Back to the 80s met Dungeons and Dragons-commercial

0

Bij Geekster proberen we, als het even kan, opzichtige reclames te vermijden. Maar soms is dat simpelweg onmogelijk. Autofabrikant Renault promoot haar nieuwe model in Brazilie met een wel heel bijzondere commercial:

Dungeons and Dragons

Mocht je de jaren tachtig niet bewust hebben meegemaakt, dan is een introductie noodzakelijk. Begin jaren tachtig bevond de populariteit van het rollenspel Dungeons and Dragons zich op een hoogtepunt. In samenwerking met fabrikant TSR maakte Marvel Productions (De toenmalige tekenfilmstudio van Marvel) een tekenfilmserie die de wereld van dit rollenspel gebruikte als inspiratiebron. De tekenfilm werd van 1983 tot 1985 op zaterdagochtend uitgezonden bij het Amerikaanse CBS.

Het verhaal van Dungeons and Dragons draait om de tieners Eric, Hank, Bobby, Sheila, Presto en Diana. Tijdens een ritje in het spookhuis opent zich een portaal waardoor ze in een andere wereld terecht komen. Het is een magische wereld boordevol gevaren. Hoe komen ze nog thuis?

Gelukkig krijgen ze hulp van The Dungeon Master. Deze kleine tovenaar schenkt de tieners wapens die het beste bij hun karakter passen. Hank krijgt een boog en is de schutter. Bobby krijgt een knuppel want hij is de barbaar. De nerdy Presto is een tovenaar etc etc. De Dungeon Master helpt ze ook met tips om de uitgang naar hun eigen wereld te vinden. Tijdens hun zoektocht worden ze vaak lastiggevallen door de booswicht van deze serie: Venger.

(c) New World Television

Wat de tekenfilmserie de moeite waard maakt, is dat de groep ook echt voor dilemma’s komt te staan. Ze vinden een portaal vlakbij een dorpje dat maar een keer in de honderd jaar opent. Gaan ze terug naar hun eigen wereld met de wetenschap dat Venger het dorp platbrandt of laten ze deze kans schieten en helpen ze de dorpelingen? De frustratie van de groep groeit ook met elke nieuwe aflevering. Dat is een stukje karakterontwikkeling die seriekijkers anno 2019 verwachten, maar wat in de tachtiger jaren niet zo vanzelfsprekend was. En al helemaal niet in een tekenfilm.

Magiers & Monsters

Ook in het Nederlandse taalgebied werd deze tekenfilm uitgezonden. De nagesynchroniseerde versie getiteld Magiërs & Monsters was in 1987 en 1988 doordeweeks te zien op de Nederlandse televisie waar de Nederlandse omroep AVRO het uitzond. Ook veel Vlamingen maakten op deze manier kennis met de reeks.

Juniorpress gaf de gelijknamige comics uit, maar deze waren zo slecht getekend dat niemand echt verbaasd was toen ze na vier deeltjes werden stopgezet. De serie is grotendeels vergeten behalve in Brazilië, waar het een cult status verkreeg.

De commercial

De serie traumatiseerde ook haar kijkertjes. Want het kende geen einde. Er bestond wel een script voor de laatste aflevering maar deze werd nooit opgenomen omdat de studio de stekker eruit trok. (Puristen zullen nu zeggen dat de dvd’s van de serie in ieder geval een hoorspel van de laatste aflevering bevatten, maar dat was wel bijna twintig (!) jaar later!)

En daarom is het zo lekker om deze commercial te zien. Onze vrienden worden gekweld door Tiamat, de vijfkoppige draak die ook in de tekenfilms sporadisch zijn koppen opstak. En ze worden achterna gezeten door Venger terwijl ze diens vuurballen ontwijken. Gelukkig is daar The Dungeon Master in zijn nieuwe Renault die onze vrienden eindelijk thuisbrengt. En niet alleen onze vrienden…

Meer D&D?

Luister ook naar de podcast van onze eigen rollenspelfanatici.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties