Zijn rood pakje en de veel te strakke maillot zitten hem nog als gegoten. Op basis daarvan zou je niet zeggen dat Robin zijn tachtigste verjaardag viert. DC Comics stelt, in navolging van de duizendste Action en Detective Comics, weer een puike anthologie samen.
Schrijver: Tom King, Judd Winick, Marv Wolfman, Chuck Dixon
Tekenaar: Dustin Nguyen, Tom Grummett, Nicola Scott, Ramon Villalobos
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 17 maart 2020

In titels als deze moet je de lat niet al te hoog leggen. Het is een liefdesuiting aan Robin en diens rol als de grootvader van alle sidekicks ooit. Een heel peloton aan makers is opgetrommeld om een kort verhaal te maken. Het zijn zonder uitzondering namen met een rood verleden. Toch wordt er in hun verhalen soms afgeweken van het beproefde recept, want enkele verhalen verwijzen naar het op handen zijnde Gotham Knights en een mysterieus iets wat nu speelt in de New Teen Titans.

© DC Comics

Het spreekt voor zich dat de meeste aandacht wordt opgeëist door Dick Grayson. Toch wordt de hoed ook beleefd afgenomen voor zijn opvolgers waaronder Jason Todd, Tim Drake, Damian Wayne en zelfs Spoiler. Er wordt gekeken naar de manier waarop zij omgingen met hun rol als sidekick van Batman en de erfenis van Dick Grayson. Wie echt gemist wordt, is natuurlijk Carrie Kelley. Het was de eerste vrouwelijke Robin van wie haar invloed sinds The Dark Knight Returns niet onderschat mag worden.

Robin is een feestje

De makers van dit 100-pagina’s tellende boekje verdienen een compliment. De verhalen halen allemaal een constant niveau. Het is gemiddeld genomen een erg vermakelijk boekje. Je kan misschien zeggen dat sommige schrijvers Robin vanuit hetzelfde gezichtspunt benaderen. Toch geven ze er allemaal wel een eigen draai aan. Er zijn geen negatieve uitschieters. Zelfs de teasers voor huidige DC events kunnen gelezen worden zonder enige voorkennis.

© DC Comics

Uw favoriete reviewer had een lichte voorkeur voor de verhalen van Marv Wolfman, Judd Winick en Peter J. Tomasi. Het thema is ontroering. Enig sentiment is uw reviewer niet vreemd. Het is het juk van de naderende middelbare leeftijd dat hem hier parten speelt.

Het aantal grafische stijlen is erg gevarieerd. Van de traditionele comic stijl van Tom Grummett en het duo Jurgens en Rapmund tot de fratsen van Damion Scott. Helaas is er hier wel een iemand die het gemiddelde omlaag haalt. Wat Dustin Nguyen hoopte te bereiken met zijn ronduit naïef ogende experiment mag Joost weten.

Aan het einde van deze comic zul je toch een stuk vrolijker zijn, dan voordat je hem opensloeg. Happy Birthday Boy Wonder!

7 Goed

De tachtigste verjaardag van Robin is een feestje.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties