Sideways is de tweede titel van DC’s Dark Matter-lijn die we bespreken bij Geekster. Deze comic vertelt het verhaal van Derek James. Tijdens Dark Knights: Metal viel hij door een portaal in een dimensie vol Dark Matter. Dit gaf hem de gave om al teleporterend door het leven te gaan en de inspiratie om een carrière als superheld Sideways te beginnen.
Schrijver: Dan Didio, Justin Jordan
Tekenaar: Kenneth Rocafort
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 14 februari 2018

De comic opent met Derek die spontaan in de badkamer van zijn vriendinnetje Ernestine verschijnt terwijl ze ’s ochtends haar tanden poetst. Redelijk ongepast maar hé, zo kunnen pubers zijn. Trouwens, zij maakte Dereks superheldenkostuum, dus het is logisch om het eerst aan haar te showen, toch?

Sideways showtime

En zo laat Derek de lezers al teleporterend zijn wereld zien. Ondertussen word je als lezer bijgepraat over de gebeurtenissen die ervoor zorgden dat Derek zijn krachten kreeg. Dus je hoeft niets te weten van Dark Knights: Metal om dit te kunnen volgen. Het is een goede introductie.

Helaas is het gebruik van de krachten niet zonder gevolgen. Sideways wordt op de laatste pagina opgewacht door een gast die nog een eitje met hem heeft te pellen. Ervaren lezers herkennen hier ook al een beetje de hand van Grant Morrison in, de ervaren Schotse schrijver die Dan Didio zal bijstaan tijdens het schrijven. Het is alleen jammer dat nonkel Grant zijn favoriete stokpaardje gaat berijden. Een kleine smet op het verhaal.

Sideways spidey

Sideways ziet er grafisch puik uit. Kenneth Rocafort gaat er echt met gestrekt been in en gaat los op pagina’s die ogen als een modernere versie van Jim Lee’s tekenwerk. Hij loopt er niet bepaald de kantjes vanaf. Groots opgezette pagina’s vol details zonder dat het ten kostte gaat van de leesbaarheid. Klein, lollig detail: als je op de wallen onder hun ogen moet afgaan, dan lijden al zijn personages aan slaapgebrek.

Op andere duistere plekken op het internet wordt beweerd dat Sideways een Spider-Man rip-off is. Zover zie je mij niet gaan. Maar als je kijkt naar het ontwerp van het masker en enkele poses, dan is deze associatie begrijpelijk.

Dit is gewoon een hele leuke, frisse comic die een kans verdient.

7 Goed

Het is een comic met een klein deukje. Maar het is veel leuker dan je zou denken. Meestal zijn nieuwe helden wat saai. Deze comic bewijst het tegendeel.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties