Road to Civil War: wie is Black Panther?

0

Wie de trailer al gezien heeft, snapt het: Civil War is een clash der superhelden, met aan de ene zijde goody two shoes Captain America en aan de andere billionaire philantropist playboy Iron Man. Maar geloof me als ik zeg dat dit bijzaak is. Nee, wat écht belangrijk is in deze blockbuster komt in het promofilmpje maar enkele frames in beeld. Wat zeg je? Spider-Man? Mijn gód, nee! Ik heb het over T’Challa oftewel Black Panther, je nieuwe favoriete superheld.

Ik neem het je niet kwalijk als je het in Keulen hoort donderen bij het horen van de naam T’Challa. Ook voor mij was het personage tot voor Civil War een nobele onbekende. Zoals iedere zelfrespecterende comic geek heb ik me snel verdiept in de lore van Black Panther, en wat ik ontdekte was een ondergewaardeerde parel. Een personage met een rijke geschiedenis, die een interessante rol draagt maar ondanks alles maar weinig comics heeft met z’n naam erop. Het nieuws dat hij een eigen film krijgt, kwam voor mij ook als een enorme verrassing maar stemde me zeer gelukkig. Tijd voor deze diamant om te schijnen op het witte doek.

Opperhoofd van Wakanda

Vooraleer ik uit de doeken begin te doen wie T’Challa is, is het belangrijk te weten wat de titel ‘Black Panther’ inhoudt. In tegenstelling tot Captain America of Iron Man is Black Panther geen nickname maar een officiële, ceremoniële titel uit de Afrikaanse natie Wakanda. Het aardrijkskundig deel van je linkerhersenhelft zou nu overuren moeten draaien en tot de conclusie komen dat Wakanda moet bestaan in een imaginaire wereld zorgvuldig ontworpen door Stan Lee‘s rechterhersenhelft.

Wakanda, een traditioneel Afrikaans land en voortrekker van technologie op aarde

Wakanda, een traditioneel Afrikaans land en voortrekker van technologie op aarde

Wakanda is namelijk een fictieve Afrikaanse natie. Eentje die komaf maakt met het clichébeeld van een onderontwikkeld land door zich te positioneren als de voortrekker van technologie op aarde. Hoe heeft dit land kunnen floreren en is het kunnen uitgroeien tot zo’n wereldmacht? Eén woord: vibranium. Dit metaal moet je ondertussen toch wel bekend in de oren klinken: zowel het schild van Captain America en de uiterste laag van Ultron is samengesteld uit het metaal. Het had een behoorlijk grote rol in Avengers: Age of Ultron; indien je deze nog niet gezien had, mijn excuses, maar laten we eerlijk zijn: kunnen we dit nog classificeren onder spoilers?

Het verhaal gaat dat 10 duizend jaar geleden een meteoriet met vibranium neerstortte op aarde op ongeveer de plaats waar Wakanda nu gevestigd is. Dat zorgde ervoor dat de natie mijnen kon opstellen waar ze het zeldzame materiaal ontginnen. Je kan je wel voorstellen dat je een economische voorsprong hebt op je buurlanden als jij als enige een uniek metaal kan verkopen. En zo geschiedde: Wakanda groeide uit tot het meest technologisch gesofisticeerde land op aarde.

Black Panther Clan

Alle leiders van Wakanda hebben altijd de Black Panther-titel op zich genomen. De allereerste Black Panther, Bashenga, ontdekte als eerste vibranium en deed de fictieve natie groeien. T’Chaka, de vader van T’Challa en voormalige Black Panther, zorgde ervoor dat Wakanda de rest van de wereld achter zich liet. Hij ging zelfs zo ver dat hij het hele land onzichtbaar maakte zodat ze niet beïnvloed zouden worden door de buitenwereld.

Black Panther, samen met z'n voorgangers

Black Panther, samen met z’n voorgangers

Wanneer de Nederlandse wetenschapper Ulysses Klaw een manier vindt om binnen te dringen, slaat het noodlot toe. Klaw heeft zijn pijlen gezet op het vibranium en wil koste wat het kost het metaal voor onderzoek meenemen. T’Chaka probeert de man tegen te houden maar verliest de strijd. Klaw neemt het leven van het opperhoofd. De jonge T’Challa ziet met lede ogen hoe zijn vader z’n laatste adem laat, neemt een wapen en raakt Klaw in z’n hand. Vanaf dat moment wordt onze zwarte superheld getraind om de rol over te nemen.

Eens klaar ondergaat hij verschillende rituelen om zich mentaal voor te bereiden op zijn nieuwe titel. Maar alles is pas officieel wanneer hij een hartvormig kruid verorbert. Deze geeft hem zijn bovenmenselijke krachten en panterachtige bewegingen. Black Panther heeft een sterke spirituele band met z’n voorvaders, en regelmatig maakt hij contact met hun geesten om advies te vragen.

King of the dead

Zoals eerder vermeld kreeg T’Challa zijn krachten door middel van een hartvormig kruid dat hij moest verorberen. Dit kruid kan enkel gegeten worden door de monarchie in Wakanda en is giftig voor buitenstaanders. Maar het is de zegen van de Panther-godin die hem anders maakt dan z’n voorvaders. Deze zegen bracht zijn krachten tot een nóg hoger niveau, waardoor T’Challa werkelijk door het leven gaat als de machtigste Black Panther in de geschiedenis.

NecropolisSamen met die krachten kwam de titel “King of the Dead”. Vooraleer ik uitleg vanwaar die titel komt, moeten we even de klok enkele jaren terugdraaien. T’Challa heeft de opperhoofd-functie van zich afgezet en aan z’n jongere zus doorgegeven. Hij moest zich even afzonderen van Wakanda om de pure Black Panther in zich terug te vinden. Bij het terugkeren naar Wakanda merkt hij dat er verschillende aanvallen gebeuren op de ondergrondse stad Necropolis.

Samen met de hulp van Reed Richards daalt hij naar beneden en binnen in de stad, waar al zijn voorouders opgebaard liggen. Daar ontmoet hij Bastet, de Panther-godin, waar hij haar toevertrouwt dat hij de rol van Black Panther terug volledig op zich wil nemen maar dat hij z’n zus die rol niet wil afnemen. Het was dan, op dat moment, dat T’Challa extra krachten kreeg en werkelijk koning werd van Necropolis. Heerser van de (on)doden.

Black Panther must-reads

Black Panther (1988 Marvel Mini-Series)

Black Panther 1988Dit verhaal telt maar een luttele 4 issues, maar dat merk je helemaal niet aan het verhaal. In mijn ogen zijn de beste comics degene die iets zeggen over de tijd waarin ze geschreven zijn; deze mini-serie is een schoolvoorbeeld hiervan. In Azania, een buurland van Wakanda waar apartheid heerst, vallen er meer en meer doden. Getuigen spreken allemaal over de Black Panther als dader. T’Challa heeft er uiteraard niets mee te maken, maar moet nu zijn imago zien te redden en daarvoor moet hij de bedrieger confronteren.

Het mooie aan deze reeks is het feit dat het Wakanda’s afwezigheid in de wereldproblematiek aankaart en wat de gevolgen zijn als je je eigen buurland niet helpt in nood.

 

Introducing the Sensational Black Panther ( Fantastic Four #52 – #53 )

Sensational Black PantherAl is het maar om Jack Kirby’s artwork te zien, deze is ook verplichte kost. Het debuut van Black Panther kwam er in deze twee issues en dient ook als bewijs dat het medium al een hele weg heeft afgelegd. In de eerste issue krijgt Reed Richards een uitnodiging om Wakanda te bezoeken. Eens daar toegekomen worden ze één voor één vakkundig uitgeschakeld door Black Panther. Dit diende als test om de Fantastic Four op de proef te stellen. Pas in de 2e issue kom je T’Challa’s achtergrondinformatie te weten en treedt Ulysses Klaw op het podium.

Het is het absolute begin van de zwarte superheld, en ik denk dat Jack Kirby noch Stan Lee ooit hadden durven denken dat hij ooit op het witte doek zou leven.

The Client ( Black Panther #1 – #5 uit 1996 )

Black PantherDit verhaal wordt door velen aanzien als de crème de la crème uit Black Panthers bibliografie en mag dus zeker niet ontbreken in m’n lijst. Christopher Priest nam de essentie van de opperleider en creëerde er een indrukwekkende mythos rond. Wat me vooral opviel in deze reeks was de manier van vertellen. Het begint met Everett K. Ross, nu al meesterlijk gespeeld door Martin Freeman, ook al is er nog geen enkele footage te zien.

Everett is verantwoordelijk voor de ‘klant’, zijnde onze Zwarte Panter, tijdens zijn bezoek in Amerika. We zien hoe hij tegenover z’n overste moet uitleggen wat er precies is foutgelopen. Hij begint het verhaal met “BUSTER, a rat so big you could put a saddle on him, continued to elude me. The Client and his personal entourage had moments before he leaped out of an open window. I’ve still had no pants.” 

Van hieruit keren we terug in de tijd en ontdekken we stukje bij beetje hoe hij in die situatie terecht is gekomen. Het is een meesterlijke run, met een sterke Black Panther en een interessant Wakanda.


Eerlijk waar, pik één van deze comics op en je zal snel merken dat Black Panther een zorgvuldig uitgediept personage is. Eentje die tot nu toe jammer genoeg te weinig aan bod gekomen is. Maar geloof me vrij: Civil War gaat daar verandering in brengen. T’Challa komt op de voorgrond, voegt zich toe aan het pantheon der superhelden van het MCU. It’s about damn time.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties