Cosplay Special: Geekster interviewt de tweeling Melissa&Larissa Cosplay

4

Cosplay, het verkleden in en gedragen naar een personage, mogen we niet langer een niche noemen. Afgaand op de grote internationale beurzen, en onze eigen Belgische F.A.C.T.S.,  kunnen we besluiten dat deze kunstvorm volop groeit en bloeit. Het aantal kandidaten aan de wedstrijden stijgt, en de costumes worden mooier en indrukwekkender.

Tijdens de laatste F.A.C.T.S.-editie won de groep Deathwing’s Fall ook een belangrijke prijs. De tweeling Melissa&Larissa Cosplay, dat de helft van deze groep uitmaakt, draait al 8 jaar in de cosplaywereld mee. Het winnen van de prijs was één van de  hoogtepunten in hun jonge carrière. Geekster kreeg de kans om met Melissa Cosplay te praten over carrière en passie.

“Alleen houden we er aparte hobby, cosplay, op na.”

Cosplay Melissa&Larissa 9Wie zijn de jonge vrouwen achter Melissa&Larissa Cosplay?

Ik ben Melissa Verbeke. Mijn tweelingzus Larissa en mezelf zijn 25 jaar en geboren en getogen in Kortrijk.

En overduidelijk houden jullie er een fascinerende hobby op na.

We verschillen niet zoveel van de normale 25-jarige jong volwassenen. We werken beide, gaan graag weg met vrienden, maken graag plezier. We gamen en kijken graag een filmpje. Alleen houden we er aparte hobby, cosplay, op na.

Het neemt een grote plaats in jullie leven in.

We doen dit nu al een heel eindje en kunnen het niet meer wegdenken uit ons dagelijks leven.

Waar is de passie voor cosplay begonnen?

Met Dragonball Z op televisie! Vroeger rende ik iedere dag na school in sneltempo naar huis om die afleveringen te bekijken. Die tekenstijl sprak me ook enorm aan. Die speciale ogen en die bijna overdreven uitdrukkingen verschilden van de animatiefilms in typische westerse stijl, die we zo gewoon waren.

Anime heeft een eigen stijl.

Ja, ik was al verzot op anime nog voor ik wist dat het effectief zo werd genoemd. Maar wat echt de aanzet voor cosplay gaf, was de komst van onze eigen computer. Ik zocht informatie op over die anime’s en kwam bijgevolg op een site die cosplay als subcategorie had. Na wat rondkijken groeide de interesse. De uitdaging: ik wou zelf mijn eigen costume maken.

Cosplay Melissa&Larissa 3

Wie van jullie beiden zette de eerste stap?

Zonder al te veel woorden te wisselen beslisten we om het samen te doen. Mijn zus en mij doen wel vaker dingen samen, dus dit was zeker geen uitzondering.

Tweelingen hebben meestal een hechte band. Merken jullie dit hier?

Het samenwerken gaat goed, misschien soms te sterk van mijn kant uit. Maar een beurs zonder Larissa zal ik niet vaak doen; dan ga ik liever niet.

“We sporen elkaar aan om het beste uit onze vaardigheden te halen.”

Bestaat er enige onderlinge rivaliteit?

Misschien… als één van ons tweeën aan een costume heeft gewerkt, dan zou de ander het spijtig vinden dat ze die mogelijkheid ook niet had. Maar geen rivalen hier, we sporen elkaar aan om het beste uit onze vaardigheden te halen.

Jullie creaties zien er fantastisch uit. Maken jullie alles zelf?

Ja! Wij maken alles zelf. Soms staan we zelf van het eindresultaat versteld. Zoals alles, gaat het met vallen en opstaan. Je mag vooral niet opgeven als het een dagje minder vlot gaat.

Cosplay Melissa&Larissa 4

Hoe hebben jullie de verschillende technieken (crafts) geleerd?

Beiden zijn we quasi van nul gestart. Wij hadden geen enkele technische kennis die ons met deze hobby vooruit kon helpen. Ik had echter één voorsprong, want ik wist hoe je een naaimachine klaarzet. Daarna hebben we leren stikken door naar oudere kleding te kijken. Die knipten we open en we keken hoe het werd gemaakt. Zo kwamen onze eerste patronen tot stand.

Best indrukwekkend.

We gebruikten elkaar zelfs als paspop naarmate we beter werden en we zelf simpele patronen maakten. Dat verliep soms pijnlijk, want er kwamen veel pinnen en naalden aan te pas. Gelukkig zijn we nu de trotse eigenaars van een paspop. Hoera ! Ons ander hulpmiddel zijn de vele tutorials die je op het net vindt. Andere en vaak erg bekwame cosplayers leggen aan de hand van online video’s alles stap voor stap goed uit. Dichter bij huis vraag ik info aan cosplayers uit mijn vriendenkring. Die staan altijd paraat met een woordje uitleg en tips ’n tricks.

Hoe kiezen jullie deze projecten uit? Gaat jullie interesse uit naar een bepaalde genre, zoals bijvoorbeeld anime of comics?

We kiezen vaak personages uit die we visueel aantrekkelijk vinden, en waar we ook enige affiniteit voor voelen. Het maakt niet uit of het uit een film, anime of comic afkomstig is. De sentimentele band haalt meestal de bovenhand. Ja, zolang ik maar iets voel voor het character, of ik mezelf erin herken, wordt de kans groot dat ik deze, ongeacht uit welk een genre het afkomstig is, als mijn volgende cosplay project kies.

Sommige costumes zien er echt wel moeilijk te maken uit.

Wat mij betreft hoeven het niet altijd de moeilijkste costumes te zijn. Ik zie pracht in simpele characters zoals mijn Eevee Gijinka uit Pokémon. Simpel, maar zo mooi, en ik beleefde veel plezier aan het dragen van mijn favoriete pokémon.

Cosplay Melissa&Larissa 1Waar debuteerden jullie in costume?

F.A.C.T.S. 2007. Ik was als Chii van Chobits en Larissa als Lucy van Elfenlied verkleed. Als we terugkijken, zijn we trots op wat we reeds hebben verwezenlijkt.

Gaan jullie naar andere beurzen of conventies?

We namen reeds deel aan Belgische, Engelse, Duitse en Nederlandse beurs. Jammer genoeg heb ik nog niet zoveel buitenlandse beurzen als mijn zus gedaan, maar op het verlanglijstje staan  zeker nog Gamescom in Keulen, wat bij mijn zus een enorme indruk heeft nagelaten, en MCM Comic Con in London.

Welke proberen jullie niet te missen?

Voor ons blijft dat toch wel F.A.C.T.S.. Sinds we die in 2006 voor de eerste keer bezochten, blijft het voor ons wel een must dat we naar elke editie kunnen gaan.

Dat lijkt niet altijd evident.

Hoewel er veel beurzen zijn die we niet willen missen, kijken we als het financieel mogelijk is om op dat moment te gaan. Vergeet ook niet dat we beide regelmatig in de weekends werken of andere verplichtingen hebben.

Kun je die uitstappen makkelijk met je dagelijks leven combineren?

Het is en blijft een hobby. Ik probeer hier zoveel mogelijk mijn professionele en mijn private leven rond te balanceren. Vaak lukt dat vrij goed. Maar wanneer een beurs om de hoek wacht, dan ben ik zeer druk bezig om mijn deadline te halen en blijft er weinig tijd voor uitstapjes, zoals naar de cinema gaan of  winkelen. Ik waarschuw mijn vrienden daar wel voor, maar ze zijn dat nu al gewoon en tillen er niet zwaar aan.

Wat staat nog op het verlanglijstje?

De  Japan Expo in Parijs, en ik wil natuurlijk ooit eens een grote Amerikaanse beurs bezoeken.

De hechte vriendschap die vanuit de groep is gegroeid is voor mij zo fantastisch.

Wat is jullie mooiste herinnering?

Zonder enige twijfel F.A.C.T.S. 2014, en meer bepaald het samenkomen van onze groep Deathwing’s Fall.Best Costume Group

Lelana Cosplay, R-iot Cosplay, mijn zus en mezelf hebben zo hard en lang gewerkt om onze costumes tijdig af te krijgen. De hechte vriendschap die vanuit de groep is gegroeid is voor mij zo fantastisch.

Het werd voor ons nog mooier omdat we die dag ook de Best Costume Group wonnen.

Een podiumplaats op F.A.C.T.S. is een grote eer.

Eén van de juryleden was Kamui Cosplay (een zeer gekende professionele cosplayster, ed.), en bevestiging krijgen van iemand die zo getalenteerd en vaardig is, voelt gewoon super aan. Nog voor dat het aangekondigd was dat zij één van de juryleden was, werkten we reeds aan onze dragon aspects.

En toen kwam de aankondiging….

Toen steeg de druk natuurlijk. Het personage, Alexstrasza van World of Warcraft, dat ik zou neerzetten, had Kamui in haar beginjaren gecosplayed. Dus als er iemand een foutje in mijn costume zou opmerken, dan was het zij. Ik was heel nerveus voor de pre-judging, maar alles verliep fantastisch en ze was onder de indruk van onze groep.

Bestaat er enige jaloersheid tussen de kandidaten?

Waarschijnlijk wel, zoals bij iedere hobby vind je hier en daar wat rotte appels; maar ik laat deze enkelingen mijn plezier niet bederven. Voor iedere rotte appel vind je tientallen aangename mensen  binnen onze gemeenschap.

Maar iedereen blijft competitief?

Competitiviteit is niet altijd slecht. Als je aan een Cosplay -wedstrijd meedoet, is het meer dan normaal dat er een vleugje competitiviteit is. Zolang je geen slechte verliezer bent, blijft het allemaal vrij onschuldig. Bij de weinige keren dat ik aan een wedstrijd meedoe, voel ik waardering voor alle deelnemers. Dat deze mensen zo hard werken, doet mij streven om het beste van mezelf te geven, mijn eigen vaardigheden nog meer uit te breiden en nieuwe uitdagingen aan te gaan.

Cosplay Melissa&Larissa 2

Blijven alle beursbezoekers hoffelijk naar jullie toe, of ondervinden jullie hinder?

Niet elke bezoeker is dezelfde. Verschillende soorten mensen bezoeken deze beurzen , en daar is de één al wat hoffelijker,vriendelijker, en respectvoller dan de andere. Uiteindelijk valt het mee. We zijn er ook allen om plezier te hebben, toch?

Soms hoor je de vreemdste verhalen van cosplayers.

Eerlijk, ik vind dat het type costume dat je draagt een invloed op de hoffelijkheid en het respect van sommige mensen heeft. Als men een visueel zeer aantrekkelijk costume draagt, blijven de mensen altijd hoffelijk. Ze geven je complimenten en ze tonen erkenning en waardering voor ons harde werk. Terwijl sommige mensen neutraal blijven bij simpelere costumes. En met simpel wil ik ZEKER niet zeggen dat die deelnemer er geen werk heeft ingestopt.

“Als je aan een Cosplay -wedstrijd meedoet, is het meer dan normaal dat er een vleugje competitiviteit is.”

Heb je tips voor beginnende cosplayers of lezers die het nu overwegen?

Spaar oude kledij en gebruik ze als patronen. Zo krijg je echt inzicht hoe alle stof aan elkaar hangt. Bekijk tutorials van zoveel mogelijk verschillende cosplayers. Kijk welke methode jou het best ligt en waar je moet op letten. Wees niet bang om hulp, raad of informatie aan mede cosplayers te vragen!

M&L Cosplay 8Het gebeurt dat geïnteresseerden jullie om hulp vragen?

Ik herinner me dat iemand ooit zei dat ze geen hulp durfde vragen aan mijn zus en mij, omdat ze geïntimideerd was. Ze dacht dat we ons niet met beginnende cosplayers bezig houden. Fout! We geven graag raad en we helpen waar mogelijk. Er zijn veel lieve, behulpzame cosplayers die zeer graag babbelen en tips geven die je op weg helpen naar je eerste costume. Wie vragen heeft, of onze ontwerpen wil zien, kan ons altijd bereiken op onze facebook-pagina. We helpen jullie met veel plezier verder.

Enkele laatste woorden?

Houd er vooral de fun in!, Cosplay draait om plezier beleven, vrienden maken en mensen met dezelfde interesses en passies ontmoeten.

Na deze positieve noot wil jullie voor het interview bedanken.

Langs deze weg willen we ook Practical Effects-meester Kenny de Paepe bedanken, die ons op het talent van deze jonge vrouwen wees.

Share.

About Author

Axel

Opgegroeid met Britse ochtendtelevisie, Juniorpress en de Oostendse cinema was ik geek voor geek cool werd. Het verheerlijken van alle glorie van mijn jaren 80 zie ik als een plicht naar de huidige generatie. Doorspekt met invloeden van de subtiele humor van Jeroom, George Carlin en Mad Magazine presenteer ik verder nonsens en nostalgie.

Reacties