Undiscovered Country gaat over Amerika in de breedste zin van het woord. Maar om dit verhaal echt te begrijpen, is het beter om te starten bij het begin. De VS sloten zich dertig jaar geleden, om onbekende reden, af van de buitenwereld.

Schrijver: Charles Soule, Scott Snyder
Tekenaar: Giuseppe Camuncoli, Daniele Orlandini
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 6 november 2019

In de tussenliggende dertig jaar heeft de wereld zich opgedeeld in een aantal grote blokken. Er is een Euro-Afrikaans blok en een pan-Aziatisch blok. Helaas wil het met de vrede en welvaart voor iedereen niet zo lukken. De mens wordt geplaagd door het Sky-virus, een plaag waar men nog geen antwoord op heeft gevonden.

undiscovered-country-ziekte

© Image Comics

De comic bestaat uit twee verhalen. Een waarin we een helikopter Amerika zien binnenvliegen en het andere verhaal waarin de aanloop wordt uitgelegd.

Het verhaal opent in een Grieks kamp waar een jonge knul sterft onder het oog van dokter Charlotte Graves aan de gevolgen van Sky. Ze krijgt bezoek van kolonel Bukowski die een bijzondere boodschap heeft. Men heeft voor het eerst sinds 30 jaar een boodschap gekregen vanuit Amerika. Ze hebben een geneesmiddel voor Sky en een delegatie is uitgenodigd om te komen onderhandelen over het verkrijgen van dit medicijn. Natuurlijk heeft Amerika niet stilgezeten en blijkt er meer te spelen dan dat je aanvankelijk zou denken.

Gedreven door schrijvers

Deze comic wordt gedreven door het schrijversduo Scott Snyder en Charles Soule. Snyder is al bijna een decennium bekend vanwege zijn werk op Batman en in mindere mate voor zijn eigen titels. Soule maakte furore als schrijver van diverse Star Wars-comics en Daredevil voor Marvel. Beide heren hebben ooit eens met elkaar afgesproken tijdens een comic-con om samen hard te lopen. En dat groeide uit tot een echte vriendschap.

undiscovered-country-oh-oh

© Image Comics

Het heeft voor- en nadelen. Dit eerste issue focust zich vooral op de opbouw van de wereld. Er zijn veel personages en er steekt er vooralsnog geen enkele bovenuit. Dat is iets typisch wat je terugziet bij veel sciencefictionliteratuur. De aanpak heeft zijn voordelen wanneer je een complex verhaal wil opzetten, toch schept het een bepaalde afstand. Je krijgt als lezer geen band met de personages.

Het concept is wel oké. De connectie met het Amerika van nu en dan vooral het motto “America First” is snel gemaakt. Toch geven de makers er een goede draai aan en wordt het geen zedenpreek. Er worden veel interessante ideetjes gelanceerd waar de makers op kunnen voortborduren in de komende issues.

Undiscovered Country is een beetje raar

Het tekenwerk van Giuseppe Camuncoli is degelijk. Het heeft een eigen smoelwerk en staat ten dienste van het verhaal. Het kleurwerk is daarentegen flets, waardoor de comic saai oogt.

Wat vooralsnog niet werkt, is dat het Amerika van deze comic in beginsel oogt als een soort kruising tussen het werk van undergroundtekenaar Vaughn Bode en Moebius. Dat past niet bij het verhaal en zorgt vooral voor ergernis. Waarom ziet alles er zo raar uit? Wat is het nut? Dat stoorde echt. Dit is geen kritiek op de tekenaars.

De hype

Undiscovered Country werd de voorbije maanden gehypet als de nieuwe The Walking Dead. De televisierechten waren al verkocht voordat het eerste issue van de persen rolde. Er is al een trailertje van de comic!

Dit eerste issue is aardig. De hype werkt niet mee aan het promoten van deze titel. De makers kiezen voor een langzame gedegen opbouw van het verhaal. Veel lezers zullen waarschijnlijk afhaken omdat deze opener het lekkerst bewaart voor later.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties