Darth Vader en Luke Skywalker komen opnieuw tot confrontatie in de eerste cross-over uit de nieuwe Star Wars-comics.

Schrijver: Jason Aaron
Tekenaars: Mike Deodato, Frank Martin Jr.
Uitgever: Marvel
Verschijningsdatum: 18 november 2015

De nieuwe reeksen van Star Wars onder Marvel zijn nog geen jaar bezig, of er komt al een cross-over event aan. Vader Down #1 is een one-shot. Het is de opener van een zesdelige reeks, die afwisselend verder gaat in de grootste lopende series: de hoofdreeks Star Wars en de spin-off rond Darth Vader zelf. Deze slimme verkooptruc is niet ongewoon.

De Sith Lord weet ondertussen dat Luke Skywalker de Death Star vernietigd heeft en is begonnen aan een jacht op hem. Hij volgt zijn zoon tot op de afgelegen planeet Vrogas Vas, waar Luke probeert bij te leren over de Force. De planeet biedt tevens thuis aan een rebellenbasis, die oog in oog komt te staan met Darth Vader.

Beide kanten in de oorlog krijgen evenveel verhaal. Het is echter Darth Vader die de show steelt. Eindelijk wordt Darth Vader nog eens zo krachtig en angstwekkend geportretteerd. Van de eerste confrontatie tot de laatste, is het duidelijk dat hij een oppermachtig wezen is. Vader Down, maar zo gemakkelijk krijg je hem niet neer.
vader-down-surroundedHet verhaal is opnieuw aan de hand van Jason Aaron, die als geen ander weet hoe spektakel op te bouwen binnen dit universum. De ruimtegevechten maken plaats voor actie op de grond, allemaal in één issue. Een actievol verhaal komt natuurlijk pas tot zijn recht met goed tekenwerk en gelukkig is dat hier het geval.

Mike Deadato tekent de gekende personages waarheidsgetrouw en de gevechten zijn perfect uitgevoerd. Hij weet de lezer perfect te leiden naar het hoogtepunt in de confrontatie. Frank Martin Jr. verdient een belangrijke vermelding voor zijn uitzonderlijke inkleuringen. De tekeningen zitten boordevol contrasten en veel zwart. De sfeer zit daardoor perfect, vooral in de ruimtegevechten en de shots in de cockpits.

Kijk, ik ben nog steeds niet gewend aan het idee dat Luke en Darth Vader het al eerder flink uitvochten dan in de films werd getoond. Langs de andere kant zitten er wel wat verhaaljaren tussen de films. Het is dus ergens wel logisch dat er eerdere confrontaties waren.

De comics doen ook nog steeds hun best om plotgaten op te vullen. En het is ongelooflijk cool om te zien hoe Darth Vader zich, net als Luke en co aan de andere kant, op het oorlogsveld begeeft. vader down

87%
87%
Actievol

Vader Down #1 is een sterk begin van een hopelijk goeie cross-over, die heel wat in petto heeft voor Star Wars-fans. De eerste issue zit boordevol actie en staat eigenlijk nooit stil. De sfeervolle comic met een allesvernietigende Darth Vader bouwt tegelijkertijd veelbelovend op naar meer spectaculaire confrontaties.

  • Tekenstijl
    9
  • Verhaal
    8
  • Sfeer
    9
Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties