DC Comics-uitgever Dan DiDio vertrekt onverwacht

0

De comicindustrie werd op 21 februari opgeschrikt door het onverwachts ontslag van Dan DiDio, een van de uitgevers bij DC Comics.

Dan DiDio was sinds 2002 werkzaam bij DC Comics waar hij onder andere medeverantwoordelijk was voor de grote relaunch van 2011.

DC’s New 52

In 2011 organiseerde DC een crossover genaamd Flashpoint. In deze crossover was het universum van DC onverklaarbaar veranderd. De enige die de verandering doorhad was Barry Allen, oftewel The Flash. Het was aan hem om het universum weer te herstellen. In de zomer van 2011 gebruikte DC deze crossover echter als startpunt voor een relaunch.

In de voorbije jaren was de uitgever weer achterop geraakt op Marvel. Niet alleen dat, men zag ook in dat de verkoop van de gehele comicindustrie achteruitging. Het werd tijd om structureel iets te doen. DiDio gebruikte de laatste succesperiode van de Amerikaanse stripindustrie, de jaren negentig, als blauwdruk. Er werden tekenaars met een bepaalde stijl gekozen. Ook werden Marvel-namen uit dit decennium, zoals Marie Javins en Bob Harras, aangetrokken als editors.

© DC Comics

De continuïteit werd opnieuw gestart en alle series, inclusief historische titels als Action Comics en Detective Comics, begonnen weer op nummer 1. De helden van het DC-universum kregen een nieuwe introductie.

De onverwachte relaunch was in de beginperiode een succes. Marvel had in dezelfde maand een herlancering van haar Ultimate-universum ingepland. Dat werd volledig weggevaagd en flopte. Er leek wel degelijk even plaats te zijn voor de 52 reeksen die de uitgeverij DC op de markt had losgelaten.

DC polste ook regelmatig haar lezers. De reacties op internet werden in de gaten gehouden en men hield enquêtes onder de stripkopers om te kijken wie ze precies waren en wat ze ervan vonden:

  • De lezers misten de oude continuïteit.
  • Het publiek waardeerde het tekenwerk niet altijd.
  • Stripfans hadden een duidelijke voorkeur voor de bekendste helden.

Na anderhalf jaar waren de verkopen grotendeels terug op het oude niveau.

Tijd voor een wedergeboorte

In 2016 deed DC Comics nog maar eens een relaunch. Veel series begonnen weer met een nummer 1. De nummering van Action Comics en Detective Comics werd hersteld. DC begon voorzichtig met het herstellen van de oude continuïteit.

Deze nieuwe actie werd afgetrapt met de one-shot DC Universe: Rebirth #1. Hierin suggereerde de uitgeverij dat de nieuwe continuïteit mede het werk zou zijn van Doctor Manhattan (uit Watchmen). Het was meteen een springplank voor de serie Doomsday Clock.

Uiteindelijk zou deze nieuwe richting niet helemaal uit de verf komen. De belangrijkste reden hiervoor was dat Geoff Johns, op dat moment nog hoofdredacteur, in een stevig conflict was verwikkeld met het toenmalige DC-hoofd Diane Nelson. Het zou uiteindelijk ertoe leiden dat Johns een productiebedrijf oprichtte en zichzelf als freelancer aan DC Comics en haar moederbedrijf Warner Bros verhuurde.

© DC Comics

Ondertussen gingen DiDio en zijn mede-uitgever Jim Lee door. Inmiddels hadden ze wel door dat het maximale in de direct market wel bereikt was. Het werd tijd om de vleugels uit te slaan. DC ging een deal aan met winkelketen Walmart om speciale 100 pagina’s tellende Giant Comics in haar schappen te leggen. Ze trokken schrijvers aan die naam hadden gemaakt met Young Adult-boeken. Zij werden gekoppeld aan tekenaars om samen met hen losstaande Young Adult graphic novels te maken, met uiteraard een prominente rol voor een of meerdere DC-helden.

En ondertussen broeide er een nieuw plan…

DC’s 5G of Generation Five

Sinds 2019 verschijnen er artikels waarin gerept werd over een nieuw, groots plan waarmee het DC-universum zou worden opgeschud. Het verhaal van dat plan gaat als volgt: door onbekende reden worden de belangrijkste helden van DC stukken ouder. Hierdoor zijn ze genoodzaakt om jongere opvolgers in te werken. Supermans zoon Jonathan treedt in de voetsporen van zijn vader. Luke Fox, de zoon van Lucius Fox, zou de nieuwe Batman worden en ook Wonder Woman draagt het stokje, euh, de lasso over.

DC’s helden hebben zelden een echt vaste identiteit gehad. Alleen Superman, Batman en Wonder Woman zijn sinds hun begindagen eigenlijk altijd dezelfde persoon geweest. Voor andere DC-helden is een naam vaak eerder een titel. Barry Allen was bijvoorbeeld lange tijd The Flash. In 1985 stierf Barry Allen tijdens Crisis on Infinite Earths. Zijn neef Wally West werd de nieuwe Flash tot de terugkeer van Allen in 2008.

Het voorbeeld van The Flash laat zien dat erfopvolging geen vreemd concept is. Het idee achter DC’s Fifth Generation is dus solide. Doordat de oudere personages gehandhaafd blijven, worden de oudere fans niet buitengesloten. Sterker nog, onder de Black Label imprint kunnen makers in beperkte mate nog altijd verhalen vertellen met die klassieke namen in de hoofdrol. Maar de lopende reeksen zullen allemaal worden aangepast naar aanleiding van DC’s 5G. Luister ook naar onze podcast waarin we dit bespreken.

© DC Comics

DC Comics is de eerste uitgever die deze stap durft te zetten. In 2011 is onder toezicht van Dan DiDio gestart met een plan om de comicstak gezond te krijgen en te houden. Door gedegen onderzoek is er een klimaat geschapen waarin de uitgever een paar belangrijke stappen kan zetten om zichzelf te settelen in een wereld die, als we de media mogen geloven, blijvend is veranderd.

Een onverwacht ontslag

Het moet dan ook een bittere pil zijn dat Dan DiDio is ontslagen voordat DC’s 5G werd gelanceerd. De website Bleeding Cool is de enige die met een reden komt. In het voorbije jaar zou de spanning van de naderende introductie van Generation Five ervoor gezorgd hebben dat de stress op het kantoor hoog opliep. DiDio zou daar een grote rol in hebben gespeeld door onredelijk te zijn en slecht te communiceren. Veel editors zijn hierom vertrokken waarna de directeurs van Warner Bros DiDio hebben ontboden om hem de wacht aan te zeggen.

Vanuit de stripmakers regent het vooral steunbetuigingen en succeswensen (een uitzondering hierop is Rob Liefeld). Veel lezers lijken blij te zijn.

DC’s Fifth Generation staat voorlopig gepland voor oktober 2020.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties