16 Januari is Appreciate a Dragon Day

1

16 Januari is Appreciate a Dragon Day, en uiteraard kan ik als fanatiek liefhebber van deze majestueuze vuurspuwers dan niet achterblijven. Een ideale gelegenheid dus om je mijn persoonlijke top tien draken door de strot te rammen.

10) Alduin, the World-Eater

“You do not even know our tongue, do you? Such arrogance, to dare take for yourself the name of Dovah!”

alduin

Alduin, the World-Eater is de grote bad guy in The Elder Scrolls V: Skyrim. Deze god-draak, eerstgeboren zoon van de god Akatosh, heerste lang geleden over Tamriel, tot de mensen rebelleerden in The Dragon War. Met behulp van de draak Paarthurnax, die medelijden met hen had, begonnen de mensen de overhand te krijgen en werd Alduin verslagen. Verslagen, maar niet gedood. Met behulp  van een Elder Scroll werd de draak door de Nord-helden vooruitgeworpen in de tijd, naar het tijdperk van de gebeurtenissen van Skyrim. Daar is het aan jou, de Dovahkin, om de machtige draak in Sovngarde voor eens en voor altijd te verslaan.

9) Acnologia, the Black Dragon in the Book of Apocalypse

“To think that Dragons still live…I am displeased.”

acnologia

Ondanks het feit dat we pas laat in de serie kennis maken met Acnologia, werkt hij zich snel op tot een van de grote antagonisten van de manga/anime Fairy Tail. Acnologia was niet altijd een draak, maar werd meer dan 400 jaar geleden geboren als een mens. Als een van de eerste Dragon Slayers ooit nam hij deel aan de Dragon Civil War. Door te baden in het bloed van de gedode draken en een overmatig gebruik van zijn Dragon Slayer Magic, veranderde Acnologia echter langzaamaan zelf in een draak, waarna hij zichzelf uitriep tot Dragon King, een gebeurtenis die nu nog bekend is als the festival of the Dragon King. Tijdens de S-class exams viel Acnologia de magiërs van Fairy Tail aan op Tenrou Island en ondanks het feit dat al de sterkste leden van de guild daar verzameld waren, waren ze geen partij voor Acnologia. De draak deed het eiland in zee zinken en Fairy Tail werd slechts op het nippertje gered door tussenkomst van de geest van hun eerste Guild Master, Mavis.

8) Deathwing the Destroyer

Pain. Agony. My hatred burns through the cavernous deeps. The world heaves with my torment. Its retched kingdoms quake beneath my rage. But at last the whole of Azeroth will break. And all will burn beneath the shadow of my wings…”

dreadwing

De lavaspugende Deathwing is de primaire antagonist van de derde expansion van World of Warcraft: Cataclysm. Toch was Deathwing ooit een goedaardige draak en stond hij bekend als Neltharion the Earth-Warder, een van de vijf Dragon Aspects en leider van de zwarte Dragonflight. That is, tot hij door de Old Gods tot waanzin werd gedreven.  Tijdens de War of the Ancients keerde hij zich tegen de andere Aspects met de Dragon Soul, een wapen van eigen vinding, waarmee hij de krachten van alle Aspects kon hanteren. Hoewel hij successen kenden, zoals het knechten van zijn rivaal Alexstrasza,  begon Deathwing uiteindelijk nederlagen te lijden en werd de Dragon Soul vernietigd. Deathwing trok zich terug in de elemental plane Deepholm en herwon zijn krachten, tot hij in Cataclysm terugkeerde naar Azeroth. Deathwing kondigt the Hour of Twilight aan, de voltooiing van een oude voorspelling van de Old Gods. In deze cataclysm –waar het spel naar vernoemt is- zal al het leven van Azeroth sterven.  Met behulp van de herontdekte Dragon Soul en de overige Aspects slagen de spelers er uiteindelijk in Deathwing te doden en The Hour of Twilight te verhinderen.

7) Nicol Bolas, Planeswalker

“We used to be Gods, you know.”

nicol bolas

Nicol Bolas heeft al veel meegemaakt. Deze planeswalkende draak was een van de 5 overlevende elder dragons van de Elder Dragon War, de chronologisch eerste gebeurtenis in de lore van Magic: The Gathering, en hij vocht (en won) het eerste duel tussen planeswalkers. Nadat zijn lichaam vernietigd werd door Tetsuo Umezawa, een van zijn dienaren, verbleef hij eeuwenlang noodgedwongen als een geest in zijn eigen meditation plane, tot hij tijdens de gebeurtenissen van Time Spiral door Venser onbewust bevrijd werd. Na the mending, die planeswalkers een serieuze downgrade gaf, voelt de enige overlevende elder dragon stilaan zijn leeftijd en falende krachten en broedt hij op verschillende plannetjes om zijn vroegere krachten te herwinnen en weer over het multiversum te heersen. Hij is ijdel, manipulatief, kwaadaardig, geniaal en machtig beyond measure en is een van de belangrijkste antagonisten in de huidige storylines.

6) Tiamat, the Dragon Queen

tiamat

Tiamat, de koningin der slechte draken, is een gevestigde waarde in het rollenspel Dungeons & Dragons. Ze ontleent haar naam aan de Mesopotamische godin voor zout water, maar da’s dan ook alles. Tiamat heeft vijf verschillende hoofden, die elk een van de kwaadaardige drakenrassen voorstelt: wit, blauw, rood, groen en zwart. Ze kan zich echter ook een menselijke gedaante aanmeten. Tiamat’s grootste rivaal is haar broer Bahamut. Vlak nadat ze door Io geschapen werden, doodde Tiamat al haar oudste broer Vorel en probeerde de schuld in Bahamut’s (figuurlijke) schoenen te schuiven. Lang leefde ze op de Prime Material Plane, tot ze door een zonnegod en Bahamut verbannen werd naar de Negen Hellen van Baator, waar ze nu haar lair heeft.

5) Zhaitan of Orr

zhaitan

Zhaitan, de ondode draak van het verzonken land Orr, is een van de Elder Dragons, oerkrachten die eens om de paar duizend jaar ontwaken en massale vernietiging aanrichten en alle magie in zichzelf opzuigen. Deze kolossale draak met vier vleugels brandt met een beangstigende groene gloed en heeft kleinere draken als tongen. Zhaitan was niet de eerste draak die in de periode tussen Guild Wars en Guild Wars 2 ontwaakte, maar zijn komst had de grootste invloed op de naties van Kryta. Na een eeuwenlange slaap onder Orr verhief de draak bij zijn ontwaken het eiland terug boven de golven en wat eens een gouden stad waar de goden zelf woonden was geweest, werd een angstaanjagend oord vol ondode gruwelen. De tsunami die door de terugkeer van Orr werd veroorzaakt, veegde meteen ook Lion’s Arch, de hoofdstad van het koninkrijk Kryta, van de kaart. In het basisverhaal van Guild Wars 2 rolt de speler langzaamaan in de strijd tegen de Elder Dragon en brengt hij de oorlog met de verenigde krachten van de vrije volkeren van Tyria naar Orr. Met een armada tot-de-tanden-bewapende magitech zeppelins slagen de speler en de helden van de avonturiersgroep Destiny’s Edge er uiteindelijk in de draak ten val te brengen en Orr te zuiveren.

 

4) Dragonite

“drago-NITE!”

dragonite

Ja ja, Poké-fans. Charizard is ook een pokémon. Die op een draak lijkt. Maar Dragonite, dat is the real O.G. Pokémon trainers van het eerste uur hebben nog steeds ontzag voor deze draak, de sterkste ‘mon van Lance van de Elite Four, een van de moeilijkste tegenstanders van het hele spel. Dragonite is de eerste volledig geëvolueerde draak van de pokémon-franchise, maar ook vandaag nog een heavy hitter. Dankzij moves als Dragon Dance en Outrage en de hidden ability Multiscale, is Dragonite niets minder dan een heus weapon of mass destruction. Dragonite vliegt sneller dan het geluid en kan de hele aardbol rondvliegen in minder dan 16 uur. Het loont dus om een Dratini te vangen en tot level 55 te brengen.

3) Drogon

“Dracaerys!”

drogon

Drogon, Viserion en Rhaegal zijn de laatste draken van Westeros in de Game of Thrones-franchise. Er werd gedacht dat de draken uitgestorven waren tot de drie eieren die Daenerys Targaryen als huwelijksgeschenk had gekregen, uitkwamen op het moment dat ze zichzelf op de funeral pyre van haar echtgenoot Khal Drogo wierp. De draken zijn als kinderen voor Daenerys, die al gauw bekend staat als The Mother of Dragons. Maar kleine draakjes worden groot en het duurt niet lang voor Drogon en de anderen te groot en te hongerig worden. Wanneer Drogon op een van zijn jachtpartijen een herdersdochter opsmikkelt, besluit Daenerys de draken te ketenen in de ondergrondse vechtkuilen van Meereen. Drogon ontsnapt en zoekt andere jachtvelden op. Maar ongetwijfeld is dat niet het laatste dat we van hem gezien hebben.

2) Toothless

Speed: Unknown. Size: Unknown. The unholy offspring of lightning and death itself. Never engage this Dragon. Your only chance, hide and pray it does not find you.

toothless

Toothless, een van de twee hoofdrolspelers van de How to Train Your Dragon-films, is een Night Fury, de zeldzaamste, krachtigste en intelligentste van de gekende drakensoorten en wordt omschreven als de “Unholy Offspring of Lightning and Death Itself“. Tijdens een drakenaanval op het vikingdorp Berk slaagt Hiccup, zoon van hoofdman Stoic the Vast, er met zijn zelfgemaakte ballista in een Night Fury uit de lucht te schieten. Wanneer hij de gewonde draak zoekt  om zijn claim als drakendoder te bewijzen, groeit er echter een band van wederzijds respect tussen hem en de gewonde draak. De twee worden vrienden en uiteindelijk aanvaardt Toothless Hiccup als zijn berijder. Nadat ze samen Berk redden van een monsterlijk grote draak, ontstaat er een hechte band tussen de vikings en de draken. Wanneer Toothless in How to Train Your Dragon 2 erin slaagt de Bewilderbeest van Drago Bludvist te verslaan, wordt hij de nieuwe Alfa van alle draken. Toothless is razendsnel en kan dodelijke plasmaschoten afvuren. In de oorspronkelijke boekenreeks van Cressida Cowell is Toothless een jonge Seadragonus Giganticus Maximus , die later weliswaar tot een van de allergrootste draken zal uitgroeien, maar als welp maar een onderdeurtje is.

1) Smaug the Golden

“I am Fire. I am Death.”

smaug

Smaug the Golden. Smaug the Stupendous. Chief and Greatest of Calamities. Wie nu, na The Hobbit-trilogie van Peter Jackson, nog steeds niet van deze vuurspuwer gehoord heeft, heeft de afgelopen Jaren ongetwijfeld onder een steen op Mars gewoond.  Smaug was in de derde era de laatste draak die in Middle-Earth was overgebleven. Vanuit de woeste bergtoppen in het verre noorden kwam hij naar Erebor, The Lonely Mountain, om zich meester te maken van de fabelachtige schat van de dwergen. Hij slaagde in zijn opzet en verjoeg de dwergen, waarna hij de schatten van de berg verzamelde in de grote zaal en in slaap dommelde op zijn verovering. De komst van het gezelschap van Thorin Oakenshield wekt de draak, die in woede lontsteekt omdat hij bestolen is door de hobbit Bilbo. Als wraak begeeft Smaug zich naar het nabijgelegen Laketown, waar hij aan zijn einde komt wanneer hij geraakt wordt door de zwarte pijl van Bard the Bowman in zijn zwakke plek, een onbeschermd stuk in de linkerborstholte. Hoewel de edelstenen voor het rapen liggen in zijn rottende karkas in het meer, durft niemand zich eraan vergrijpen. Smaug is intelligent, ijdel en machtig en is de inspiratie voor de archetypische draak die een fabelachtige schat  bewaakt.

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties