In 2003 verschenen de beginnetjes van drie reeksen: Wanted, The Unfunnies en Chosen. Het waren de fundamenten voor iets wat vanaf 2004 bekend zou staan als Millarworld. Het begin van het imperium van de Schotse schrijver Mark Millar. Toevallig ook de man die samen met Bryan Hitch aan het begin van de 21ste eeuw Marvel’s Avengers opnieuw uitvond als The Ultimates en daarmee voor een groot deel het uiterlijk en de sfeer van de Avengers-films zou bepalen. Millarworld is na Marvel en DC/WB de entiteit met meest succesvolle comicverfilmingen op zijn naam en tegenwoordig een onderdeel van Netflix.

Schrijver: Mark Millar
Tekenaars: Peter Gross
Uitgever: Image Comics
Verschijningsdatum: 18 december 2019

Chosen naar American Jesus

In deze review moeten we het eerst even over Chosen hebben. Deze miniserie werd in 2004 gebundeld uitgegeven bij Dark Horse. Chosen speelde in de jaren tachtig en stoeide wat met thema’s uit de horrorfilms van deze periode. Wat gebeurt er als er een grote vrachtwagen op je valt en jij daaronder vandaan kruipt zonder een schrammetje? Wat als je daarna spontaan een slechtziende geneest en water in wijn verandert? Dan zou het zomaar kunnen dat je de teruggekeerde Christus bent?

American Jesus man in wit

©Netflix

De reeks verscheen in 2009 opnieuw en nu onder de vlag van Image. De titel werd aangepast in American Jesus: Chosen en was nu het eerste deel van een trilogie. Bovendien was deze Image-versie iets aangepast. In de vorige versie stonden wat expliciete tekstballonnetjes waarin een verkrachting door de duivel met zijn twaalf lullen werd omgeschreven. Dat vond Mark Millar bij nader inzien er iets over.

Er was indertijd sprake van een heuse film. Al kwam dat er niet van. Het vervolg op de comic liet ook op zich wachten.

En dan nu na 15 jaar wachten…

Als verrassing verscheen in december 2019 ineens het lang verwachte vervolg van American Jesus. De lezers van het eerste uur hebben er 15 jaar op moeten wachten. Deze comic begint tien jaar voor zijn voorganger maar speelt uiteindelijk in de jaren negentig.

Het jaar is 1974. De plek? Harlem, New York. Luciana Cortez is zwanger van haar vriendje Alex. Een probleem: ze heeft namelijk nooit seks met hem gehad. Haar vader heeft toch al moeite met deze relatie omdat Alex een Afro-Amerikaanse jongen is. Daarom neemt haar moeder Luciana mee naar een abortuskliniek. Het weghalen van de baby is nogal een ding. Apparatuur slaat op hol, de dienstdoende arts krijgt last van een oogbloeding. Als je niet beter weet dan zou je denken dat de baby terugvecht?!

American Jesus school

©Netflix

Een mysterieuze man in een wit kostuum spreekt Luciana een paar dagen later aan en heeft een onthutsende mededeling voor haar. De baby die ze draagt is niemand minder dan de teruggekeerde verlosser. Ze is een pion geworden in het schaakspel tussen goed en kwaad.

Het is een intrigerend plot. Millar put rijkelijk uit de bijbel en overgiet het geheel met een sausje van ingrediënten die je vaak tegenkomt in de donkere hoekjes van het internet waar de nodige gekkies samenkomen. Ondanks een hoog samenzweringstheorie- en Da Vinci Code-gehalte weet dit wel te boeien. Puur omdat je als lezer best wil weten hoe dit afloopt.

De mensen die American Jesus: Chosen hebben gelezen zullen hier nog wel wat andere vragen bij hebben. Maar dat terzijde.

Het tekenwerk van Peter Gross ziet er erg “indie” uit. Het is onhandig realisme waarbij de afgebeelde zaken, en de mensen in het bijzonder, net niet helemaal kloppen qua verhoudingen. De inconsequenties worden hier consequent doorgevoerd dus je mag beweren dat het een stijlkeuze is. Het zal niet ieders kopje thee zijn. Het aquarelachtige kleurwerk is bijzonder fraai.

Dit eerste issue is vooral een voorbereiding op de zaken die gaan komen. Als je door de opzichtige manier heen kunt kijken waarop Millar omgaat met zijn dubieuze bronmateriaal, dan heb je hier geen verkeerde koop aan. Kennis van de voorganger is niet per se nodig, al vergroot het je leesplezier wel.

In de loop van 2020 zal er een American Jesus-reeks op Netflix worden uitgezonden.

6 Ok

Dit issue zal in de smaak vallen bij lezers van Chosen. Voor andere is het vooral een set-up van zaken die gaan komen.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 7
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties