12 Days of Geekmas: One Ring to Rule Them All

4

Zalig Kerstmis y’all! Het is de tijd van het jaar van vrede, liefde, genegenheid, veel te uitgebreide familiediners en -alsof we dat zouden vergeten- pakjes!

We’re the giving type: Ook Geekster heeft voor zijn trouwe lezers een verrassing. In twaalf artikels geven wij jullie, The Twelve Days of Christmas-gewijs, een overzichtje van Geek-artifacts die ideale kerstkadootjes zouden zijn. Geniet ervan!

On the first day of Christmas

My Geekster sent to me

One ring to rule them all

Ons eerste kado is meteen -al zeggen we het zelf- een klepper van formaat. Wat dacht je van de Ene Ring, gesmeed door Sauron in de vuren van Mount Doom, waarmee je heel Middle-Earth aan je wil kan onderwerpen?

ring2_by_badriel-d68re7u.png

Sauron, de zwarte heerser van Mordor, zag er niet altijd uit als een megalomane bad guy. In de tweede era van Middle-Earth nam hij een voorname, Elfse gedaante aan en benaderde onder de naam Annatar, wat zoveel betekent als Heer der Gaven, de elfensmeden van Eregion.

Untitled-3

Sauron als Annatar, Heer der Gaven

Deze elfen, de laatste nazaten van de Noldor, waren roemruchte kunstenaars en ambachtslui en onderhielden in die tijd nog zeer vriendschappelijke contacten met de dwergen van het naburige Moria. Zij waren verrukt door de kennis en geschenken die Annatar hen bracht en onder zijn leiding begonnen ze aan hun grootste werk: het smeden van de Ringen van Macht.

Samen met de elfen smeedde hij de mindere ringen, de negen en de zeven, die later aan de sterfelijke mensen en de dwergenvorsten gegeven werden. De drie elfenringen werden gesmeed door Celebrimbor, de kleinzoon van Fëanor, de legendarische elfenvorst die ook de Silmarillen vervaardigd had: zij werden nooit door Sauron bezoedeld. Toch waren alle ringen, ook de drie, onderworpen aan de Ene, die door Sauron in het geheim gesmeed werd in Mount Doom. Van zodra hij die aan zijn vinger schoof, viel zijn mooie vermomming af en werden zijn bedoelingen duidelijk. Eregion werd onder de voet gelopen door de troepen van de donkere vorst, Celebrimbor werd gedood en zijn verminkte lijk werd als banier aan een paal gehangen.

middle-earth-shadow-of-mordor-season-pass-detailed-1408370386979

Celebrimbor, kleinzoon van Fëanor, U allicht bekend uit Shadows of Mordor

Sauron was onstuitbaar en er werd een laatste wanhopige alliantie van elfen en mensen op de been gebracht. Uiteindelijk was het Isildur, zoon van de koning, die de ring van Sauron’s vinger sneed en zo de donkere vorst ten val bracht. Isildur nam de ring voor zichzelf. Toen hij in een Orkhinderlaag gedood werd, ging de ring verloren in de Lissevelden, tot hij vele jaren later werd ontdekt door de hobbit Deagol. Deagol kon slechts kort van zijn schat genieten, want hij werd vrijwel meteen vermoord door zijn beste vriend Smeagol, die de ring stal en ermee verdween in de Misty Mountains. Daar rustte de Ring tot hij werd ontdekt door Bilbo Baggins, een hobbit uit de Shire. Toen Bilbo op zijn 111e verjaardag de Ring naliet aan zijn neef Frodo, werden gebeurtenissen in gang gezet die leidden tot de definitieve nederlaag van Sauron. The Lord of the Rings. U heeft er allicht al wel eens van gehoord.

De Ene Ring die we u kado doen, is elegant in zijn eenvoud. Bij hoge temperaturen worden sierlijke elfenletters zichtbaar op de onversierde gouden band, die in de zwarte taal van Mordor de volgende boodschap verkondigt:

One Ring to rule them all, One Ring to find them, One Ring to bring them all, and in the darkness bind them

De Ene Ring versterkt voornamelijk de macht die de drager ervan al heeft. Gewone stervelingen zijn onzichtbaar voor het blote oog wanneer ze de ring dragen, maar mocht bijvoorbeeld een tovenaar of een elfenkoningin de Ring in handen krijgen, dan zou die in staat zijn heel Middle-Earth te onderwerpen.

cOuP3

n the place of a Dark Lord you would have a Queen! Not dark but beautiful and terrible as the Morn! Treacherous as the Seas! Stronger than the foundations of the Earth! All shall love me and despair!

Een niet te verwaarlozen minpuntje is dat de Ring de essentie van zijn duistere meester bevat en dat de drager gekweld wordt door de brandende blik van het Oog van Sauron. Hij corrumpeert bondgenoten en trekt de dienaren van de zwarte vorst aan en bij langdurig gebruik loopt de drager het gevaar te verbleken tot een schim. Daartegenover staat dat de Ring zijn drager een uitzonderlijk lange levensduur bezorgt. De kosten-baten-analyse laten we graag aan uzelf over.

Sauron_and_the_ring

The eye sees all…

We hopen alvast dat ons eerste kerstkadootje voor jou, trouwe lezer, in de smaak is gevallen. Breng ons zeker morgen ook een bezoekje om het volgende in ontvangst te nemen. Happy first day of Christmas!

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties