Waarom Ant-Man dé zomerhit van 2015 kan worden!

0

Mensen reageren soms maar lauwtjes als ik het heb over Ant-Man, Marvel’s nieuwste gooi naar een zomerhitje in 2015. Iedereen is het er precies al over eens dat ze nooit het succes van Guardians of the Galaxy zullen kunnen evenaren. Zeker niet nadat Edgar Wright, na jaren voorbereiding, het project verliet net voor de productie. Misschien hebben ze gelijk, maar sowieso is het nog te vroeg om daarover te oordelen. Misschien moeten we ons niet focussen op het negatieve, maar onze blik richten naar wat wél goed zit. Daarom voel ik me, als eenzame Ant-Man-fan, verplicht om een straal van positief licht en liefde te brengen in een sombere geek-wereld.

1. Het script

Het script werd oorspronkelijk geschreven door genie Edgar Wright, de man achter box office-hits zoals Shaun of the Dead & Scott Pilgrim vs. the World. Maar toen deze het project verliet door creatieve onenigheid met Marvel, werd het aangepast door veteraan der comedy Adam McKay, samen met funny man & eigenaar van de fontein der eeuwige jeugd Paul Rudd.

Schrijver Adam McKay schreef beide Anchorman-films, waar Paul Rudd ook in meespeelde

McKay heeft al een behoorlijk indrukwekkend portfolio in de comedy-wereld. Hij schreef jaren voor Saturday Night Live, schrijft nog regelmatig voor Funny or die en schreef de culthit Anchorman, waar Rudd ook in mee speelde.

Zie ik je daar een pruillip trekken en misnoegd je armen kruisend fluisteren “maar het is NIET Edgar Wright!”? Misschien niet, maar McKay heeft in een interview vermeld dat hij Wright’s toon en DNA in het script behouden heeft. Ze hebben het enkel hier en daar wat grappiger gemaakt, wat grootser gemaakt en het geheel gestroomlijnd. Het komt dus gerust nog wel goed!

2. De kracht van zelf-relativering

Laten we allemaal eens eerlijk zijn: Ant-Man is maar een onnozel concept voor een superheld. Waarom zou je je in godsnaam zo klein willen maken als een mier én waarom zou je, van alle insecten in de wereld, een mier kiezen om te besturen?

Nick Spencer's Ant-Man omarmt de onnozelheid

Nick Spencer’s recentste Ant-Man, met ook Scott Lang in de hoofdrol, gaat dit onnozel feit niet uit de weg, maar omhelst het en net daarin schuilt een sterkte.  Als de schrijvers daarmee spelen (als de trailers enige indicatie mogen zijn, doen ze dit ook), dan zie ik niet in hoe het slecht kan aflopen

3. Paul Rudd

In Rudd we trust! Als we het dan toch over zelf-relativering hebben: bekijk eender welk talkshow-gesprek met de man, hij is de belichaming ervan. Maar als we je dan toch een tip mogen geven: bekijk de running gag die hij al jaren speelt op Conan O’Brien.

Met een behoorlijk sterk palmares aan comedies achter de kiezen (denk aan Friends, Achorman, 40-year old Virgin, Night At The Museum, Knocked Up, This is the End en Parks and Recreation) is humor ondertussen in z’n bloedvaten opgenomen.

4. We weten weinig…

De trailers tonen weinig en het verhaal is maar in grote lijnen gekend. We weten een handvol dingen: Scott Lang is een ex-crimineel die door Hank Pym ingeschakeld wordt, het gaat hier om een good ol’ fashion heist-film, Yellowjacket is de bad-guy én de film zou iets introduceren wat zeer belangrijk is voor de volgende fase in het Marvel Cinematografisch Universum. Wat dat moge zijn, is koffiedik kijken én net dat schept de mogelijkheid om ons te verrassen. Niet zoals Age of Ultron, waar we drie kwart van de film al zagen in trailers en TV-spots…

Je zou kunnen zeggen: akkoord, ze tonen weinig, maar misschien getuigd dit eerder van weinig vertrouwen in hun materiaal. Misschien ìs er gewoon niet veel boeiends te tonen. Zwijg stil, cynicus! Er zijn ondertussen al mensen die de film gezien hebben!

Vorige week was de eerste pers screening in Amerika en de reacties zijn positief! Met iemand die de film “crazy good” vond en “weirder than Guardians of the Galaxy“. Op de schaal der geslaagdheid wordt hij hoger geplaatst dan Age of Ultron, maar lager dan GotG. Bijlange niet slecht dus!

 

5. (Twee) Post-credit scéne(s) na de film!

Weet je nog hoe geeks ten alle lande na de credits van Age of Ultron met een traan in de ogen en een lege popcornzak naar een leeg scherm zaten te staren? No more! Na Ant-Man zullen we maar liefst twee post-credit scéne’s voorgeschoteld krijgen en volgens sommige zijn deze in tegenstelling tot de held gigantisch!

BESLUIT

Laat je niet beïnvloeden door de pessimisten: de film is in goede handen. Marvel heeft een behoorlijk sterk portfolio opgebouwd en het is duidelijk dat ze deze enkel nog maar meer willen uitbouwen. Guardians of the Galaxy toonde aan dat Marvel durft uit haar comfort-zone te treden en risico’s te nemen. Ik kan al niet wachten tot jullie even grote fan worden van deze anti-held als ik.

Ja, dat was een pun.
Maar het is ook de enige in dit artikel dus…vergeef me.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties