batusi, ten berde bracht, is een van de meest iconische en herkenbare versies van de duistere ridder. Ook bekende slechteriken, zoals The JokerCatwomanThe Riddler en Penguin, verschenen voor het eerst op het scherm, tot groot jolijt van de fans. Biff! Pow! Wham!

Batman Keaton
Maar de Batman die wellicht het meest z’n stempel gedrukt heeft op de superheldenfilm, is Michael Keaton in Batman  (1989) en Batman Returns (1992). Deze twee films van Tim Burton waren een complete stijlbreuk met de campy Batman van de jaren 60. De held kreeg meer diepte, het trauma uit z’n verleden zouden hem meer definiëren. Het zette de toon voor een donkerdere, serieuzere superheldenfilm. Keatons vertolking van Batman inspireerde later ook de film Birdman van Alejandro Iñárritu.

Ook elementen van deze bat-versie zouden nog lang doorleven. In Batman werd de grappling gun geïntroduceerd, die later ook aan het arsenaal van de comic-Batman werd toegevoegd, en de zwarte oogschaduw onder zijn masker die we in latere verfilmingen ook zien. Ook werd Gotham City voor het eerst het donkere oord van verderf, de cesspool of sin, dat we allemaal kennen en waarderen. 

Batman Forever (1995)zal helaas nooit herinnerd worden omwille van zijn Batman, Val Kilmer, maar vooral om zijn regisseur. Hoewel het batsuit nog even donker was als in de films van Burton, was de toon van de films van Joel Schumacher heel wat humoristischer, lichter en losgeslagen. Dat krijg je er natuurlijk van als je Jim Carrey cast als The Riddler, maar ook Tommy Lee Jones speelt Two-Face eerder als een gimmick dan als een echt personage.

Eerlijk is eerlijk: ze deden maar hun werk. Oorspronkelijk zou Tim Burton ook deze derde Batman-film voor z’n rekening nemen, maar ondanks het succes van Batman Returns vond Warner Bros. dat de toon veel te donker was. Burton werd vriendelijk verzocht zich te beperken tot de rol van producent en de nieuwe regisseur moest maar een meer gezinsvriendelijke film maken.

Batman Val Kilmer
Batman George Clooney
Oh boy. Je kan lang zoeken naar fans van Batman & Robin (1997), waarin niemand minder dan George Clooney -weinig overtuigend- gestalte gaf aan Batman. Schumacher ging volledig los en het resultaat is een film met karikaturen die vreselijke one-liners en puns afleveren. Qua camp moest hij niet onderdoen voor de serie met Adam West, maar waar de kolder uit die tijd een heel eigen, apprecieerbare stijl had, is dit vooral pijnlijk om te zien.

Ik bedoel, serieus? Een Bat-Credit Card? Een batsuit met decoratieve tepels? Go home, Schumacher, you’re drunkBatman & Robin werd zo slecht ontvangen dat de geplande sequel, Batman Triumphant, stilletjes afgevoerd werd. De franchise was na deze film behoorlijk verbrand en zou het tot 2005 duren eer iemand het nog eens aandurfde de avonturen van the caped crusader te verfilmen.

Christopher Nolan had geen eenvoudige taak. Om de miskleun van Schumacher te doen vergeten, moest zijn reboot van Batman wel bijzonder goed zijn. En dat was hij, zonder enige twijfel.

Batman Christian Bale

Nolan veranderde de toon van Batman ingrijpend, zoals Burton dat voor hem gedaan had. Batman Begins (2005), The Dark Knight (2008) en The Dark Knight Rises (2012) waren niet alleen donkerder, maar ook ontzettend realistisch en gritty. Personages als The Penguin van Burton of Mr. Freeze van Schumacher waren overduidelijk fictief, maar zijn Ra’s al Ghul en The Joker – meesterlijk vertolkt door wijlen Heath Ledger– waren niet zo heel erg vergezocht. De trilogie van Nolan, met Christian Bale in de rol van Batman, is wellicht de populairste verfilming van de franchise en het is eerlijk gezegd onbegrijpelijk dat DC niet onmiddellijk voortgeborduurd heeft op dat succes om een eigen cinematic universe te jumpstarten.

De markt is ondertussen veranderd en Marvel heeft met haar uitgebouwde cinematic universe met een geheel eigen stijl een serieuze voorsprong op DC opgebouwd. Om de competitie niet hopeloos te verliezen, is het essentieel dat DC-films van 2016, Suicide Squad en Batman v Superman: Dawn of Justice aanslaan bij het publiek.

batman-v-superman-trailer

Van cruciaal belang daarbij zal het personage Batman zijn, dat dit jaar vertolkt wordt door Ben Affleck. Fans zijn skeptisch, maar then again, dat waren ze ook over Michael Keaton als Batman en Heath Ledger als The Joker, twee vertolkingen die gerust iconisch genoemd mogen worden. We gunnen Affleck dus het voordeel van de twijfel, maar we hopen dat hij alvast beseft dat hij grote schoenen te vullen heeft…

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties