Schrijver Jean-Pierre Pécau maakte in het Franse taalgebied al enige tijd furore met reeksen waarin hij uitgaat van onze geschiedenis maar dan een tikje anders. Toen uitgeverij Delcourt halverwege de jaren ’00 aangaf dat Pécau samen met de tekenaar Igor Kordey zou komen met De Verborgen Geschiedenis, was het niet moeilijk om te raden in welke hoek je het moest zoeken.

In de prehistorie bemachtigen vier broers en zussen een ivoor. Deze ivoren maken hen onsterfelijk en het verheft hen boven hun tijdgenoten omdat ze nu in feite halfgoden zijn. Ieder van hen volgt een eigen pad en het spreekt dan ook voor zich dat er een strijd om de macht ontbrandt. Door de eeuwen heen ontstaat er een spel waarbij ze achter de schermen bij tal van historische gebeurtenissen aan de touwtjes trekken waardoor deze anders verlopen dan gedacht.

Verborgen Geschiedenis 32 pag 1

Er komen nog andere deelnemers aan dit machtspel bij. En er waren ook spinoff-reeksen zoals Arcana en Major Arcanum dewelke in hetzelfde universum als De Verborgen Geschiedenis waren gesitueerd. Met name Major Arcanum was wel een aanrader vanwege de sympathieke hoofdrolspeelster Pandora die ook een prominente rol in De Verborgen Geschiedenis heeft.

Met dit 32ste album trekt Erlin (een van de eerder genoemde broers) zijn laatste kaart en ziet de lezer eindelijk welk spel hij al die jaren heeft gespeeld. Er worden maar liefst 70 pagina’s besteed aan deze afsluiter. En eerlijk? Het was een passend einde. Toch hebben we nog wel wat kritiekpunten.

Igor Kordey is in potentie een beest van een tekenaar. Helaas koos hij ervoor om bij De Verborgen Geschiedenis vooral productie te draaien. De pagina’s zijn verzorgd en de close-ups zijn nog wel aardig, al laten ze dus vooral zien wat had kunnen zijn. Gemiddeld genomen oogt ook dit laatste album van deze reeks als haastwerk. Jammer.

Verborgen Geschiedenis 32 pag 2

Wat helaas ook jammer is, of beter gezegd, ergerlijk, is het trage verschijningsschema van deze reeks. Het eerste album verscheen in 2006 en bijna 12 jaar na datum is deze serie eindelijk klaar. De Franse editie liep van 2005 tot 2013 en is dus al even afgerond. Silvester Strips deed er bijna 4 (!) jaar langer over. De lezers die het geduld konden opbrengen om deze rit uit te zitten verdienen dan ook een pluim.

Na 11 jaar heeft de lezer een imposante rij albums in zijn kast om op terug te kijken. Deze serie was uiteindelijk prima leesvoer en dat is wat aan het einde van de rit telt.

7 Goed

11 jaar nodig hebben om een reeks af te ronden? Foei Silvester Strips. Ondanks dat feit was De Verborgen Geschiedenis zeker de moeite waard.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 6
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties