4 auteurteams, 4 oneshots, 1 thema: androïden. Dat is de premisse van de nieuwe reeks Androïden van uitgeverij Daedalus. In Heropstanding, het eerste deel, onderzoekt de pittige Liv een moordzaak die verstrekkende gevolgen voor de hele mensheid kan hebben…

Schrijver: Jean Luc Istin
Tekenaar: Jesús Hervás Millan
Uitgever: Daedalus
Aantal pagina’s: 48 per deel
Prijs: €16,95 per deel (HC)
Verschijningsdatum: september 2017 (HC) en oktober 2017 (SC)

In de niet zo nabije toekomst zijn de mensen als het ware goden geworden. Dankzij blauwe pilletjes (neen, niet die, get your mind out of the gutter), hun ‘cocktail’, zijn ze immuun voor ziekte en aftakeling, verouderen ze geen dag en… zijn ze als soort ook al enkele eeuwen onvruchtbaar. In een eeuwige wereld, zonder vernieuwing, waarin androïden de mensheid op z’n wenken bedient, slaat de verveling hard toe. En het is in die wereld dat Anna tegen alle verwachtingen in toch zwanger wordt. Maar wat heeft deze wonderlijke zwangerschap te maken met de moord op Leonard Newman, de directeur van het stripmuseum, die politieagente Liv probeert op te lossen?

androiden liv

Jean-Luc Istin, die we ook kennen van bijvoorbeeld Alice Mathesonbezorgt deze nieuwe reeks one-shots een sterk begin. Heropstanding is een futuristisch, hard-boiled detectiveverhaal dat enkele opmerkelijke plotwendingen achter de hand heeft. Hoewel het verhaal her en der kleine onduidelijkheden vertoont die in de buurt komen van plot holes, is Heropstanding een coherent en afgerond verhaal zoals je ze niet elke dag leest. Dat vooral onafhankelijke dames met pit de boel moeten redden, is eveneens een pluspunt.

androiden heropstanding 2

Zoals het een hard-boiled detective betaamt, is Heropstanding vrij donker. Dat weerspiegelt zich ook in de visuele stijl. Het tekenwerk van Jesús Hervás Millán is meer dan behoorlijk en erg gedetailleerd. Je merkt dat hij goed heeft nagedacht over de sfeer die zijn interpretatie van futuristische steden moet uitademen. De inkleuring van Olivier Héban overdrijft echter een beetje met het duistere, wat een erg beklemmend gevoel geeft bij het lezen van de strip. Dat past natuurlijk thematisch, maar toch…

androiden heropstanding

Androïden: Heropstanding is niet zonder gebreken, maar blijft desondanks bijzonder onderhoudende lectuur. Istin geeft een krachtig startschot voor de reeks, en als dit eerste deel een indicatie is, mogen we nog mooie dingen verwachten van de volgende drie delen.

7 Hard-boiled

Een hard-boiled detectiveverhaal in een futuristische setting? Laat maar komen! Heropstanding is een spannend verhaal dat verrast, maar visueel een beetje naar de duistere kant neigt... En dat mag je gerust letterlijk nemen. Een goed begin van deze thematische reeks oneshots.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 7
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties