Cromimi is geen regulier Suske en Wiske-album. Het maakt deel uit van een nieuw initiatief waarin jaarlijks twee stripmakers aan elkaar worden gekoppeld om een speciaal hommagealbum aan Suske en Wiske te maken. Voor dit eerste album worden de Waalse veelschrijver Yann (Thorgal, Marsupilami) en tekenaar Gerben Valkema aan elkaar gekoppeld.
Schrijver: Yann
Tekenaar: Gerben Valkema
Uitgeverij: Standaard Uitgeverij
Aantal pagina’s: 48
Prijs: €6.99
Verschijningsdatum: 6 december 2017

Het verhaal begint bijzonder amusant. Lambik wordt weer eens uit een café gesmeten omdat hij zijn mond niet kon houden. Als hij met Jerom terug naar huis wandelt, valt diens oog op een krantenartikel dat voor een raam is geplakt. In de jaren zestig van de vorige eeuw trok een Belgische expeditie naar de Himalaya waar men een ingevroren cro-magnonmens vond. Deze werd in de kelder van het natuurhistorisch museum in Brussel gestopt en vergeten.

Het spreekt voor zich dat Jerom wild wordt van de gedachte om iemand uit zijn eigen tijdvak aan te treffen. Wanneer Jerom samen met Lambik, Suske en Wiske en Tante Sidonia naar het museum trekt, treffen ze daar het smeltende ijsblok aan. En de mens die daarin zit, zal Jerom een aangename verrassing bezorgen.

toren

Het eerste wat aan Cromimi opvalt, is hoe Belgisch het verhaal is. Sinds vele decennia woonden Suske en Wiske in een naamloze plek die overal zou kunnen liggen. Een plek zonder naam en duidelijke kenmerken. Een plek ook waar Nederlanders en Vlamingen zich thuis kunnen voelen. Dit album doet daar niet aan mee. Vanaf pagina 1 is het duidelijk dat de setting Brussel is. Niet toevallig de thuisstad van Yann.

Ook de grappen van Lambik in het café zijn typisch Belgische zelfkastijding. Dit album eert duidelijk de roots van de reeks.

Het tweede dat opvalt, is de liefde van de makers voor de historie van de reeks. Zie de kleine gastster die meedoet en de liefde die wordt geuit voor het klassieke album De dolle musketiers. Ook Gerben Valkema laat met zijn vele visuele grapjes zien dat ie meerdere Suske en Wiske-albums heeft verslonden.

gyronef

En als je het dan toch over de tekeningen hebt, Valkema is een ware krachtpatser voor wie Nederland zo langzamerhand te klein is geworden. Zie een plaat als de bovenstaande. De actie spat ervan af. Kom daar nog maar eens op bij de vlakke originele reeks, die niet veel meer is dan een ongeïnspireerd studioproduct.

Wie weleens wat anders wil dan de reguliere reeks en geen zin heeft in een spin-off doet hier een goede aankoop. Het is een goed en modern album van een tijdloze klassieker.

8 Top

Yann en Gerben Valkema maken een goed eigentijds eerbetoon aan Suske en Wiske. Voor Valkema kan het weleens zijn doorbraak richting de Franse markt betekenen.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 8
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties