In Superman: American Alien zien we maandelijks een hoofdstuk uit het leven van Clark Kent. Niet de iconische Clark zoals we die nu kennen. Maar de charmante, grappige boerenzoon uit Kansas achter The Man of Steel.

Schrijver: Max Landis
Tekenaar: Nick Dragotta
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 12 november 2015

Collectief gezucht toen men hoorde dat er àlweer een origin story kwam van Superman. Onterecht, want Superman: American Alien ambieert dit helemaal niet. Wat het wel wilt doen is enkele momenten in de verf zetten. Kleine of grote momenten die van Clark Kent de man maakten waar we ondertussen al goed mee vertrouwd zijn. Deze week kwam de eerste issue uit en ik was verrast van de charme.

Superman: American Alien draait niet enkel rond kleine CarkMoment #1 draait niet enkel rond een kleine Clark Kent die zijn gave voor vliegen ontdekt, en die niet onder controle krijgt, maar ook over de pleegouders. Het koppel uit Kansas dat de Kryptionian als baby vond en met veel liefde opvoedde. We zien hier hoe de ouders met de handen in het haar zitten, niet wetende hoe ze moeten omgaan met deze speciale gaves. Clark daarentegen wilt niets liever dan normaal zijn; heeft moeite om zijn plaats te vinden op school.

Wat eigenlijk een uitstekend portret schetst van de kleine Clark. Ondanks zijn buitenaardse afkomst vecht hij met zeer menselijke problemen. Iedereen heeft wel al eens op het existentieel punt gestaan waar hij zich afvraagt waarom hij zus of zo is. Gelukkig kan hij terugvallen op de schouders van z’n pleegouders, wiens liefde van de pagina’s druipt. Wanneer de jonge Clark zegt: “Dad…I’m so unhappy. I want to be myself but I don’t want to worry that I’m something else — I just want to be normal. I’m not normal”, antwoordt de vader: “…maybe that’s good. Who needs Normal? Maybe weird is better“. Je leest het: hartverwarmende taferelen.

Clark wordt geconfronteerd met het feit dat hij 'anders' is

Na het lezen van de laatste bladzijde kon ik me niet van het gevoel ontdoen dat dit perfect een kortfilm van Pixar ( of Disney ) kon zijn. Ik maak de vergelijking omdat beide bedrijven er altijd in slagen om in een relatief korte tijd een hartverwarmend verhaal neer te zetten. Vanuit dat perspectief is het perfect dat Max Landis ervaring heeft in het schrijven voor het witte doek, want deze ervaring vloeit naadloos over in deze comics. Dat ten grote dele door het uitstekende werk van tekenaar Nick Dragotta. Hij weet perfect de emoties weer te geven die het gezin doorstaat, zonder in te boeten aan onschuldigheid.

Ik ben fan en ik ben benieuwd naar onze volgende halte. Volgende maand een nieuw hoofdstuk, met een nieuwe tekenaar aan boord. Landis wil namelijk telkens met een andere artwork per issue werken. Niet de ‘normale’ gang van zaken, maar who needs normal? Maybe weird is better.

93%
93%
Hartverwarmend

Max Landis brengt een hartverwarmend verhaal, dat perfect zou passen in het rijtje van kortfilms van Pixar/Disney. Het gaat in zijn essentie over een alledaags menselijk probleem en hoe het gezin Kent ermee omgaat, met op het einde een peperkoeken levensles aan gebonden. Alles ademt onschuld en schattigheid uit, wat het verhaal mooi complementeert!

  • TEKENSTIJL
    9
  • VERHAAL
    10
  • SFEER
    9
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties