In memoriam: Adam West (1928 – 2017)

0

Origineel gingen we uitgebreid het huwelijk tussen Batman en Catwoman bespreken. Toen we dit hartverscheurende nieuws te horen kregen, ging dit concept in de prullenmand. Deze vrijdag, 9 juni, kwamen we te weten dat Adam West de strijd tegen leukemie verloren had. West is bekend, geliefd en bemind bij velen door zijn iconische vertolking van de gemaskerde misdaadbestrijder Batman. Dit bereikte hij door consistent doodserieus en kurkdroog de meest geflipte scenario’s te ondergaan in ABC’s Batman.

William West Anderson werd geboren op 19 september 1928 in Walla Walla te Washington. Voordat zijn moeder de traditionele rol van huisvrouw op zich nam, was ze een operazangeres en pianiste. Een uiterst getalenteerde vrouw. Zijn droom, van roem en faam in het magische land van Hollywood, vindt dan ook zijn origine terug bij haar.

Voordat hij befaamd werd door zijn rol als werelds beste detective acteerde hij vooral kleinere rollen in verschillende series en films. Een grote rol kreeg hij dan weer te pakken in Robinson Crusoe on Mars, waarin hij het toneel deelde met Barney the Wooley Monkey. Het was uiteindelijk de rol van Captain Q in een ontbijtgranen reclame die hem de mogelijkheid gaf om de hoofdacteur te worden in een langlopende superhelden reeks.

 

The Spandex days

De Batman TV-series liepen tussen 1966 en 1968, en op die tijd filmden ze 120 afleveringen, én een langspeelfilm. Vanwege de humor en de camp was het een echte hit, en zelfs nu nog is de reeks het kijken waard. Het heeft de tand des tijds meesterlijk weerstaan. Grotendeels komt dit door het contrast van hoe serieus onze helden zijn, en hoe geschift het allemaal wel niet is. Surfen met de Joker, dansen met handlangers van de Riddler, en nog zoveel meer geschifte gevechten met een ruim gamma schobbejakken en boeven.  Wanneer het knokken geblazen werd (en dat gebeurde wel degelijke ELKE keer) vliegen de BAM’s, POW’s en ZING’s je naar het hoofd door het hilarische gebruik van onomatopoeia.

Doorheen dit alles nam Adam dit serieus. Hij was de Batman. Voor ons, de kijkers, is het misschien hilarisch dat Catwoman een school voor boeven opent, maar voor het personage was dit behoorlijk ernstig! Deze charme zorgt ervoor dat deze reeks plezierig blijft voor jong en oud.

The bat is back in blue and black!

Na de show leed Adam West aan een veelvoorkomend probleem met acteurs die iconische rollen vertolkten: hij werd getypecast. Nefast, en al snel keerde hij terug naar de rol van de superheld Batman. Ditmaal in tekenfilm variant. De eerste poging werd na zestien afleveringen al geschrapt in 1977. Zijn volgende noemenswaardige vertoning was in het donkere Batman The Animated Series, geschreven door Bruce Timm en Paul Dini. Hier vertolkte hij de Gray Ghost, een acteur die aan lager wal is geraakt, en tevens diende als parallel met Adam West zelf. Hij nam de rol met plezier op, en dit demonstreert een prachtig gevoel voor humor. De aflevering zelf was dan ook een mooi eerbetoon aan zijn werk in de jaren zestig als Batman.

Meta-man, voorheen gekend als Batman

Het heeft geduurd tot de jaren negentig voordat mensen hem begonnen te erkennen als een popcultuur fenomeen. Gedurende deze periode speelde hij in talrijke series parodieën van zichzelf, zoals Dr Wayne in Zorro, Meerminman in Spongebob Squarepants, Catman in Fairly Odd Parents en ten slotte ook burgemeester Adam West in Family Guy.

Het is natuurlijk geen wonder dat de man zoveel stemmenwerk deed. Hij had dan ook een geweldige stem, en het was altijd een waar genot om hem te herkennen in de vele shows waar hij stemmetjes insprak.

Vorig jaar nam hij opnieuw de rol op van ZIJN Batman in de animatiefilm Batman Return of the Caped Crusaders, waarin hij samen met Burt Ward en Julie Newmar zijn rol terug opnam als de enige echte Batman van de jaren zestig in al zijn glorie en campiness. Dit jaar komt normaal de sequel ervan uit, met William Shatner als Two-face. We hopen alvast dat de sequel even goed is als de eerste, en dat het een waardige zwanenzang is voor een van de meest iconische acteurs in popcultuur.

Adam West was de man die een onvergetelijke versie van Batman speelde. Hij stond niet boven een beetje zelfspot en genoot van zijn status als popcultuur icoon.

Slaap zacht, prins van de camp. De Dark Knight verliest met jou een beetje kleur.

Share.

About Author

Timothy

Houdtdt van ananas, de Metal Gear Solid franchise en Evil Dead te quoteren. Heeft een kokosnoot BH in zijn kast liggen maar heeft nog geen rieten rokje gevonden dat erbij past.

Reacties