De X-Mannen staan bekend om hun grimmigheid, maar met Worst X-Man Ever brengt Marvel daar verandering in.

Schrijver: Max Bemis
Tekenaar: Michael Walsh
Uitgever: Marvel
Verschijningsdatum: 24 februari 2016

Van de cover tot dialogen en van de tekeningen tot de kleuren: Worst X-Man Ever is licht. En dat is een welgekomen afwisseling als je al een hele hoop X-Men-verhalen gelezen hebt, waarin de wereld van de mutanten constant bedreigd wordt en er om de haverklap hoofdpersonages het leven laten. Natuurlijk is er geregeld humor te vinden, vooral in de aanwezigheid van Wolverine. Maar nooit zoals in deze komische minireeks, waarin de epische wereldbedreigingen eens niet centraal staan, maar wel de moppen en de spontane personages. Tot de grote ommekeer.

De benedengemiddelde scholier Bailey Hoskins flipt wanneer hij ontdekt dat zijn ouders mutanten zijn en hijzelf dus waarschijnlijk ook. Vroeger blonk hij nergens in uit en nu is hij eindelijk speciaal. Wie weet zullen de meisjes nu wel omkijken naar hem? En net wanneer je helemaal opgaat in het enthousiasme van de jonge knaap, wordt de komedie een tragikomedie.

worstxman1

Bailey blijft zich een buitenstaander voelen, ook al heeft hij datgene gevonden waarvan hij dacht dat het hem gelukkig zou maken. Met de opzet in deze eerste issue heeft Max Bemis een herkenbaar verhaal geschreven. Hij durft de emotionele extremen opzoeken, zonder de karakters uit het oog te verliezen. Daarnaast is het een verademing dat Beast en Jubilee deze keer prominente rollen krijgen en niet het vaste kliekje X-Mannen.

worstxman2

Het moderne tekenwerk van Michael Walsh is ronduit fantastisch, maar misschien niet gedetailleerd genoeg voor iedereen. Samen met Ruth Redmond, die al eens buiten de lijntjes durft te kleuren, tekent hij met een nostalgisch potlood. Dat deze X-Men lijken op die uit de tekenfilm uit de jaren negentig draagt daar ook tot bij. Hun werk zorgt ervoor dat alles nooit zwaarwichtig wordt. De kleurrijke en frivole tekeningen passen perfect bij de toon en de wereld van de comic. Die wereld ligt trouwens buiten de continuïteit van de huidige X-Men-reeksen en is dus aan niets of niemand gebonden.

8.5 Awesome

Dit is één van de leukste recente X-Men-reeksen. En daarom is het zo jammer dat dit slechts een minireeks is van vijf nummers. De bundeling komt hier zeker in huis, want het is de perfecte afwisseling tussen alle hel en verdoemenis door.

  • Tekenwerk 9
  • Verhaal 8.5
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties