Japan Expo Parijs

0

Conventies, hoe je het ook draait of keert, het blijft altijd een apart wereldje. Een soort alternatieve dimensie vol kleuren, geluiden en geuren die allemaal in één keer op je afkomen. Een wereld waar ik mij, zoals een kind in een snoepwinkel, met veel plezier laat in meeslepen en onderdompelen! Japan Expo Parijs is zo een conventie, waar ik dit weekend ( 5 & 6 juli ) van heb mogen genieten en waar ik jullie nu even van ga laten meegenieten!

Japan Expo Parijs is één van de grootste conventies van Europa alsook de organisator van de Euro Cosplay Gathering (  in samenwerking met EPIC cosplay organisation ), één van de meest prestigieuze cosplaywedstrijden van Europa.
De intentie van de organisatoren van Japan Expo was om hun passie voor de Japanse cultuur te delen met anderen alsook deze cultuur dichter bij het westerse publiek te brengen. Dit is en blijft het hoofddoel, hoewel er veel andere geeky-elementen, aan de conventie werden toegevoegd. Dit jaar was het 15-jarig bestaan van het 5 dagen durende event, waardoor er nog meer te zien en te beleven viel dan andere jaren!

Hoewel de conventie 5 dagen duurde, zijn wij door werkverplichtingen maar 2 dagen ( zaterdag en zondag ) richting Parijs afgezakt. Het was onze eerste keer op dit event en om eerlijk te zijn waren die 2 dagen niet voldoende om alles te zien en te beleven van wat er werd aangeboden. Waarschijnlijk dat onze onervarenheid met conventies er ook wel hardstikke veel mee te maken heeft gehad! Het is moeilijk om over alles te praten wat er te doen viel, dus zal ik een selectie maken van de belangrijkste zaken.

10419475_10204051137498368_6662429184478262035_n

* De gameroom: Zoals je van een grote conventie kunt verwachten was de gameroom immens groot en was er ongelofelijk veel te doen.
Nintendo was aanwezig met een gigantische stand ( lees: GI-GAN-TISCH ), waar er volop nieuwe games getest konden worden en er zelfs wedstrijden waren van onder ander Smash Bros en Mario Kart 8.
PlayStation kon natuurlijk niet ontbreken, hoewel hun stand mij in vergelijking met Nintendo miniscuul leek. We zijn even kort gestopt maar hebben er weinig aandacht aan besteed.
Riot was ook van de partij met een relatief grote stand van League of Legends. Hoewel ik een zekere liefde heb voor het spel ( met een zekere haat voor de EUW server ), heb ik niet lang bij deze stand blijven hangen door de immense drukte.
En last but not least was er ook de coole stand van Ankama. Voor diegene die geen idee hebben waarover ik praat, dit zijn de makers van onder andere Wakfu, Dofus en Krosmaster. Ik kan maar één ding zeggen en dat is cuteness te over bij deze stand, wat het één van de populairste maakte.

10458848_10204051139138409_3546083066722560777_n

* Dealers: Wat is een conventie zonder de in grote aantallen aanwezige dealersstandjes? Iedere fangirl of fanboy kijkt minder naar hun centen wanneer ze op een evenement zoals deze aanwezig zijn. De dealers maken er gretig gebruik van met hun tonnen merchandising zoals beeldjes, t-shirts, petjes, speelgoed, manga’s, ..
Gelukkig geeft de organisatie ook de kans gegeven aan jonge, opkomende talenten om hun producten tentoon te stellen en te verkopen. 

* Eten & Drinken: Eén woord: reteduur!

* Japanse Cultuur: Er waren een hoop echte traditionele japanse activiteiten. Je kon aan een deel ervan werkelijk deelnemen, andere activiteiten waren dan weer louter demonstratief.
Je had bijvoorbeeld een demonstratie alsook een initiatie Kyûdô, dit is een vorm van Japans boogschieten. Er waren een hoop Japanse vechtsporten zoals Aikidô & Shôrinji Kenpô. Je had ook meesters in kaligrafie, demonstraties om de echte japanse thee zetten en een heus cultureel podium met traditionele Japanse muziek en dans. En om de vermoeide conbezoekers even te laten relaxen, was er ook een reiki stand.

* Gasten: Nu begint voor mij het gedeelte waar ik mij toch wel om schaam. Zoals elk jaar waren er tal van gasten aanwezig op Japan Expo, waar ik geen enkele van heb gezien. Grotendeels heeft dit te maken met het feit dat ik nog relatief onbekend ben met de volledige Japanse scene. Ik ben initieel een seriemeisje en heb mezelf nog maar recentelijk (dankzij ‘the boyfriend’ en mijn vrienden) laten onderdompelen in de wonderlijke Japanse wereld.
Enkele geïnviteerden waren onder andere : Joueur du Grenier, NOOB, Berryz Kobo, X °C-ute, Kaname, Nogizaka46, Yoshiki, Hiroshi Matsuyama, Mamoru Yokota,..

* Cosplay: Cosplay maakt deel uit van elke geekconventie die er maar bestaat, zonder cosplay zou een conventie toch wel een tik(keltje) saaier zijn. Voor diegene onder ons die geen idee hebben wat cosplay is, klik hier.

Shiemi moriyama

Sinds mijn eerste conventie een vijftal jaar geleden, ben ik altijd extreem gefascineerd geweest door cosplay en het ganse gebeuren er rond. Ik had echter nooit echt het vertrouwen dat ik in staat zou zijn om een degelijk kostuum te produceren. Na jaren twijfel heb ik toch eindelijk de stap durven zetten om te beginnen met cosplayen, hetzij weliswaar babystapjes met een hoop vallen en opstaan.
Om te beginnen heb ik een relatief eenvoudig personage gekozen namelijk Shiemi Moriyama van de anime/manga Ao no exorcist of Blue exorcist. Ik ga niet te ver in detail gaan over hoe het kostuum tot stand is gekomen en dergelijke. Wat ik wel wil zeggen is dat cosplayen zeker voor herhaling vatbaar is. Eventjes in de huid van een ander personage kruipen, je kunnen uitleven en deze passie delen met anderen was voor mij geweldig.

Ik had relatief hoge verwachtingen voor de cosplay’s op zo een groot event. En hoewel ik enkele magnifieke kostuums heb gezien, had ik eerlijk gezegd toch verwacht dat er een hoop meer ‘indrukwekkende’ cosplay’s in de congangen zouden lopen. Achteraf heb ik een hoop foto’s van prachtige kostuums gezien, waarvan ik dacht: ‘God Damn it, waarom heb ik dat niet gezien?’ Waarschijnlijk dat deze cosplayers zich af en toe ergens in een hoekje verschuilen om niet elke 2 seconden op de foto te hoeven gaan. Het aantal League of Legends Cosplayers was zo overweldigend, dat het na een tijdje echt ging vervelen. Anything else and new please!

Waar ik echter wel mijn ogen van heb uitgekeken, was bij de EuroCosplay Gathering oftewel ECG. Zoals ik al heb vermeld is dit één van de beste cosplaywedstrijden in Europa en dat zag je ook. De kwaliteit van elk kostuum was ( naar mijn bescheiden en onervaren mening ) van een extreem hoog niveau. Ik kon niet anders dan het volledige uur en een half, te oeh’en en ah’en, net zoals de rest van het enorme publiek. De uiteindelijke winnaars ( zowel in solo als groepscategorie ) hebben ( met het hoge niveau ) verdienstelijk gewonnen hoewel ze niet mijn persoonlijke favorieten waren.

10478708_10204051139858427_5353181629177906660_n

Als afsluiter hoef ik niet meer te zeggen dan dat het een absolute aanrader is voor iedereen die ook maar enige GKY-ness in zich heeft.

Share.

About Author

Avatar

Reacties