Marvel Events zijn een probleem en wij zijn schuldig

0

Vorige maand eindigde Marvels grote comic event Civil War II en collectief gezucht was hoorbaar binnen de comic community. We zullen het verhaal van Brian Michael Bendis allemaal missen als kiespijn. Wat de opvolger moest worden van Mark Millars memorabele verhaal rond de Superhero Registration Act, werd een flauw afkooksel van Minority Report. Het was teleurstellend, een zooitje van begin tot eind. Gelukkig hebben we een vooruitzicht om deze bittere pil mee door te spoelen want ja hoor, de nieuwe grote Marvel-events zijn al aangekondigd en zullen het komende voorjaar in onze rekken liggen. De vraag is: waarom doet Marvel dit? Om daar een antwoord op te vinden moeten we eerst even in de spiegel kijken.

Het probleem van Marvel Events

Marvel event Civil War II stelde op alle vlakken teleur

Marvels laatste event, Civil War II, stelde op alle vlakken teleur.

Civil War II was bagger. De miniserie van 8 issues werd iedere maand onthaald met een gevoel dat het best omschreven kan worden door het geluid van een kortademig schaap: meh. Ondanks de hype die gecreëerd werd door Marvel aan de hand van een diarree aan nietszeggende teasers en interviews met het creatieve team. Wat je moet in het achterhoofd houden: Secret Wars (Marvels event uit 2015) werd effectief afgerond in januari 2016. Civil War II begon effectief in mei, met een #0 issue. We kregen dus een kleine 3 maand ademruimte vooraleer er van ons verwacht werd weer volledig emotioneel geïnvesteerd te zijn in een zoveelste superhelden-clash.

Je kan het natuurlijk hebben over het feit dat dit veel te kort is om de modale comiclezer mee te krijgen en je zou gelijk hebben. Comics lezen, zeker als je de issues leest, is een dure hobby. Het argument komt naar boven dat je niet verplicht bent om de events te volgen, maar Marvel heeft de hatelijke neiging om praktisch alle soloreeksen te koppelen aan de hoofdreeks. Je kan perfect Ultimates aan het lezen zijn en opeens moet het hoofdverhaal plaats maken voor wat er gaande is in Civil War II. Verwarrend als je de hoofdreeks niet volgt. Om maar te zwijgen over de geloofwaardigheid, in zoverre dat kan in de Marvel-wereld: wat zegt het over de community van onze favoriete helden als ze maar één seizoen flink samen kunnen spelen tot er alweer een haar in de boter zit?

Wat zegt het over Marvel als die de week na de laatste issue (of eigenlijk al middenin Secret Wars) de hype train willen starten voor Civil War II?

Maar naast dit alles getuigt het bij Marvel, in mijn ogen, van weinig respect tegenover de artiesten die zich hard hebben ingezet in een voorgaande event. Jonathan Hickman schreef 5 jaar aan de weg naar Secret Wars. Esad Ribic werkte een jaar iedere dag aan het event. Wat zegt het over Marvel als die de week na de laatste issue (of eigenlijk al middenin Secret Wars) de hype train willen starten voor Civil War II? Simpel: dat het een bedrijf is zoals een ander, dat geld wil verdienen. En wij geven het hen.

Want ondanks het feit dat praktisch iedereen teleurgesteld was, de critici maar lauwe recensies schreven en dat Marvel eigenlijk nog maar net een ander event had afgesloten, bleven wij in grote getallen Civil War II kopen. Ik baseer me op de gegevens op Comichron, waar ik in grootorde een goed berekende schatting van de verkopen kan terugvinden. Wat hieronder volgt is een maandelijkse opsomming van Civil War-issues en hoe ze het gedaan hebben:

  • Civil War II #0 — 177.283 units verkocht ( N° 2 meest verkocht in mei)
  • Civil War II #1 — 381.737 units verkocht ( N° 1 meest verkocht in juni)
  • Civil War II #2 — 148.403 units verkocht ( N° 5 meest verkocht in juni)
  • Civil War II #3 — 176.876 units verkocht ( N° 4 meest verkocht in juli)
  • Civil War II #4 — 126.865 units verkocht ( N° 7 meest verkocht in juli)
  • Civil War II #5 — 120.208 units verkocht ( N° 4 meest verkocht in september)
  • Civil War II #6 — 118.625 units verkocht ( N° 7 meest verkocht in oktober)
  • Civil War II #7 — 116.447 units verkocht ( N° 3 meest verkocht in november)
  • Civil War II #8 — nog niet bekend

Tijdens de run was de reeks consistent in de Top 10 terug te vinden, en dat baart me zorgen. Akkoord, de naakte cijfers dalen doorheen de run zienderogen, maar dat neemt niet weg dat er nog steeds meer dan 100.000 mensen het event hebben gevolgd. Bij het opzoeken van Marvel-events uit het verleden zag ik ook dat Fear Itself consistent hoge verkoopcijfers haalde, ondanks het feit dat het event niet zo’n uitschieter was.

Is er een oplossing voor Marvel Events?

Jullie snappen ondertussen waar ik wil heen gaan. Zolang wij consistent hun events kopen, zullen we events blijven krijgen van middelmatige kwaliteit. Ik zou dan ook iedereen willen aanraden om een signaal te sturen naar Marvel. Volg een reeks niet als je aanvoelt dat deze weinig potentieel biedt. Civil War II had alle symptomen van een cash grab en toch zijn we met open ogen in hun val gelopen. We verdienen beter dan dat.

Maar Marvel moet vooral ook in eigen boezem kijken. Op dit moment mis ik wat me aantrok tot de uitgeverij: een visie. Jullie zijn het misschien beu dat ik er blijf naar teruggrijpen, maar Hickman had een visie. Een eindpunt op lange termijn. Zijn verhaal had een opbouw van verschillende jaren met als climax Secret Wars, en dat voélde je. Omdat je jaren lang één groot verhaal leest, ben je enorm geïnvesteerd in het narratief. The stakes were high. Al was het maar om te zien hoe hij het verhaal zou afronden.

Jonathan Hickman's weg naar Marvel event Secret Wars

Jonathan Hickman’s roadmap

Het mooie aan comics is dat we een serieschakeling van verschillende verhaallijnen kunnen opbouwen. Als een kaartenhuis van verschillende reeksen die telkens samenkomen tot één punt met aan de top een conclusie die écht een verandering met zich meebrengt. Maar daarvoor moet je een architect hebben.

Iemand die weet hoe het hoogste punt van het kaartenhuis eruit ziet. Iemand die een meerjarenplan kan opstellen en daar langzaamaan naartoe werkt. Over verschillende jaren. Met als extra voordeel dat we de personages op zich de ruimte laten om hun eigen avonturen te beleven. Laat ze ontplooien en hun eigen ding doen zonder er opnieuw een event tussen te smijten. Geef ons de tijd om terug verliefd te worden op de individuen in je pantheon.

Ik liep al wat verloren na Secret Wars en All-New All-Different Marvel, maar het event heeft me nog verder geduwd. Misschien ben ik de enige met dit gevoel en ben ik sneller dan verwacht een oude cynische comiclezer geworden. Ik wil gewoon goeie verhalen lezen maar ik vrees dat ik die niet zal vinden in Monsters Unleashed en Inhumans vs. X-Men.

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties