Review: Shazam! Vol.1

0

Toen ik het nieuws hoorde dat The Rock ‘Black Adam’ ging spelen in de nieuwe Shazam-film, ging het toch behoorlijk donderen in Keulen. Nog zò veel personages uit het DC Universum zijn mij onbekend en ik wil daar iets aan doen. Het enthousiasme is er, nu nog de tijd. Maar vorige week stond ik dus in de stripwinkel, op zoek naar een recent instappunt om Shazam beter te leren kennen. Mijn oog viel op Shazam! Volume 1, een bundeling van Justice League comics en deel van The New 52.

In het verhaal maken we kennis met Billy Batson, een 14-jarig weeskind en eerste klas ettertje. Door zorgvuldig te liegen, wordt hij opgenomen door het perfecte adoptiegezin en als een ondankbare hond slaagt hij er al in om op de eerste avond in een vlaag van woede z’n nieuwe huisgenoten uit te kafferen en in een tirade zich op te sluiten in z’n kamer. Later wordt hij uitgekozen door magie om de bovenmenselijke krachten van tovenaar Shazam over te nemen. Dit stelt hem er toe in staat om bij het roepen van ‘Shazam!’ zich te transformeren in zijn meest optimale versie, zijnde een volwassen gespierde kerel.

De krachten van Shazam! kan je nog het best vergelijken met een gigantisch vat magie. Tovenaars kunnen die krachten verdelen naar andere mensen maar dan zijn die zelf minder sterk. Hoe meer mensen magie uit het vat halen, hoe minder sterk de magie wordt, aangezien het altijd evenredig verdeeld wordt. In tussentijd volgen we een wetenschapper die op zoek is naar magie en per ongeluk Black Adam tot leven wekt. Black Adam heeft dezelfde krachten als Shazam en voelt dat er een andere magiër rondloopt. Zoals het een klassieke villain betaamt wilt hij de wereld vernietigen zodat we opnieuw kunnen beginnen. Daarvoor heeft hij de magie nodig van Shazam en zo begint het kat- en muisspelletje!

Black Adam vs. Shazam!

Toen ik de laatste bladzijde omsloeg was ik behoorlijk teleurgesteld. Shazam ziet er zo cool en mysterieus uit dat het ergens teleurstellend is dat er maar een 14jarige ettertje achter schuilt. Ettertje is het juiste woord want vanaf de eerste bladzijde had ik al een hekel aan hem. Het verhaal voelde ook aan als één langgerekte kerstmis-special. De cliché’s zijn allemaal aanwezig: alles is mooi besneeuwd, kerstlichtjes in de lucht, een adoptiegezinnetje waaar Kellogg’s jaloers op zou zijn, de rijke vader die de hele stad onder controle houdt en het lieve gezinnetje kleineert… Het feit ook dat Black Adam, die al duizenden jaren oud is, verslagen wordt door een simpele gedachtegang, maakt van hem een karikatuur.

Maar ah, er zijn ook goeie dingen. Billy die doorheen de stad vliegt en zich volledig laat gaan met zijn nieuwe krachten was leuk om te zien. Maar daar eindigt het zo’n beetje voor me. Teleurstellend cliché is het woord dat alles omvat. Ik hòòp dat de film beter wordt maar of ik al dan niet het nog een kans geef, zal afhangen van de trailer…


Tip! Zin om de comics op te pikken maar géén idee waar? ‘Shazam! Vol.1’ is beschikbaar bij Worlds End Comics.


50%
50%
Teleurstellend

Het verhaal voelde aan als één langgerekte kerstmis-special. De cliché's zijn allemaal aanwezig: alles is mooi besneeuwd, kerstlichtjes in de lucht, een adoptiegezinnetje waaar Kellogg's jaloers op zou zijn, de rijke vader die de hele stad onder controle houdt en het lieve gezinnetje kleineert... Het feit ook dat Black Adam, die al duizenden jaren oud is, verslagen wordt door een simpele gedachtegang, maakt van hem een karikatuur.

  • Tekenstijl
    6
  • Sfeerschepping
    5
  • Verhaal
    4
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties