Welke comic books moet je lezen als nieuwkomer?

3

Het is een vraag die we vaak te horen krijgen, dus stak onze redactie de koppen samen om onze aanraders op te lijsten voor nieuwkomers in de hobby!

Iedereen van ons heeft er al gestaan, voor die grote schappen gevuld met honderden graphic novels en volumes, zonder te weten wat we nu moeten lezen uit die gigantische hoop. We snappen maar al te goed dat het beangstigend en overweldigend kan zijn om de grote stap in de wereld van comics te maken. Daarom bundelden we elk onze grootste aanraders om je op weg mee te helpen!

sex criminals

Matti’s tip: Sex Criminals, volume 1: One Weird Trick
(Matt Fraction & Chip Zdarsky)

Hoewel ik zelf begon met Watchmen, raakte ik pas echt in de hobby verzeild door Sex Criminals, dat me toonde hoe gelaagd comics kunnen zijn. Ik had er maar vaag iets over gehoord toen ik het eerste volume aanschafte, want het was vooral het concept dat me nieuwsgierig maakte. Een vrouw en een man zetten de tijd stil wanneer ze samen hun seksueel hoogtepunt bereiken. Wat zou jij doen met die gave? Dit koppel rooft er banken mee.

Dat klinkt als de opzet van een dwaze sekskomedie, en dat is het bij momenten ook, maar de grootste kracht van Sex Criminals ligt in de realistische weergave van romantische relaties: hun begin, hun hoogtes en laagtes en hun nakende einde. De intelligente reeks is herkenbaar neergeschreven en even mooi als hilarisch getekend. Een aanrader voor wie niet preuts is!

Sin City 2 A Dame to Kill For

Jeroens tip: Sin City Volume 2: A Dame to Kill For
(Frank Miller)

Confession time: ik ben helemaal geen fan van het hele gedoe met issues in comics. Maar mijn eigen eerste kennismaking met het medium, Sin City van Frank Miller, toonde me dat dat helemaal geen beletsel hoeft te zijn. Al die flinterdunne, chaotische issues worden uiteindelijk gebundeld in een volume of een trade paperback, die je perfect als een op zichzelf staand verhaal, een graphic novel, kan lezen. Bovendien toonde Sin City me dat comics niet alleen om oppervlakkige superheldenpulp draaien, maar dat er ook extreem met stijl geëxperimenteerd kan worden en dat er ook op andere manieren dan je verwacht een verhaal verteld kan worden.

Mijn persoonlijke aanrader voor wie met deze reeks wil beginnen is het tweede volume, A Dame to Kill For. Maak je geen zorgen om de chronologie en het feit dat je bij volume 2 begint, in Sin City loopt dat toch allemaal een beetje door elkaar. In dit verhaal trekt Dwight, een fotograaf met een wild verleden, eropuit om zijn ex-vriendin Ava te redden van haar agressieve echtgenoot Damien Lord. Maar of Ava zelf zo zuiver op de graat is? De verfilming van deze yarn mag dan wel een flop van jewelste geweest zijn, wat mij betreft blijft het toch nog steeds het sterkste deel van de hele reeks.

Y: The Last Man

Davy’s tip: Y: The Last Man Vol.1 : Unmanned
(Brian K. Vaughan & Pia Guarra)

Net als Matti ben ik zelf begonnen met Watchmen, maar we bewandelen dan het superheldengenre en voor veel mensen zijn superhelden en comics nu al één en hetzelfde. Maar vergis je niet: er is een plethora aan originele, boeiende comics die nog niet vertaald zijn naar het witte scherm. Y: The Last Man is er zo eentje. Brian K. Vaughan greep me met zijn unieke verhaal vanaf het eerste moment keihard vast en sleepte me door verschillende avonturen om dan uiteindelijk met een bitterzoet einde de reeks af te ronden.

Het verhaal gaat als volgt: van de ene seconde op de andere sterft alles met een Y-chromosoon. Niet enkel alle mannen, maar ook de dieren met een Y-chromosoon vallen op slag dood. Allemaal, behalve Yorick en zijn mannelijk kapucijnaapje. Chaos breekt los wanneer de wereld beseft dat de mensheid dit niet zal overleven. Yorick besluit om binnen die chaos op zoek te gaan naar z’n vriendin in Australië en hoopt onderweg een antwoord te vinden op dit grote mysterie. Het is een reeks geworden vol ijzersterke personages en heel memorabele momenten.

hellblazer-masthead

Timothy’s Tip: Hellblazer: Dangerous Habits
(Garth Ennis & Will Simpson)

Het is bijna een verplichting: je eerste comic book moet Watchmen zijn. Ik ben het hier niet mee eens, want dit werk zit vol nuances en subtiliteiten die eerder zullen opvallen voor ervaren comiclezers met een liefde voor de iconische men in tights. Ik wil het eerder hebben over één van de langer lopende comic-series, van ’88 tot 2013, voor meer dan 300 issues. Een van de uniekere aspecten van deze reeks was dat het hoofdpersonage John Constantine mee veroudert gedurende de jaren dat de comic uitkomt.

John Constantine is een working class occulte detective en legendarische con man. Door zijn kennis van het bovennatuurlijke komt hij vaak in contact met engelen, duivels en andere kwaadaardige geesten, en tot nu toe is hij er altijd in geslaagd om iedereen te slim af te zijn. Naast een adrenalineverslaving rookt hij ook als een schoorsteen. Wanneer een dokter Constantine vertelt dat hij een dodelijke kanker heeft, zit de First of the Fallen, Lucifer voor de vrienden, maniakaal in zijn handen te wrijven, omdat hij dibs heeft op Constantines ziel wanneer hij binnenkort zijn laatste adem uitblaast. Nu is het aan John om zichzelf zo’n vreselijk lot te kunnen besparen en zal hij hemel, hel en aarde riskeren in deze egoïstische strijd.

Hoe comic books pure magie kunnen zijn. Anfies tip: Blankets
(Craig Thompson)

Ooit, toen ik nog jong en naïef was, nam iemand me mee naar De Poort, een geweldige stripwinkel in het Gentse, en daar aangekomen vertelde hij me: “Als je ooit in je leven één graphic novel moet lezen, is het deze“, en hij duwde me een dik boek met een lichtblauwe kaft in de handen. Het is de eerste graphic novel die ik ooit gelezen heb, en het begin van een levenslange love affair, met zowel Blankets als zijn schrijver. Ik haal het geregeld uit de kast, en onlangs heeft de fantastische Craig Thompson mijn (stukgelezen) exemplaar helemaal perfect gemaakt met een handgemaakte tekening.

Ik snap dat het formaat afschrikwekkend kan zijn, maar de 600 bladzijden lezen als een trein, en overal zitten er prachtige pareltjes van poëzie verstopt. Het is een autobiografisch coming-of-age verhaal, waarin Craig uiteindelijk vooral verteld waar en wanneer hij zijn geloof kwijtgeraakt is, wat ervoor in de plaats is gekomen en hoe de mensen om hem heen daarmee omgegaan zijn. Het kleine fragment van hierboven is erg typisch voor het ganse verhaal: iedereen zoekt naar zijn eigen waarheid, zeker in het volwassen worden, maar magie is een essentieel onderdeel van het leven. Blankets is zonder enige twijfel het beste en het meest magische dat ik ooit gelezen heb, en ik doe graag voor jullie wat die vriend al die jaren geleden voor me gedaan heeft: als je ooit in je leven één graphic novel moet lezen, is het deze wel. Beloofd.

civilwar

Yoricks tip: Civil War
(Mark Millar & Steve McNiven)

Hoewel mijn eerste comic ook Watchmen was, en ik die ook steeds zal blijven aanraden, kies ik ervoor om voor dit artikel iets anders voor te stellen. De trade paperback van Marvels Civil War is dan ook na al die jaren nog steeds één van de beste superheldenverhalen die ik al las. Het zevendelige verhaal geschreven door Mark Millar en getekend door Steve McNiven geldt als hét voorbeeld voor comic crossovers, verhalen waarin personages uit verschillende reeksen samenkomen.

Het is meeslepend, heeft uitstekende plotwendingen en hoewel ik in het begin moest opzoeken wie al die helden waren, vormde dat later in het verhaal helemaal geen probleem meer. Dat laatste maakt ook een beetje deel uit van het lezen van comics uitgegeven door Marvel en DC. Je hebt zoveel backstory dat een bezoekje aan Google wel eens nodig is, maar dat weerhoudt me er niet van om ervan te genieten. Civil War is een uitstekend verhaal op zich én een leuke manier om het web aan verschillende verhalen te beginnen ontdekken.

Welke comics raad jij aan voor beginnelingen? Laat het ons weten in de reacties!

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties