Voor u getest: Yieha!

0

Dat wij bij Geekster grote fans zijn van comics, graphic novels en strips allerhande mag intussen geen verrassing meer zijn. Hetzelfde geldt voor onze voorliefde voor innovatieve ideeën. Yieha, de strip-website-en app van Standaard Uitgeverij (WPG Uitgevers) en Ballon Media is als kruising van beide, dus ideaal om eens uit te testen.

Eind oktober 2014 kondigden WPG en Ballon aan dat er hard gewerkt werd aan de ontwikkeling van een digitaal stripplatform, waarop zij al hun grote stripreeksen ter beschikking zouden stellen, met alle daarbij horende functionaliteiten en voordelen. In mei 2015 was de testfase voorbij en werden de app en de website opengesteld voor het grote publiek, in een Belgische (www.yieha.be) en Nederlandse (www.yieha.nl) versie. Voor de definitieve versie werd daarbij samengewerkt met Izneo, een Frans collectief van uitgevers die al langer ervaring hadden met zo’n digitaal platform.

Hoe werkt het?

De Yieha-website is erg toegankelijk en gebruiksvriendelijk: stripliefhebbers die graag eerst rondkijken, kunnen doorheen de volledige collectie surfen en van alle albums ook een gratis preview bekijken, zonder dat je geregistreerd moet zijn. De strips zijn duidelijk het hart van de website, met duidelijke features en een vlot bruikbare catalogus. Een goeie navigatie is natuurlijk wel essentieel op een platform dat meer dan 800 albums uit 110 reeksen aanbiedt.

Het navigatiescherm op de website.

Het navigatiescherm op de website.

Eenmaal geregistreerd kan je kiezen welke albums je wilt kopen. De prijs is ongeveer 25 tot 35 procent lager dan wat je zou betalen voor een fysiek exemplaar: vanaf € 2,99 heb je een ouder album uit de Nero-reeks, de nieuwste J-Rom en Amoras kun je voor € 6,99 toevoegen aan je digitale bibliotheek. Voor sommige oudere albums bestaat ook de mogelijkheid om ze gedurende 10 dagen te huren voor € 1,99.

Aangezien de kleinsten onder ons vaak grote stripliefhebbers zijn, biedt Yieha ook de mogelijkheid om met een prepaid systeem te werken: je zet een bepaald budget op je account, waarmee je dan strips kunt aankopen of huren zonder telkens je creditcard-gegevens in te moeten voeren. Dat heeft, naast het gebruiksgemak, ook het voordeel dat je je uitgaven makkelijk onder controle kunt houden en bij de creditcard-afrekening niet voor onaangename verrassingen komt te staan.

De toegang tot de gekochte en gehuurde strips is onbeperkt, maar de website biedt enkel de mogelijkheid om de strips te streamen: een lokale download van een gekocht album is niet mogelijk. Om ook offline van je collectie te kunnen genieten, moet je de app downloaden en daarin je albums synchroniseren. Tot op vandaag is de app enkel beschikbaar voor Apple-apparaten: Android en Google worden nog niet ondersteund.

Een beetje lezen?

Als alle administratie achter de rug is, begint het leesplezier. De kwaliteit van de strips is erg goed: de kleuren zijn helder, de tekeningen scherp. Het formaat is ideaal voor op een gewone iPad, maar voor mij was het lezen via de streaming niet optimaal: op het scherm van mijn 13 inch-laptop blijven de letters net te klein om te kunnen lezen. De mogelijkheid bestaat om pagina’s niet aan de hoogte maar aan de breedte aan te passen, maar dan moet je van boven naar beneden scrollen om een pagina helemaal te lezen. De kwaliteit van de afbeeldingen lijkt ook beter te zijn op de app.

De startpagina in de app

De startpagina in de app

Het beheer van je collectie wordt in de app ook gemakkelijk gemaakt: je kunt sorteren op reeks, auteur, uitgever en genre, terwijl de volgorde van de reeks bewaard blijft. Enkel recent opgestarte reeksen lijken volledig beschikbaar te zijn, van oudere reeksen is het vaak wat zoeken naar wat al dan niet beschikbaar is: zo zijn er maar 55 van de 331 Suske en Wiske-albums beschikbaar op Yieha. De gratis preview, waarbij je de eerste tien bladzijden van eender welke strip kunt lezen, is wel een bijzonder aangename toevoeging: het doet me een beetje denken aan het snel-snel albums doorbladeren in de stripwinkel voor je kiest welke strips mee naar huis mogen.

 

Eindoordeel

Yieha is nog een erg jong initiatief en moet nog wat ruimte krijgen om verder te groeien. Grote broer Izneo toont het goede voorbeeld: de app is daar beschikbaar op alle mobiele toestellen, en het aanbod is erg ruim. Het grootste gemis, voor mij persoonlijk, is de abonnementsformule die Izneo wel al aanbiedt: als Yieha er ook in slaagt om alle strips te ontsluiten voor een maandelijkse bijdrage van ongeveer € 10, evolueert het wat meer in de richting van Netflix-voor-strips.

Voor mij persoonlijk winnen de papieren strips het voorlopig nog van Yieha: het gevoel iets tastbaars in handen te hebben blijft specialer. Ook is het na een lange dag naar allerhande schermen staren, niet altijd even aangenaam om voor vermoeide ogen om op een iPad of computer te lezen. Toch zie ik ook veel mogelijkheden weggelegd voor Yieha: problemen met kastruimte behoren tot het verleden, bij verplaatsingen kun je heel veel meenemen zonder dat je rug eronder lijdt. Nu nog die abonnementsformule, Yieha, en je bent van harte welkom om samen met Netflix en Spotify mijn heilige entertainment-drievuldigheid te vormen.

Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties