Verkild Hart: geen garanties, behalve de leegte.

0

De schrijvers van de Griekse tragedies streefden allen naar Catharsis bij hun publiek: een emotionele zuivering aan het einde van het stuk, door het samenkomen van lichaam en geest in de overweldigende emoties van angst en medelijden.

ca vaHoewel Johan De Moor en Gilles Dal door meer dan 2400 jaar gescheiden zijn van Aristoteles, zorgt hun Verkild Hart ook voor een catharsis. Het naamloze hoofdpersonage sleept zich door het leven en verantwoordt alles door te stellen dat hij tevreden is. Zijn huwelijk is gered, na moeilijke tijden, en het was de juiste beslissing: ze beleven immers fijne momenten samen, en de seks is oké. Hij is eenzaam, maar hij leeft en hij lijdt er niet zozeer onder. Het is wat het is, en je moet het er maar mee doen.

 

Centraal staat de dood en de afstand van het hoofdpersonage tot het leven. Met een levend brein aan de dood denken is niet de kortste weg naar een juist antwoord. Het zorgt wel voor een grote eenzaamheid, die subtiel aan bod komt in de manier waarop de personages getekend zijn. De voorbijgangers in de supermarkt, zijn collega’s op een vergadering, allemaal zijn ze tot in de details uitgewerkt. Terwijl zijn vrouw en dochters, de belangrijkste mensen in zijn leven, niet meer dan lichtblauwe silhouetten zijn, de geesten van een liefde die hij zich niet meer kan herinneren.

vakantieZo overweldigd door de maatschappelijke drang naar geluk, naar individualiteit, naar voldoen aan de norm, besluit hij om het nog een maand vol te houden. Uiterst cynisch is het feit de app op zijn telefoon die de tijd aftelt. Deze Geekster heeft wat vrienden met grootste plannen, die de mijlpalen in dat aftellen ook bijhouden met een app. Nog een jaar tot hun huwelijksdag, nog 3 maand tot die grote reis, nog 1 maand tot de dood. Voor alles is er technologie beschikbaar: centraal in deze graphic novel staat die om tijd en ruimte onder controle te krijgen. Technologie die ons dichter tot elkaar moet brengen, maar uiteindelijk benadrukt het alleen maar de afstand tussen mensen en het gebrek aan warmte.

Verkild Hart vertelt over een zoektocht naar geluk, naar normaliteit, naar alles maar ook naar niets. Ver van de traditionele verhalen waarin de protagonist zijn zoektocht maar al te vaak aanvat omwille van een externe motivatie en door de andere personages op weg gezet wordt, of net tegengewerkt wordt. In Verkild Hart sleept het hoofdpersonage er zich helemaal doorheen en probeert hij nergens om de zin van het leven in de ander te vinden. Toch is het een zeer herkenbaar verhaal: wie is nog nooit zo diep verdwaald geweest in het verleden? heeft zijn eigen emoties nog nooit zo doorgedreven geanalyseerd dat de eenzaamheid en een onbehaaglijk gevoel dat niemand je begrijpt het enige is wat overblijft?

dansen

Deze eerste samenwerking tussen De Moor en Dal is geen vrijblijvende lectuur. Deze Geekster heeft de gewoonte om korte graphic novels eerst eens snel door te lezen en later wat meer in de diepte te kijken naar het verhaal. Geen goed idee, in dit geval, want Verkild Hart vraagt openheid van geest en de bereidheid om je kwetsbaar op te stellen, anders zijn het gewoon 64 bladzijden met mooie plaatjes die licht deprimerend overkomen. Pas als je er je aandacht helemaal bij kan houden, valt de ironische en vaak cynische humor op.

Mooi zijn de plaatjes in elk geval: De Moor heeft zelf aangegeven dat hij de dikke trechter met alles wat hij kent, lief heeft en bewondert, de grafische taal waar hij zo bekend mee is, in dit album wou gieten. Dat zorgt voor een uitgebreide beeldtaal, waarin verschillende kunstenaars duidelijk naar voor komen. Aangezien dit verhaal zich meer in het hoofd van de verteller afspeelt dan in de werkelijke wereld, is er veel afwisseling mogelijk tussen de kunstenaars die aan bod komen. Toch wordt het nooit een wandeling in een imaginair museum: bekende beelden worden zelden klakkeloos overgenomen en spelen steeds een rol in het verhaal. Bij elke lezing vind je meer details, meer kunstfragmenten die naadloos aansluiten bij het verhaal. De vage bekendheid van sommige tekeningen zorgt soms ook voor een bevreemdend effect: waar komt die herinnering vandaan? hoe past dit in het verhaal? Meer vragen dan antwoorden in het verhaal, maar dat is hier niet eens slecht. De beste antwoorden worden je niet ingelepeld, maar bedenk je zelf.

 

Verkild Hart / € 19.95 / Blloan / Johan De Moor en Gilles Dal

87%
87%
Hartverwarmend.

Verkild Hart is niet geschikt voor mensen met drempelvrees: de vele verwijzingen naar kunstgeschiedenis, maar ook naar recente (marketing)fenomenen zoals de Playmobil-figuurtjes die weergeven wat historische figuren dachten bij het opstaan, zorgen voor een licht hermetisch karakter. Toch is het een absolute aanrader, al is het maar omdat een catharsis zo nu en dan wel deugd doet. Deze Geekster kijkt alvast uit naar de nieuwe samenwerking tussen De Moor en Dal, deze keer over de tweede grote kracht die ons drijft: na de dood, tijd voor de liefde. 

  • Tekenstijl
    9
  • Verhaal
    8
  • Sfeer
    9
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties