Cosplay: waarom heb je voor dit personage gekozen?

0

Een gewone vraag. Een veelgestelde vraag. Een cliché vraag.
Hier zijn de aantworden die meestal van toepassing zijn.

Ik weet het!

Het begint doodsimpel: het personage. Je kent het al lang. Je begrijpt hem 110%, je lacht ermee, je huilt ermee, je voelt zijn pijn en uiteindelijk cosplay je hem.

  • Het ++: je zult je geweldig voelen!
  • Het –: proficiat Naruto nummer: 2 646 461, aka ‘het vreemde meisje die als Naruto gekleed is’.

OMG,  dat moeten we samen doen!’
Dan komt de tijd van de groepen!
Je hebt nu op een paar evenementen gecosplayed. Gezichten van bepaalde andere worden herkenbaar. Jullie worden Facebookvrienden. Jullie geven elkaar complimenten, gaan samen photoshoots doen en ontdekken dat jullie verschrikkelijk veel van dezelfde reeksen leuk vinden. En dus, het zou logisch zijn dat jullie samen gaan cosplayen.

  • Het ++: zoals andere dingen, is cosplay meer fun met vrienden.
  • Het –: er is een kans dat je niet de hoofdrol zal behalen, dus moet je misschien een personage doen dat je niet volledig aanspreekt.

Er zal maar één zijn!
Tussen de personages op wie je verliefd bent en die dat je doet samen met jouw vrienden, zal jouw agenda voor een tijdje vol zijn. Maar er zal een moment komen wanneer je meer dan “de dunne Naruto” of “de vreemde Luffy” wil zijn. Zo wordt Zerochan.net een van jouw beste vrienden als je op zoek gaat naar minder bekende personages. Je begint open te staan voor meer. Misschien is “Queens Blade” niet zooo erg en misschien is yaoi cosplay toch ok. Toch?

  • Het ++ : er zal slechts een van jouw personage zijn
  • Het — : niemand zal  weten wie je bent

Legen…wait ‘til it gets released…dary!
Zo’n niche cosplay was leuk maar de beloning is soms niet genoeg dus keer je terug naar je image boards. Zerochan is te klein, dus ga je naar de bron! Je schrijf je in op PixIv. Je leert dat de romaji naam googelen niet genoeg is. Je breidt jouw zoektocht uit naar andere talen en alfabetten: Japans, Koreaans, Chinese of zelf Russisch. En zo kom je HET tegen. HET is misschien maar een stuk concept art of sketches voor een personage maar dat maakt niet uit. Je bent verkocht!  Na nog een paar uren op google “voelt” je dat de reeks/game bekend zal worden. Hier is waar cosplay een beetje op gokken lijkt: risico, verspild geld, kleine kans op succes en heel heel zeldzaam een grote winst*

Je gaat op zoek naar stoffen en begint al aan jouw patronen. Je bestelt een pruik en hebt jouw lenzen al gekocht. En dan het is zover: de reeks begint, de video game komt uit, de manga wordt vertaald. Maar het is helemaal niet  wat je had verwacht. Wat je als, bijvoorbeeld, een heel stijlvolle victoriaanse verhaal had ingebeeld en dan een doodgewone harem anime blijkt te zijn.
Laat maar zeggen dat de kunstenaar niet van mening verandert en dat het personage dezelfde blijft desnoods animatie behoeftes. Zo wacht je tot jouw “liefje” in beeld komt.

Eerst moet je aannemen dat in elke verhaal er , meestal, een held, een heldin, een slechterik en heel veel “andere” personages zijn. Dus moet je niet te hard teleurgesteld raken wanneer hij maar 5 minuten in beeld komt… Zo leverde de maanden lang wachttijd geen extra referentie foto’s, geen diepere uitzicht op de personage.

  • Het ++: aandacht! mensen en fotografen kennen je waarschijnlijk niet maar toch blijven ze kijken!
  • Het –: jumping the gun: verspilde tijd, verspild geld.

Er kunnen nog andere redenen  achter het kiezen van een of andere personage maar uiteindelijk kies je toch voor iets dat JIJ leuk vindt, uiterlijk, persoonlijkheid of rol in het verhaal. Het maakt minder uit zolang dat je van de ervaring zal genieten!

*to be paid in imaginary internet points.

Share.

About Author

Avatar

Cosplayer, blogger, super villain in the making.

Reacties