Er kunnen nooit te veel X-comics zijn en daarom begint men bij Marvel aan X-Men Red.
Schrijver: Tom Taylor
Tekenaar: Mahmud Asrar
Uitgever: Marvel Comics
Verschijningsdatum: 7 februari 2018

Sinds kort loopt Jean Grey weer rond in het land der levenden… Marvel Comics probeerde het nog even uit te stellen door een jongere versie uit het verleden terug te halen, maar er gaat niets boven de echte natuurlijk. X-Men Blue en X-Men Gold zijn al voorzien van genoeg leden en je laat iemand als Jean Grey niet uit haar neus eten. Daarom krijgt ze een eigen team met leden als Nightcrawler, Namor en Wolverine.

Het verhaal van deze comic kun je in een notendop samenvatten. Grey ontdekt dat de wereld een stuk verdeelder is dan in de periode toen ze stierf (een subtiele hint naar de hedendaagse Amerikaanse politiek). En daar heeft ze een ideetje over. Ze mikt op een eigen land voor mutanten.

Mensen als Namor en Black Panther willen dit voorstel best steunen in de VN. Een oude bekende van madam Grey heeft andere plannen.
X-Men: red team Grey

De X-Men zijn altijd al een beetje politiek geweest. En als je kijkt naar de wijze waarop Jean Grey de droom van Xavier betrekt bij deze plannen, dan is deze wending in het verhaal begrijpelijk. Het probleem is dat we hier een paar jaar terug al eens een variant van gezien hebben in de verhaallijn Utopia.

Het tweede issue is dat de knipoogjes naar het Amerika van Trump en bijvoorbeeld ook de Brexit iets te nadrukkelijk zijn. Bij het Engelse verhaal wordt er ook partij gekozen. Hiermee dateer je niet alleen de comics maar erger je ook de lezers.

Pak de essentie en dan begrijpen de lezers ook wel waar je het over hebt. Chris Claremont begreep dit in de jaren tachtig en het is dan ook niet voor niets dat de zijn geest nog altijd boven de titel hangt. En in de eighties had Amerika Ronald Reagan als president. Vergeleken met hem is Trump een pussy.

X-Men Red is nu vooral overbodig en voornamelijk geschikt voor de diehard fans.

6 Mwoa

X-Men Red blinkt vooral uit in absolute overbodigheid. We zagen een dergelijk verhaal ook al eens in Utopia. Het ziet er grafisch wel aardig uit.

  • Verhaal 5
  • Tekenstijl 8
  • Sfeer 6
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties