Tom deFalco en Ron Frenz beginnen The R.I.G.H.T. Project

0

Het duo Tom deFalco en Ron Frenz komt bijeen voor een nieuwe comic genaamd The R.I.G.H.T. Project. Deze crowdfunding campagne zal spoedig van start gaan op het Indiegogo-platform. De tagline voor deze comic is als volgt: “While working on the R.I.G.H.T. Project, an attempt to develop a new technology that allows computer constructs to assume physical mass, Doctor Dex Click stumbles upon the new champ of split-second adventure.”

Nu zullen een aantal van jullie misschien de wenkbrauwen fronsen. Want wie zijn deze gasten? Het duo Tom deFalco en Ron Frenz is een van de leukste bromances uit comicsland. Daarom gaan we in vogelvlucht door hun carrière.

The Amazing Spider-Man (1984-1986)

Tom DeFalco had in 1983 de schrijverspen van Roger Stern overgenomen op Marvel’s Amazing Spider-Man. Aanvankelijk werd de comic getekend door John Romita Jr. maar deze werd weggekaapt om de X-Men te tekenen. Ron Frenz werd ingevlogen om JrJr tijdelijk te vervangen omdat het de bedoeling was dat deze terug zou komen. Maar Romita Jr. was onder de indruk van het werk dat beide heren maakten, en dus koos hij ervoor om bij de X-Men te blijven. En het beviel DeFalco en Frenz ook wel, want de heren hadden elkaar gevonden en er was een heuse vriendschap ontstaan. Tijdens hun run introduceerden ze het buitenaardse zwarte pak in de Amazing Spider-Man-reeks en bedachten ze personages als Silver Sable, Puma en The Fox.

©Marvel Comics

In de jaren tachtig werden comics aan andere teams doorgegeven als een soort estafettestok. Beide heren zetten natuurlijk enkele verhaallijnen van hun voorgangers voort. Hun belangrijkste bijdragen aan de Spider-Manmythos was een van de vele ontmaskeringen van Hobgoblin en natuurlijk de creatie van de gangsterbaas The Rose. Verder kun je hun gezamenlijke periode op deze reeks omschrijven als heerlijk vermaak.

Thor (1987-1993)/Thunderstrike (1993-1995)

Aanvankelijk wilden Tom Defalco en Ron Frenz hun tanden stukbijten op Daredevil. Maar ze werden door de meer ervaren redacteur Ralph Macchio richting Thor gelokt. Wat begon met twee fill-in issues mondde uit in een run waarbij het er eigenlijk op neerkwam dat bijna alles kon. Het duo introduceerde de architect Eric Masterson als de nieuwe Thor.

Masterson was een wat onzekere man wiens pad dat van de dondergod kruist en op dat moment het doelwit wordt van Thors vijanden. Wanneer Masterson na een van deze aanvaringen zwaargewond achterblijft, wordt hij door Odin samengevoegd met Thor. Hierdoor ontstaat een geheel nieuwe dynamiek omdat Masterson natuurlijk een andere persoon was dan Thors vorige “gastheer”, de dokter Don Blake.

©Marvel Comics

Uiteindelijk kwam ook deze run ten einde, maar ondertussen gold hetzelfde voor de jaren tachtig. De mannen waren nog niet klaar met Eric Masterson en startten een nieuwe serie met hem als Thunderstrike. Denk Thor in een leren jas, paardenstaart en een strijdknots als wapen. Hoewel de man er volgens de standaarden van nu niet uitzag, was de serie toch heel populair. Het verhaal draaide om de strijd tussen Thunderstrike en Bloodaxe en het mysterie van diens identiteit. De serie werd uiteindelijk op initiatief van de marketingafdeling stopgezet. Het Marvel-universum was te klein voor twee dondergoden.

Bestel Thor hier.

Spider-Girl (1998, 2002-2006)

Stel je een typische 80s/90s-tekenfilm voor zoals deze op zaterdagochtend werd uitgezonden en combineer dat met een tienerdrama als Saved by the Bell. Dan heb je de geest van Spider-Girl te pakken. Het duo Frenz en DeFalco bedachten Spider-Girl oorspronkelijk als een kortverhaal in de Marvel-reeks What..if?!

©Marvel Comics

Gewoon een antwoord op de vraag wat er gebeurd zou zijn indien Peter Parker en Mary Jane Watson (indertijd nog een getrouwd koppel) een kind zouden hebben gekregen.

Hun dochter May Parker heeft uiteraard ook spinnenkrachten en kruipt in de voetsporen van haar vader. Het personage sloeg aan en kreeg een eigen serie die aanvankelijk werd gemaakt door DeFalco en Pat Oliffe. Vanaf issue #52 neemt Frenz de tekenpen over en is het duo weer herenigd. Hoewel de serie drie keer bijna werd stopgezet, wisten de fans de serie te redden. Uiteindelijk werd de serie na 100 issues alsnog gecanceld. Maar dat was een zeer respectabel aantal voor een reeks waarvan niemand had gedacht dat ze langer dan een jaar zou kunnen bestaan.

Bestel het eerste deel van Spider-Girl hier.

Mr. Right (2001)

Tom DeFalco probeerde een eigen superheldenuniversum op te starten bij Image Comics. Samen met Ron Lim maakte hij de serie Randy O’Donnel is the M@n en met Frenz was hij bezig met het opzetten van Mr. Right.

In Mr. Right experimenteerden onze helden met het idee van een superheld als atleet. De heren wilden een toegankelijke superheldencomic maken voor een groot publiek.

Maar omdat Randy O’Donnel is the M@n zo slecht verkocht, kwam deze comic niet van de grond. De eerste issue werd uitgebracht als een speciale flipbook-editie samen met een deeltje van de M@n. Jammer. Want het had best potentieel, maar in 2001 was het hier simpelweg te vroeg voor.

Als je nu deze bovenstaande tekst leest en nog eens terugdenkt aan de opener van dit stuk dan zou de spreekwoordelijke frank gevallen moeten zijn. Eigenlijk is The R.I.G.H.T. Project een nieuwe poging om Mr. Right nieuw leven in te blazen.

Met dit duo kun je in ieder geval rekenen op ouderwetse superheldenpret. Laten we hopen dat deze crowdfunding een succes wordt.

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties