Waarom Aquaman de Khal Drogo van de oceaan is

0

Deze maand markeert het debuut van Arthur Curry in de komende Batman v Superman: Dawn of Justice. Jason Momoa zal de rol op zich nemen. Het eerste beeld van Momoa als Aquaman werd heel goed onthaald en is zo bad-ass dat menige vrouw spontaan begint te kirren als een dolfijn.

Je hebt ondertussen al genoeg gezien hoe er met Aquaman gelachen wordt. iedereen kan zich wel een onnozele lol uit Family Guy of een of andere meme herinneren maar wees eens eerlijk: wie heeft hier al de moeite gedaan om te researchen of het allemaal wel klopt? Voor diegenen die dat nog niet gedaan hebben: tijd om jullie bij te scholen en voor eens en altijd duidelijk maken dat Aquaman niets minder is dan de Khal Drogo van de oceaan. (Kleine voetnoot, koop in godsnaam Aquaman Vol. 1: The Trench.)

Exhibit A: Meer krachten dan je kan tellen

Aquaman-telepathieArthur had een nogal onorthodoxe jeugd. Zijn vader sloot hem namelijk op met levensgevaarlijke dieren in de hoop z’n telepathische krachten te ontwikkelen. Zo werd hij in een aquarium geplaatst samen met een stel pissige zwaardvissen met als doel de vissen ervan te overtuigen hem niet aan te vallen. Bovendien werd hij tegenover elektrische alen en octopussen geplaatst. Met succes, want na een tijdje werd hij bevriend met de aquatische fauna. Zodanig zelfs dat hij op haaien reed alsof het paarden waren. Arthur Curry, part-time onderwatercowboy.

Zijn telepathische krachten zijn trouwens niet enkel gelimiteerd tot vissen, ook wij moeten ons zorgen maken als we Aquaman in de weg staan. Hij kan ons weliswaar niet volledig onder controle houden. Wat hij wel kan doen, en dat maakt hem eigenlijk niet minder eng, is een beroerte triggeren bij de mens. Probeer het je in te beelden. Een kerel die op je afstormt, rijdend op een paard, die je zomaar uit het niets een beroerte kan geven. Al overtuigd? Bespeur ik daar nog steeds wat twijfel? Laten we dan verder gaan.

Arthur leeft bijna constant onder water in onmetelijke dieptes waardoor zijn spiermassa absurd zwaar ontwikkeld is. Hij kan met gemak loodzware objecten optillen: volledige wagens of trucks zijn helemaal geen probleem voor hem. Ooit gooide de man zelfs een fokking beer naar z’n vijanden! Aquaman kan ook volledig in het duister zien, iets wat natuurlijk handig is in de diepste regionen van de oceaan.

Aquaman - Bulletproof

Nog altijd niet overtuigd van z’n kracht? Wel, doorheen de jaren heeft hij enkele magische krachten opgepikt: kogels raken hem niet meer! Het heeft hem ook al geholpen dat hij profetische visioenen krijgt.

We vatten samen: Arthur Curry is een haaienrijdende onderwatercowboy met telepathische krachten die zowel op vissen als op mensen werken. Hij is belachelijk sterk, kan in het duister zien, kogels raken hem niet meer en zo nu en dan krijgt hij profetische visioenen uit de toekomst.

Maar Davy, Superman heeft toch ook veel van die krachten? Klopt, maar eens the Man of Steel dichtbij Kryptonite of magie komt, wordt hij zwak. Aquaman is doordrongen van de magie en Kryptonite raakt z’n koude kleren niet. Clark Kent is een schooljongen in vergelijking Arthur ‘Riding my shark’ Curry.

Exhibit B: Een sterke leider

Aquaman - King

Buig nederig want als we het hebben over Aquaman, hebben we het hier over de koning van de Zeven Zeeën. We hebben ondertussen al bewezen dat hij supermenselijk is. Een man met supernatuurlijke krachten die tevens ook leider is van een volk. Hoeveel verhalen bestaan er niet over Superman of Batman die leider wordt van een volk en waar het uitdraait op een praktisch dictatoriaal heerschappij vol geweld en een boel doden. Terwijl Arthur Curry het levende bewijs is dat macht gebruikt kan worden om een goede stabiele natie te onderhouden. 

Veel van de superhelden schuilen zich achter een alter ego. Superman heeft de reporter Clark Kent, Batman heeft Bruce Wayne en zelfs Wonder Woman heeft Diana Prince. Aquaman doet zelfs geen moeite om zich te verschuilen achter een alter ego. Iedereen weet wie Arthur Curry is en hij windt er ook geen doekjes om dat hij Aquaman is. Aangezien hij dit geheim niet hoeft mee te sleuren, ontstaat er ruimte voor een relatie met een andere superheld: Mera. De relatie tussen Mera en Arthur is in mijn ogen nog de beste in de hele superhelden-geschiedenis.

Vraagje: wie bracht de Justice League samen? Dacht je dat het antwoord Superman was? Mis! Niemand minder dan – je raadt het al – onze onderwatercowboy, is de oprichter van de Justice League! Het was zijn idee om de groep samen te brengen en de grootste gevaren te bestrijden. Toen men vroeg aan hem waarom hij dacht dat ze een groep van duizenden vijanden zouden kunnen verslaan, zei hij droogweg: “It’s what we do.”

Exhibit C: Lovecraftiaanse monsters

Aquaman - LovecraftianOk, we naderen het einde van dit artikel. Als je tot hier gelezen hebt ben je waarschijnlijk al wel overtuigd van mijn stelling dus ik zal het hier wat kort houden. Aquaman heeft de coolste monsters. Punt. De oceaan is een gigantische plaats van onmetelijke dieptes. Wat daar allemaal leeft is nog altijd een grote bron van inspiratie. Maar onze held gaat nog verder! Hij is al naar het verleden gereisd, hij bezocht de planeet Neptunus en ging naar het interplanetaire Olympus en wat hij allemaal tegenkomt kan ik enkel omschrijven als Lovecraftiaanse monsters. Cthulhu in hoogsteigen persoon. Iedereen die occasioneel de zin ‘RELEASE THE KRAKEN’ verkondigt, is verplicht Aquaman te lezen.

Ik sluit nog even af met een kleine zijnoot. Tijdens een van z’n gevechten verliest Aquaman z’n hand. Als vervanging maakte hij een elektrocuterende harpoen om aan z’n stomp te bevestigen. Hij heeft heel lang met die harpoen rondgelopen. Ondertussen heeft hij beide handen terug, maar geef toe: pretty bad-ass, isn’t it?

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties