Wills kracht review: de strijd van een vrouw tegen borstkanker

0

Wills kracht is het verhaal van Will en haar strijd tegen borstkanker.

Will is de vrouw van stripmaker Willem Ritstier. In België is hij vooral bekend van de strip Claudia Brucken, die hij in de vroege jaren negentig voor het weekblad Kuifje maakte. In Nederland is zijn naam bekender als maker van wenskaarten en schrijver van strips zoals Ronson Inc, Soeperman en Claire deWitt.

Wills kracht is een persoonlijk boek waarin Ritstier het hele ziekteproces vertelt van zijn vrouw. Vanaf het punt waar ze een knobbel in haar borst ontdekt tot het punt waarop de onvermijdelijke conclusie volgt. Zoals altijd met boeken als deze, gaat het natuurlijk om de reis.

Het eerste wat opvalt, is de sobere tekenstijl. Ritstier tekent eigenlijk alleen de essentie van wat hij ziet. Alles wordt gereduceerd tot losse vormen zonder detail. De vlaktes worden opgevuld door kleuren waarmee op weergaloze wijze de sfeer wordt beïnvloed. Het gebrek aan details is dus niet storend omdat dit ruimschoots door het kleurgebruik wordt gecompenseerd. Je zou kunnen zeggen dat dit de impact van enkele pagina’s vergroot.

Een boek als dit heeft dus het potentieel om heel veel mensen te raken en daar gaat het toch wat mis. Er is geen echt samenhangend verhaal. Wel zijn er een aantal sterke scènes, maar de persoon Will leer je niet echt kennen. Hierdoor is het soms lastig om met haar mee te leven en bepaalde beslissingen te respecteren. En dat is niet wenselijk in een boek als dit.

Het is ietwat ironisch dat in realiteit de zoon van de tekenaar een documentaire over zijn moeder maakt, waarin je in de teaser al meer leert over de vrouw en wat ze betekende dan wanneer je Wills kracht hebt gelezen. Het voelt nu toch alsof je meekijkt met iemand die door een periode van rouw gaat en zijn demonen uitdrijft op papier.

Misschien is dit te persoonlijk.

Wil je meer weten over het boek of het bestellen? Bezoek de website.

7 Had meer in gezeten.

Het is een boek met sterke scene's, maar er had meer in gezeten.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties