Port of Earth ziet er niet direct uit als de meest aantrekkelijke comic om mee naar huis te nemen. De cover oogt droog en de titel is saai. Maar tussen deze covers vind je een opzet voor een van de betere sciencefictioncomics van de afgelopen tijd.

Een van de vragen die de mensheid zich al ruim 100 jaar stelt, is of we alleen zijn in het heelal. Dan landen er ineens een aantal schepen en stellen enkele aliens zich aan ons voor. De E.T.s komen niet in vrede, ze komen ook niet om de mensheid te onderwerpen. Wat ze wel hebben, is een aanbieding. De aliens willen op aarde een soort galactische haven opzetten waar ruimteschepen en hun bemanning even kunnen bijtanken. In ruil voor deze mogelijkheid schenken ze de mensheid de technologie om het energieprobleem op te lossen. Deal? Deal!

Port of earth spread

De aliens komen in principe de haven niet uit en de mensen komen de haven niet in. Dat gaat lang goed totdat enkele buitenaardse deugnieten gaan muiten en er doden vallen. Dit brengt spanningen met zich mee waardoor er een beveiligingsdienst wordt opgericht om de partijen uit elkaar te houden. Natuurlijk gaat zoiets niet zonder enige moeite en gebeurt er iets wat al deze spanningen naar een kookpunt kan brengen.

Port of Earth is bunkerharde sciencefiction uit het boekje. Het duo Zack Kaplan en Andrea Mutti zetten een rijke wereld neer waarin ze commentaar leveren op de maatschappij van nu. De buitenaardse haven kun je zien als een van de grote techgiganten die met hun innovaties het leven van alledag op zijn kop zetten zonder aan de lange termijn te denken. En de buitenaardse wezens zijn beurtelings de wereldvreemde techies en de vreemdelingen in de maatschappij waaraan alle ellende van de lokale bevolking wordt opgehangen.

Het lezen van deze comic is behoorlijk ongemakkelijk. Als lezer word je geprikkeld om kritisch naar je eigen omgeving te kijken en je gaat je haast als vanzelf druk maken om de wereld die zou kunnen komen. Al met al is en blijft het enige puntje van kritiek dat het er niet commercieel aantrekkelijk uitziet.

Het is wel een dijk van een comic.

7 Goed

Port of Earth is een intrigerend sciencefictionverhaal dat je aan het denken zet.

  • Verhaal 8
  • Tekenstijl 6
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Reacties