In 2017 is het 100 jaar geleden dat Will Eisner werd geboren. Ter gelegenheid van Eisners centennial werd zijn klassieker A Contract with God opnieuw uitgegeven.

Schrijver: Will Eisner
Tekenaar: Will Eisner
Uitgever: W W Morton and Company
Verschijningsdatum: 16 augustus 2017

Will Eisner bracht deze titel voor het eerst uit in 1978 als graphic novel. Dat was een noviteit in deze dagen omdat comics toch grotendeels als kindermedium werden gezien. Maar Eisner vond dat deze kunstvorm tot meer in staat was dan alleen het vertellen van avonturenverhalen. Met A Contract with God deed hij het raam open en trakteerde hij zijn collega’s op nieuwe vergezichten.

A Contract with God is een collectie met korte verhalen waarin een flatgebouw en dan vooral zijn bewoners centraal staat. Eisner reist voor veel van deze verhalen terug naar zijn jeugd om veel van zijn herinneringen te bewerken tot een kortverhaal. Het hoofdverhaal, wat toevallig ook A Contract with God heet, gaat over een man wiens dochtertje overlijdt. Lang geleden sloot deze man een contract af met God en hij roept nu de schepper ter verantwoording. Voor dit verhaal gebruikte Eisner een persoonlijke tragedie als inspiratie, want de vader uit dit verhaal was hijzelf. Ook de andere verhalen zetten de soms onzichtbare tragiek van doorsnee mensen in het volle licht.
A contract with God

De vertelstijl van Eisner is erg prettig. Je wordt als lezer een wereld binnengeleid die niet per se de jouwe is maar waar je jezelf wel snel thuis voelt. Dit type mens kom je ook in je eigen omgeving tegen en dat maakt de verhalen redelijk tijdloos. Het prachtige tekenwerk van Eisner werkt ook prima. Bekijk de plaat hierboven. De man wordt platgedrukt door de immense regen, wat tegelijkertijd symbool staat voor het leed wat hem van binnen verscheurt. Hoe wil je dat niet lezen?

Het zijn serieuze verhalen maar tegelijkertijd zullen de liefhebbers van serieuze literatuur hier ietwat de schouders voor ophalen. Want de verhalen in deze bundel worden aan de lezer verteld, waardoor je niet de echte diepgang krijgt om dit grafische literatuur te kunnen noemen. Je kunt jezelf afvragen of dat nodig is?

9 Goed

Will Eisner's A Contract with God wordt ter gelegenheid van zijn 100ste geboortedag opnieuw uitgebracht. Het is een tijdloze klassieker.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 9
Share.

About Author

Reacties