De Star Wars-comics bij uitgeverij Dark Horse worden niet meer geprint. Welke moet je lezen voor ze mogelijk volledig verdwijnen?

Sinds een klein jaartje worden de comics van Star Wars uitgegeven door Marvel, met allemaal nieuwe reeksen die echt wel de moeite zijn. Door de overname van Marvel liggen de stripadaptaties van het bekendste ruimte-epos ooit opnieuw waar het allemaal begon in 1977. Een logische stap, want Marvel zit nu immers onder Disney dat ook de Star Warsfranchise in handen heeft.

In 1991 verkreeg uitgeverij Dark Horse de licentie. De uitgaves maakten, net als andere afgeleiden, deel uit van het Expanded Universe. Na 23 jaar kwam er in 2014 een einde aan hun verhalen. Het Expanded Universe werd officieel volledig geschrapt en de comics van Dark Horse verdwijnen stilaan uit de winkels.

Uit het onderstaande lijstje van fantastische must-reads is de één al gemakkelijker te vinden dan de ander. Marvel zal op den duur selecte reeksen herdrukken onder de noemer van Star Wars Legends Epic Collection, maar welke allemaal opnieuw zullen worden uitgegeven, is nog onduidelijk. De Epic Collection-boeken focussen zich steeds op een bepaalde periode (of film) en verzamelen dus niet één specifieke reeks in tegenstelling tot onderstaande omnibussen. Het eerste volume zet bijvoorbeeld Episode III centraal en bundelt onder andere Purge.

Sowieso is het de moeite om enkele van de volgende bundels nog te kunnen lezen en het is tegelijk ook mijn lijstje dat ik ooit hoop te vervolledigen:

star wars dark empireDark Empire

Dark Empire is zonder twijfel de bekendste Star Wars-comic. Het boek stelt de grote vraag die de filmserie een totaal andere wending zou geven: wat als Luke Skywalker zich uiteindelijk toch bekeerde tot de donkere kant van The Force? Na de dood van Darth Vader neemt Luke de mantel van zijn vader op in een oorlog tegen zijn beste vrienden. Het origineel kreeg ook twee vervolgen: Dark Empire II en Empire’s End.

kotorKnights of the Old Republic

Deze comic deelt dezelfde setting als de gelijknamige RPG, namelijk 4000 jaar voor de gebeurtenissen in de films. Een jonge Padawan wordt valselijk beschuldigd van moord. In een episch verhaal leren we dat ook de wereld van Jedi niet zomaar zwart en wit is. Het verhaal is verdeeld over drie dikke volumes, waarvan het eerste helaas zo goed als onvindbaar blijkt te zijn…

talesStar Wars Tales

Star Wars Tales is een anthologiereeks, met allemaal aparte kleine verhalen. Er zitten flink wat geweldige avonturen in, van hetzelfde niveau als de films, afgewisseld met absurde vertellingen over heroïsche droids. Toen ze uitgebracht werden, behoorden niet alle verhalen tot de canon. Maar nu behoort dus geen enkele meer tot de canon. Er zijn zes volumes, waarvan de meeste nog wel te vinden zijn.

tatooineThe Other Sons of Tatooine (stukken uit Star Wars: Empire en Rebellion)

Deze verrijkende omnibus kun je zien als een karakterstudie van enkele personages die, net als Luke, opgroeiden op Tatooine. Beide personages werden helden aan de tegenovergestelde kanten in de oorlog. Biggs kennen we als X-Wing piloot, terwijl Janek Sunber een luitenant is in het keizerlijk leger. Als extraatje is er ook een verhaal over smokkelaar BoShek, maar het is Sunbers epos dat het meest boeit.

squadronX-Wing: Rogue Squadron (X-Wing: Rogue Leader en Star Wars: X-Wing Rogue Squadron)

Deze reeks is ook verzameld over drie omnibussen en vertelt het verhaal van Wedge Antilles en zijn kompanen. Minder magie en familieproblemen, en geen lichtzwaardgevechten of shoot-outs, wel immense ruimtegevechten met X-Wings en consorten!

star wars purgePurge

Darth Vader roeide op zijn eentje de laatste Jedi uit. Purge toont hoe meedogenloos hij aan de slag ging en hoe hij zijn beruchte legende zelf vorm gaf. Het is tevens een immens goede karakterstudie over wat voor een afschrikwekkende slechterik Anakin Skywalker geworden is door het verraad van Obi-Wan (in Anakins ogen toch).

Purge maakt deel uit van Marvels Star Wars Legends Epic Collection, volume 1. 

legacyStar Wars Legacy

Legacy, een reeks verspreid over tien volumes, vindt plaats 100 jaar na de gebeurtenissen uit de laatste film. Het verhaal volgt Cade Skywalker, liever een premiejager dan een Jedi, die zich bevindt tussen twee vuren want er is een nieuwe burgeroorlog aan de gang. Het zou zomaar voer voor nieuwe films kunnen zijn!

infinitiesInfinities (A New Hope, The Empire Strikes Back en Return of the Jedi)

Infinities is een trilogie die elke originele film, de eerste drie dus, serieus onder handen neemt. Elk verhaal staat apart en vraagt zich af wat er gebeurd kon zijn in de film mocht één iets anders gelopen zijn. Wat als Luke de Death Star niet kon vernietigen, of wat als hij dood vroos in het begin van Episode V? Interessant leesvoer voor wie graag speculeert!

vectorVector (Knights of the Old Republic, Dark Times, Rebellion en Legacy)

Vector is de grote cross-over die vier Dark Horse-reeksen samenbracht, zoals Vader Down dat nu doet met de nieuwe comics van Marvel. Het verhaal draait rond een eeuwenoude talisman en één personage met een impact doorheen de hele geschiedenis van Star Wars. De cross-over is gebundeld in twee verschillende trade paperbacks.

Tag_Bink_Were_Here_artTag & Brink Were Here (Tag & Brink Are Dead en The Return of Tag & Brink)

Het luchtigste en daarom plezierigste boek van het lijstje! In Tag & Brink Were Here volgen we de avonturen uit de originele films uit het standpunt van de rebellen Tag en Brink, die in het begin van Episode IV op de vlucht slaan voor de keizerlijke troepen en Darth Vader. Ze vermommen zich in stormtroopers, maar belanden zo op de Death Star. De bundeling bevat ook een verhaal van het jongere duo in de prequels.

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties