Hoewel we bijna wekelijks getrakteerd worden op coole comics en spannende nieuwe verhalen, loont het vaak ook erg de moeite om de schatkisten van het verleden open te trekken en enkele oude pareltjes te lezen. Van al die schatkisten rommel ik nog het liefst in die van de Elseworlds, de alternatieve werelden en settings van DC Comics waar alles kan en alles mag. Zoals Batman als dominee. Of Superman als sovjetleider. Maar voor mij, als fan van zowel Batman als de macabere werken van H.P. Lovecraft, is er een titel die de kroon spant: Batman: The Doom That Came to Gotham.

Voor wie een beetje thuis is in de wereld van Outer Gods en Eldritch abominations, klinkt de naam van deze driedelige minireeks die in 2000 van start ging wel erg bekend. Toch moet je The Doom That Came to Sarnath (1920) niet gelezen hebben om van dit verhaal te kunnen genieten: Mike Mignola en Richard Pace nemen elementen uit zowel de Batman- als Cthulhumythos en vertellen er een heel eigen verhaal mee.

Batman_The_Doom_that_Came_to_Gotham

Wanneer Bruce Wayne en zijn bemanning Dick Grayson, Jason Todd en Tim Drake op Antarctica op zoek gaan naar de vermiste expeditie van professor Cobblepot, doen ze een afgrijselijke ontdekking. De professor heeft zijn verstand verloren en waggelt nu naakt tussen de pinguïns en Grendon, het laatste overlevende bemanningslid, is bezig een vreselijk… wezen uit het ijs te bevrijden. Een lading springstof verhindert dat het wezen wordt ontketend, maar toch reist er iéts onopgemerkt mee wanneer Wayne na twintig jaar terugkeert naar Gotham. Eeuwenoude machten ontwaken en Bruce en zijn bondgenoten moeten tot het uiterste gaan om hun geliefde stad te redden.

doom_terror2

Vergezocht? Neen hoor. Of was je vergeten dat Arkham Asylum zijn naam ontleent aan het naargeestige stadje Arkham, Massachussets waar verschillende van Lovecrafts onfrisse verhalen zich afspelen? Bovendien zouden DC-personages als Starro the Conqueror zo uit het legendarium van Lovecraft kunnen komen. Maar wat vooral doorweegt, is dat Mignola en Pace beide settings kennen en begrijpen, en spelen met de eigenheden van elk. Batman is maar zo interessant als zijn rogues gallery, dus krijgen we in dit verhaal nieuwe versies van Mr. Freeze, Killer Croc, Penguin, Ra’s en Talia al Ghul, Poison Ivy en Two-Face te zien. En omdat de wereld van Lovecraft er eentje is waar duistere magie en monsterlijke creaturen de plak zwaaien en het vreselijke besef van dat feit aan je verstand knaagt en je voor altijd verandert, zal Batman… Wel, we gaan niet alles verklappen. Wat vast staat, is dat er in meer dan een betekenis offers gebracht moeten worden.

gotham harvey

Hoewel de naam Mignola groot op de cover prijkt, is het tekenwerk helaas niet van zijn hand. Troy Nixey slaagt er weliswaar in met zijn naargeestige settings de perfecte sfeer voor een mythosverhaal te scheppen, maar de gezichten van zijn personages zien er soms een beetje vreemd uit. Groteske monsters tekenen kan hij gelukkig als de beste, en werkelijk, wat heb je eigenlijk meer nodig voor een hommage aan H.P. Lovecraft?

Of we Batman: The Doom That Came to Gotham zouden aanraden? Ja. Absoluut. Geeky subcultuur telt vele fandoms, maar als er twee daarvan garant staan voor goede verhalen, zijn het Batman en Lovecraft. Wanneer die twee dan de handen in elkaar slaan, is vuurwerk gegarandeerd. Bovendien zit het verhaal vol subtiele knipogen naar beiden. Vind jij ze allemaal?

Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties