We zijn keihard aan het aftellen naar 16 december, wanneer Star Wars: The Force Awakens éindelijk op het grote witte scherm geprojecteerd zal worden! We keken al terug naar de comics bij Dark Horse, de onmenselijk schattige BB-8 werd onderworpen aan een review en laten we niet vergeten dat we ook het Star Wars X-Wing Miniature Game weggeven! Vandaag ben ik aan de beurt om een kleine selectie te maken van het beste uit de nieuwste Star Wars-comics.

Zoals Matti al vertelde in zijn artikel over Star Wars Comics bij Dark Horse, zat de franchise een goeie 23 jaar bij de onafhankelijke stripuitgeverij Dark Horse. Daar werden lange tijd een resem legendarische Star Wars-comics uitgegeven, waarvoor ik je uiteraard graag verwijs naar het artikel zelf.

Maar vorig jaar keerde de franchise terug naar Marvel en sindsdien kregen we enkele miniseries en lopende reeksen. Het één en al wat geslaagder dan het ander natuurlijk. Als mentale voorbereiding voor de film heb ik me de voorbije weken achter de verschillende reeksen gezet en speciaal voor jullie, omdat ik jullie allen zo graag de teleurstelling bespaar, heb ik een top 5 gemaakt van beste nieuwe Star Wars-reeksen onder de Marvel-vleugel.

Mijn conclusie is: een oude klassieker als hoofdpersonage is nog geen garantie op een goeie comic. Zo kan ik je vertellen dat Princess Leia’s miniserie voor mij persoonlijk een huzarenstukje was. De reeks telde maar 5 luttele issues en ik moest me er werkelijk doorworstelen, go figure. Nee, zoals vaak vind je de pareltjes waar je ze het minst verwacht. Wanneer het over een personage gaat wiens creatieve oorsprong te vinden is in een tekenfilm voor kinderen, bijvoorbeeld. Misschien moet ik maar m’n klep houden, vooraleer ik m’n eigen top 5 verklap. Dus, without further ado, de beste reeksen van dit moment:

N° 5: Lando ( Charles Soule & Alex Maleev )

LandoVoor de jongelingen onder ons die de originele trilogie niet gezien hebben, een kleine introductie: Lando Calrissian is eigenaar van een onderneming in Cloud City. Zijn onderneming wordt bedreigd door het Galactische Keizerrijk. Het is een personage dat zich in de morele grijze zone bevindt. Iemand die vooral wil overleven, koste wat kost.

In zijn reeks komt dit gegeven ook heel mooi naar boven. De casanova houdt zich bezig met louche zaken, daarbovenop komt ook nog z’n berg schulden. Wanneer hij te horen krijgt dat hij met één opdracht die schulden kan aflossen, grijpt hij die kans gretig. Tot blijkt dat de opdracht in kwestie betekent dat hij een schip moet stelen van de Emperor zelve…

Lando is een zeer entertainende reeks, die ons wat inkijk geeft in de geschiedenis van de Sith! De man stelt een boeiend team samen waarvan enkele zeker een eigen reeks waardig zouden zijn. De reeks telt 5 issues, maar je zal je het niet beklagen. De gebundelde versie in softcover is vanaf 19 januari 2016 te vinden in de winkels.

N° 4: Darth Vader ( Kieron Gillen & Salvador Larroca )

Darth VaderVelen zullen moord en brand roepen dat deze zo ‘laag’ in de lijst te vinden is. Hoe is het mogelijk dat zo’n iconisch en boeiend personage niet in de top 3 staat? Kort antwoord: omdat dit deels afbreuk doet aan het beeld dat jij nu voor ogen hebt van de villain. Mijn ervaring was dat Vader meer geschetst wordt als een pion van de Emperor. Op een bepaald punt moet hij van de Emperor samenwerken met een hatelijk persoon en de Sith Lord ondergaat het allemaal maar. Naar mijn mening zou de échte Darth Vader de kerel z’n hoofd al meerdere malen rond z’n as hebben laten draaien.

Het is enkel en alleen door zo’n scènes dat ik Darth Vader geen podiumplaats gun, ondanks de toevoeging van leuke, originele personages zoals het trio Dr. Aphra, 000 en BT-1. 000 en BT-1 kan je nog het best beschrijven als perfecte tegenpolen van C3PO en R2-D2. 000 is een grijze variant van 3PO die zijn liefde voor martelen en bloed niet onder stoelen of banken steekt. BT-1 is ronduit een kleine moordmachine op wieltjes.

Een kleine shoutout ook naar Adi Granov, die iedere maand prachtige covers maakt voor de issues! De man is in mijn ogen één der beste illustratoren bij Marvel.

N° 3: Kanan – The Last Padawan ( Greg Weisman & Pepe Larraz )

KananDit was voor mij dé verrassing van het moment. Kanan is een personage van Star Wars Rebels, een tekenfilm van Disney die vooral voor de kinderen onder ons mikt. In deze reeks zien we hoe hij als padawan nipt ontsnapte aan Palpatine’s order 66: het bevel om alle Jedi uit te moorden. Alles speelt zich af tussen Episode III: Revenge of the Sith en Star Wars: Rebels. Daarmee distantieert deze reeks zich van de rest van Marvel’s Star Wars line-up en dat ervaarde ik echt als een verademing.

Het verhaal van Kanan is trouwens eentje bestaande uit tragedie. Hoe hij z’n meester Jedi voor z’n ogen zag sterven door de hand van z’n vrienden, hoe hij achteraf maanden in eenzaamheid leefde, om uiteindelijk gevangen genomen te worden. We zien langzaam maar zeker zijn transformatie van Jedi naar de Space Cowboy uit Star Wars Rebels. Volume 1 ligt normaal gezien al in de winkels, ik raad het iedereen aan.

N° 2: Chewbacca  ( Gerry Duggan & Phil Noto )

ChewbaccaOok dit was een verrassing voor me. Nooit had ik gedacht dat de harige handlanger van Han Solo een eigen reeks kon dragen. Technisch gezien is dit ook een miniserie van 5 issues (waarvan we de laatste nog moeten lezen nota bene) maar nu al vind ik dat deze de 2e plaats waardig is.

Chewie wordt neergezet als de loveable bad-ass, iets dat ik enkel maar kan vergelijken met Groot uit Guardians of the Galaxy. Beide onbekwaam om volledig deftig te communiceren met de buitenwereld, beide verrassend krachtig en beide behoorlijk knuffelbaar.

We volgen Chewbacca wanneer hij tijdelijk vast zit op een planeet tijdens een missie voor de rebellen. Daar komt hij in contact met een meisje en hij besluit het kind te helpen, maar uiteraard komt hij dan lijnrecht tegenover het Galactische Keizerrijk. Eind deze maand krijgen we de conclusie van het verhaal, wanneer het eerste volume uitkomt is nog onbekend.

N° 1: Star Wars  ( Jason Aaron & John Cassaday )

Star WarsGeen verrassing, maar wel keihard verdiend! De beste reeks van dit moment is nog steeds de hoofdreeks van Star Wars zelf. Deze speelt zich af kort na Episode IV: A New Hope en volgt de hoofdpersonages wanneer ze proberen een slag te slaan voor de Rebellen.

Het beste aan de reeks is gewoon hoe de personages op elkaar inspelen. Net zoals bij Arrested Development valt alles uit elkaar als je de personages apart neemt. Ze hebben elkaar nodig om in balans te zijn, moeten op elkaar kunnen steunen. Dàt is hetgeen ik haal uit de reeksen van Marvel op dit moment. Geen enkele miniserie werkt zo goed als deze reeks. Dat zal ook een zéér belangrijke parameter worden voor The Force Awakens. Werken de personages goed samen? Dan heb ik het niet over teamwork, maar over de karakters en de acteerprestaties. Spelen ze goed op elkaar in? Pàst het geheel? We zullen het snel weten… Fingers crossed!

Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties