Batman: Europa is een klein tussendoortje dat zich de vraag stelt: hoe zou Batman het varen als hij uit zijn Gotham-comfort-zone stapt en z’n hagje moet zien te redden in grote Europese steden; Deze week: Berlijn!

Schrijver: Matteo Casali and Brian Azzarello
Tekenaars: Jim Lee
Uitgever: Marvel
Verschijningsdatum: 18 november 2015

Eindelijk! De Caped Crusader komt naar ons continent! Wie het een beetje gevolgd heeft zal het beamen: het is niet zonder slag of stoot geweest. Batman: Europa werd namelijk een decennium geleden al voorgesteld, in 2004. Voorheen was het gepland voor januari 2011, maar toen de datum er kwam, lagen er geen Batman: Europe issues in de rekken. Maar deze week was het eindelijk zover en de vraag op ieders lippen: “Hoe vaart The Dark Knight het in Europa?”

Batman: Europa #1 - Eerste panel

Azarrello grijpt je vast van de eerste panel

Kort het verhaal schetsen: Batman heeft een virus opgelopen. Zowel online als offline. Zijn bacteriële ziekte maakt hem zwakker en manifesteert zich (momenteel) uiterlijk in het roodkleuren van de vingers. Zijn online virus in de batcave brengt één duidelijke boodschap: hij heeft maar één week tijd om een geneesmiddel te vinden. Via een snelle check vinden ze de oorsprong van de hack: Berlijn. Tijd dus om de grote plons water over te steken. Daar toegekomen blijkt dat The Joker ook op zoek is naar de bron. Het lijkt dus voor het eerst in lange tijd dat The Joker en Batman een gemeenschappelijke vijand hebben.

Het is misschien al wat vroeg om het verhaal te beoordelen, maar voor een eerste issue weet Casali en Azzarello mooi de aandacht vast te grijpen! Je merkt wel snel dat dit verhaal niet geschreven is door Scott Snyder. Bij Snyder zijn we ondertussen een lichte onderliggende horror-toon gewend, maar het team keert terug naar het Pre-Snyder-tijdperk.

Batman: Europa #1 - Jim Lee

Berlijn komt zò mooi in beeld, je zou denken dat het één grote reclame is uit een reisbrochure

Of misschien komt het door de tekenstijl? Jim Lee was in begin van de jaren 2000 de vaste tekenaar voor Batman: Hush. Wat het ook moge zijn, de stijl spreekt me zeker aan en ik hoop dat de volgende 3 issues ook van zijn hand zullen zijn.

Het is verademing om Europa eens te zien opduiken in een medium dat doordrongen is van Amerika. De Avengers hebben New York, Ms. Marvel heeft Jersey City, Superman had Kansas en de komende vier maanden hebben onze buren Batman…en de Joker. Hopelijk passeert hij ook even in België, dan kan hij even ons terreurprobleem verhelpen.

77%
77%
Verfrissend

Het was lang wachten vooraleer we deze issue in handen konden krijgen, maar het was het wachten waard. Brian Azzarello schreef een onderhoudende intro met een scherp tempo en Jim Lee's stijl is verfrissend. Het is fijn om deze iconische figuren in onze buurlanden te zien, kunnen we eens vriendelijk vragen of hij ook eens bij ons kan langskomen? God knows we need it.

  • TEKENSTIJL
    7
  • VERHAAL
    8
  • SFEER
    8
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties