Reacties op het overlijden van Len Wein

0

Op 10 september 2017 overleed Len Wein na een verblijf in het hospitaal. Hoewel de oorzaak van zijn dood niet bekend is gemaakt, was het een publiek geheim dat de schrijver al enkele jaren leed aan allerlei kwalen. Zie zijn twitter tijdlijn van het voorbije jaar als voorbeeld.

Len Wein had een carrière van bijna 50 jaar als schrijver achter de rug. Wein creëerde samen met de een resem tekenaars vele roemruchte personages zoals Lucius Fox, Swamp Thing, en Human Target voor DC Comics. Bij Marvel Comics schiep hij samen met John Romita SR de Canadese mutant Wolverine. Ook herlanceerde hij samen met Dave Cockrum de X-Men in 1975, waarvoor hij onder andere Storm en Thunderbird mede creëerde.

Len Wein Wolverine

De tragiek van Wein was dat hij steeds werd overschaduwd door andere stripmakers die rijk of beroemd werden met zijn creaties. De eerder dit jaar overleden Berni Wrightson werd algemeen beschouwd als de reden van het succes van Swamp Thing. Alan Moore maakte zijn Amerikaanse debuut met Swamp Thing, waardoor Weins werk werd ondergesneeuwd..

Wolverine werd ondergebracht bij de X-Men. De ironie wil dat Weins assistent, Chris Claremont, schatrijk werd toen ie de schrijverspen van Wein overnam en de X-Men tot grote hoogte stuwde. Wein klaagde hier nooit over omdat hij wist dat dit het risico van het vak was.

Veel van zijn collega’s lieten een blijk van medeleven achter op sociale media en dat laat waarschijnlijk het beste de erfenis van Wein zien.

 

Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties