Stripnieuws en Eisner Awards vanuit Comic-Con 2015

0

San Diego Comic-Con draait natuurlijk niet enkel rond films en televisie. Het evenement vergeet haar roots niet en focust nog steeds keihard op comics.

Er werd opnieuw ongelooflijk veel nieuws gelost, door zo goed als elke uitgever in het Amerikaanse striplandschap, waardoor het moeilijk werd om door de bomen het bos nog te zien. Hieronder bundelden we het belangrijkste en leukste stripnieuws van het voorbije weekend. Maar eerst focussen we op het belangrijkste jaarlijkse prijzenfestival binnen de Amerikaanse comicwereld: de Eisner Awards.

Will Eisner Comic Industry Awards 2015

Op de uitreiking van de Eisner Awards in San Diego worden er naar goede gewoonte ongelooflijk veel beeldjes uitgedeeld. De belangrijkste award van de avond, Beste strip, ging dit jaar naar This One Summer van Mariko en Jillian Tamaki. Verwacht van ons deze zomer zeker nog een review van deze graphic novel!

thisonesummer1Dit jaar waren de twee grote winnaars Saga en Lumberjanes. Dat Lumberjanes de moeite was, vermeldden wij al eerder in onze review. De jolige comic wordt uitgegeven door BOOM! Box en nam de awards voor Beste nieuwe serie en Beste publicatie voor tieners mee naar huis. De uitgever van de meer volwassen Saga is Image Comics. De ruimte-epiek verdiende de awards voor Best lopende serie en Beste tekenaar, met Fiona Staples achter de pennen. Verder kreeg de oude krantencartoon Little Nemo van Winsor McCay vier awards, waaronder die voor Beste anthology en Beste design. Wat er ook opviel, was dat vrouwelijke stripmakers sterk vertegenwoordigd waren onder de winnaars. Zo wonnen, naast Fiona Staples en het team achter Lumberjanes en This One Summer, Emily Carroll en Jill Thompson ook prijzen.

Marvel en DC Comics

Het stripuniversum van Marvel zal er, naar eigen zeggen, volledig anders uitzien na Secret Wars. Zo zullen de All new, All-Different Avengers hun opwachting maken in Avengers #0, met kortverhalen om de aanleiding naar de nieuwe reeksen volledig te maken. Er komen heel wat nummers #1 comics uit na Secret Wars in oktober, waaronder The Unbeatable Squirrel Girl, Blade: The Hunter, met een vrouwelijke vampierenjager, een Spider-Man en Deadpool-crossover, Black Panther, Black Widow en meer. Daarnaast krijgen de Agents of Atlas nog hun eigen tie-in in het Secret Wars-event. Een andere nieuwe serie uit de stal van Marvel wordt Chewbacca. De behaarde copiloot van de Millenium Falcon krijgt ook zijn eigen soloreeks, waarin de makers een visuele manier zullen bedenken om de Wookie te laten spreken.

chewiemarvelDC Comics had echter een pak meer aan te kondigen. Zo krijgt Superman een hele reeks nieuwe series, waaronder twee miniseries. De leukste lijkt ons die dat wordt geschreven door Max Landis (die Chronicle en The Death and Return of Superman maakte) genaamd Superman: American Alien, over verschillende belangrijke momenten in het leven van Clark Kent. In een andere nieuwe reeks keren Lois en Clark terug, als laatste overlevenden van Krypton en de Aarde, mét hun zoon.

Die andere grote DC Comics-superheld kreeg ook heel wat aandacht. Batman krijgt zes nieuwe verhalen, geschreven door Geoff Johns, die naar alle waarschijnlijkheid de Batmanfilm van Ben Affleck zal schrijven. Eerder werd bekendgemaakt dat Frank Miller aan een derde verhaal in zijn Dark Knight-reeks schrijft. The Dark Knight III: The Master Race wordt gemaakt door een groot team, met telkens minicomics door verschillende artiesten. Naar het schijnt zal het verhaal zich focussen op een ouder wordende Carrie Kelly, die haar vervanger zoekt. De reeks start in de herfst. Er komt ook een cross-over aan tussen Batman ’66 en The Avengers (de Britse spionnen, niet de Marvel-superhelden). Batmans hulpje Robin keert ook terug in Batman & Robin Eternal en de cross-over Robin War.

Grant Morrison (die de X-Men nieuw leven gaf) keert terug naar Batman met een nieuwe Batman: Black & White-reeks met kortverhalen. Tevens schrijft hij Multiversity Too, waarin met aparte graphic novels parallelle werelden verkend worden. Er komen ook twee nieuwe Earth One-boeken uit. Deze oorsprongsverhalen zijn ook aparte graphic novels. Deze keer ontdekken we hoe Aquaman en The Flash aan hun krachten kwamen.

superman_comicconOverige

Korra krijgt haar eigen graphic novel! Na een fantastisch laatste seizoen, werd een einde gebreid aan The Legend of Korra, maar het verhaal gaat nu verder gaan als strips, bij uitgeverij Dark Horse Comics. Er liep al een stripreeks gebaseerd op de originele Avatarreeks, over Aang. Het is nog niet bekend wanneer het eerste stripboek zal verschijnen. De makers zijn trouwens allebei ook apart bezig aan eigen originele graphic novels.

BOOM! Studios kondigde een nieuwe Cyanide & Happiness-collectie aan, een fysieke uitgave van de populaire webcomic, alsook de volledige uitgave van de stripadaptatie van Do Androids Dream of Electric Sheep? en een nieuwe reeks aan de hand van Grant Morrison. Hij werkt aan de miniserie Klaus, met de kerstman als een soort superheld. De uitgever komt ook met een graphic novel op de proppen van Steven Universe. Dynamite kondigde drie nieuwe titels aan, waaronder Sheena, Queen of the Jungle uit de veertiger jaren. Sheena valt het best te vergelijken met Tarzan, waarmee een cross-over gepland is. De tweede reeks wordt Grumpy Cat, de immers populaire internetkat, die ook al heel wat boeken én een film op zijn naam heeft staan. Dynamite zal ook een volledig nieuwe serie publiceren aan de hand van Rick Remender (die het geweldige sciencefictionverhaal Black Science schrijft), genaamd Devolution die eind dit jaar verschijnt. Vertigo bracht dan weer nieuws van 12 nieuwe titels, die zullen verschijnen eind dit jaar. Het worden kleine verhalen, maar vooral speciale. Tegelijk met de televisiereeks Lucifer, rond het gelijknamige personage uit de Sandman-reeks, verschijnt Lucifer #1. Andere nieuwe titels zijn The Twilight Children, Unfollow, Jacked, The Sheriff of Baghdad, New Romancer, …

Share.

About Author

Matti Meurisse

Tekent als het past, kijkt veel te veel films en series als het niet past en verkent ondertussen de wereld der comic books.

Reacties