In Shadows #1 krijgt Shadow Moon, net voordat zijn gevangenisstraf erop zit, te horen dat zijn vrouw overleden is. Misschien toch maar het jobaanbod van de mysterieuze Mr. Wednesday overwegen?

Schrijver: Neil Gaiman & P. Craig Russell
Tekenaar: Scott Hampton
Uitgever: Dark Horse Comics
Verschijningsdatum: 15 maart 2017

Drie jaar in de nor is niet niks, maar hij verdiende het. Shadow heeft z’n lesje nu wel geleerd. Als een modelgevangene zit hij z’n tijd uit, houdt hij zich bezig met het leren van muntentrucs en het lezen van Herodotus. De dag van z’n vrijlating komt naderbij en hij kan al haast niet wachten om z’n vrouw Laura terug te zien, een lang, warm bad te nemen en de rest van zijn dagen onopvallend uit de problemen te blijven. Helaas heeft een hogere macht andere plannen voor hem in petto. Enkele dagen eerder dan voorzien komt Shadow vrij… Om de begrafenis van Laura bij te kunnen wonen. Haast als een levende dode vat hij de reis terug naar Eagle Point aan. Onderweg ontmoet hij echter de vreemde Mr. Wednesday, die wel heel erg aandringt dat Shadow voor hem komt werken.

american gods comic 1

Een tragisch ongeval, wat opmerkelijke toevalligheden. Niets aan de hand. Niets zou ons doen vermoeden dat Shadow heel snel de dagdagelijkse realiteit zal verruilen voor een mythische wereld. Alhoewel, verruilen… Het bovennatuurlijke is er altijd al geweest, je moet gewoon weten waar te kijken: vlak onder de oppervlakte van het alledaagse. Dat blijkt uit het Somewhere in America segment aan het einde van dit deel, waarin een nietsvermoedende hoerenloper kennismaakt met niemand minder dan Bilquis, de mythische koningin van Sheba. Het is meteen een waarschuwing dat de wereld van goden en godinnen niet zonder gevaren is voor eenvoudige stervelingen.

american gods comic 2

American Gods: Shadows #1 volgt getrouw het verhaal en de letterlijke woorden van American Gods, de internationale bestseller van Neil Gaiman. Ideaal dus voor wie graag kennis wil maken met het verhaal, maar het niet kan opbrengen het boek te lezen. Wat volgens de bescheiden mening van deze redacteur overigens aan ketterij grenzende doodzonde zou, gezien het werkelijk een van de beste verhalen is die je ooit kan lezen. Soit. Om maar te zeggen: het verhaal zit snor, daar kan je van op aan. Echter…

Het tekenwerk is een ander paar mouwen. Over smaken en kleuren redetwist men niet, maar het is zeker dat lang niet iedereen gewonnen zal zijn voor de eerder rudimentaire, grove tekenstijl van Scott Hampton.

american gods comic 3

Met vele egale oppervlakken en als schetsen aanvoelende lijnen is deze tekenaar een acquired taste. Het contrast met de strakkere lijnen en uitbundigere kleuren van het Somewhere in America segment kon nauwelijks groter zijn. Vooral kleine figuren komen niet echt tot hun recht door de stijl van Hampton, hoewel hij geen onverdienstelijk werk levert wat betreft gezichten en, behoorlijk toepasselijk, schaduwen.

Al bij al is Shadows #1 niet de verstripping die een werk als American Gods verdient, maar het is nu eenmaal waar we het mee moeten stellen. En wie weet? Misschien kan deze reeks ons nog verbazen. Het bronmateriaal is goed en er liggen nog heel wat bijzondere scènes in het verschiet die visueel heel interessant zijn. Toch rijst het vermoeden dat wie American Gods wil zièn, het toch vooral van de tv-serie zal moeten hebben.

5 Het boek is beter

Het is leuk dat Neil Gaimans beste verhaal eindelijk ook als beeldverhaal wordt gebracht. Maar daar is helaas ook alles mee gezegd. Het verhaal zit vanzelfsprekend goed, maar de tekenstijl is erg rudimentair en onbehouwen en spreekt niet echt aan. Beetje zonde, want American Gods verdient beter.

  • Verhaal 9
  • Tekenstijl 4
  • Sfeer 7
Share.

About Author

Jeroen Van Heel

Cardboard cowboy, Nintendo nerd en Dr. Deathrite himself. Show your moves!

Reacties