Oorlog brengt niet alleen dood en verderf voort, maar ook kansen! Algemene chaos is immers een vruchtbare voedingsbodem voor de clandestiene zaakjes van ondernemende individuen. Het soort individuen dat precies weet wat je moet doen als je te horen krijgt dat de Franse Nationale Bank in het grootste geheim twee ton goud van Parijs naar Bordeaux overbrengt…

Schrijvers: Xavier Dorison en Fabien Nury
Tekenaar:
 Laurent Astier
Uitgever: Casterman
Aantal pagina’s: 120
Winkelprijs: € 22,50
Verschijningsdatum: 18 november 2015
Franck en Ninon

Franck en Ninon

 

Wat doe je dan? Toeslaan natuurlijk! Da’s althans de mening van bokser Franck Propp, die, na de gouden tip van de gluiperige bewakingsagent Labeyrie, een team verzamelt dat geknipt is voor de klus. En zo maken we kennis met Ange Sambionetti, de rijzende ster van de Parijse onderwereld, de Duitse deserteur en automechanicus Kurtz en juweliersdochter Ninon, die wel erg goed met dynamiet overweg kan. Samen hebben ze hun zinnen gezet op het goudtransport, hun ticket richting luilekkerland. Maar rondom hen woedt de oorlog nog steeds in alle hevigheid, wat voor de nodige complicaties zorgt…

Voor Zo maak je fortuin in juni 1940 baseren Xavier Dorison en Fabien Nury zich los op het boek Sous l’aile noire des rapaces van Pierre Siniac. Maar Dorison zou Dorison niet zijn als hij er geen heel eigen touch aan gaf.

Zo maak je fortuin in juni 1940 voelt heel erg filmisch aan. Deze strip heeft alles weg van een typische heist film. Denk een beetje aan de Ocean’s-films. De plot ontrolt zich dan ook volgens de typische conventies van het genre: de voorbereiding en het verzamelen van een crew, de heist zelf met allerhande complicaties en de aftermath.

Het schrijfwerk van Dorison doet ons bovendien ook nog aan andere films denken: die van Quentin Tarantino. Het is niet de eerste keer dat ik die link leg en persoonlijk zou ik er erg gelukkig van worden als die twee elkaar eens een keertje zouden ontmoeten. Cinematografisch vuurwerk gegarandeerd. Net als Tarantino, slaagt Dorison er keer op keer weer in interessante personages te schrijven, zijn plot aan het juiste tempo voort te bewegen en te doorspekken met memorabele dialogen en stukjes en beetjes zwarte humor, waardoor het geheel makkelijk verteerbaar blijft. 

Kurtz en Sambio

Kurtz en Sambio

De vijand het hoofd bieden met een baguette lijkt niet het beste idee. Arme Franck...

Arme Franck. De vijand het hoofd bieden met een baguette lijkt niet het beste idee…

Wat Zo maak je fortuin in juni 1940 bovendien nog meerwaarde geeft, is dat het, de setting en het verhaal ten spijt, eigenlijk door een heel breed publiek gelezen kan worden. De tekenstijl van Laurent Astier is niet hyperrealistisch en nooit te expliciet in z’n afbeelding van geweld en verwondingen. Heel erg toegankelijk, zonder kinderlijk te zijn, dus. Het is kortom een strip waar je als volwassene perfect van kan genieten, maar die -mijns inziens- ook niet zou misstaan in pakweg een tijdschrift voor jongeren als Zonneland.

Noem me gerust een fanboy. Je zou niet eens ongelijk hebben. Maar na al het moois dat Dorison ons in 2015 bezorgd heeft, heb ik er ondertussen een blind vertrouwen in dat alles waar zijn naam onder staat, me niet teleur zal stellen. Zo maak je fortuin in juni 1940 versterkt dat gevoel alleen maar. Ik ben erg benieuwd wat voor moois hij in 2016 weer voor ons in petto zal hebben…

8.3 Actie en avontuur

Liefhebbers van een stevige portie actie en avontuur zullen hun hart kunnen ophalen bij het lezen van Zo maak je fortuin in 1940. Door memorabele personages, een spannend verhaal en een gezonde dosis zwarte humor leest dit verhaal als een film van Tarantino, een compliment dat we Dorison al eerder gegeven hebben.

  • Tekenstijl 8
  • Verhaal 8.5
  • Sfeerschepping 8.5
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties