Met dit derde album combineert Shadow Banking heel veel actie met heel veel uitleg over het complot achter de ganse crisis. Soms wordt het allemaal een beetje te veel tegelijk. Hopelijk hebben de auteurs een duidelijk slotakkoord voor ogen.
Schrijver: Sylvain Lacaze & Corbeyran
Tekenaars: Eric Chabert
Uitgever: Glénat
Aantal pagina’s: 48 
Winkelprijs: € 15,95 (hardcover)
Verschijningsdatum: 1 februari 2017

We hebben behoorlijk lang moeten wachten op deze derde telg van Shadow Banking. Na vijftien maanden was er al veel informatie uit de vorige albums uit mijn geheugen verdwenen. Het is dus absoluut geen overbodige luxe om de vorige albums er opnieuw bij te nemen, al helemaal omdat er meteen stevig in de actie gevlogen wordt.

Nadat hij ontdekt dat de Griekse schuldencrisis niet zomaar uit de lucht is komen vallen, is Mathieu Dorval nog steeds op de vlucht voor de hogere machten van de ECB. Als de grond in Frankfurt hem te heet onder de voeten wordt, verkast hij naar het land waar het al zo lang over gaat. Waar de eerdere albums nog vrij dicht tegen de waarheid schurkten, gaan Lacaze en Corbeyran hier wel stevig het pad van de samenzweringstheorie op. De rest van het album combineert snedige actie, zoals schietpartijen uit een helikopter, met tonnen informatie.

Doordat het merendeel van die informatie aangeleverd wordt in de vorm van een exposé door hun gastheer, voelt De Griekse Bom bij momenten wat langdradig aan. Intussen hebben de antagonisten ook nog eens een blik huurmoordenaars opengetrokken, die zowel Mathieu en Maureen als hackende vriend Skull op de hielen zitten. Het evenwicht tussen werkelijkheid en fictie dat de vorige albums zo goed maakte, lijkt verdwenen te zijn. Zonde. Shadow Banking gaat zo meer en meer op een clichéthriller lijken, die toevallig binnen de context van de bankencrisis past. We kunnen alleen maar hopen dat de auteurs de eindbestemming van het verhaal niet uit het oog verloren zijn.

De tekenstijl maakt het geheel wel nog de moeite waard. Chabbert blijft bij zijn kenmerkende realistische vormgeving, met heldere kleuren en een scherpe lijnvoering. Vooral de adembenemende rotsformaties van de Meteora zijn prachtig weergegeven. Het contrast tussen de netjes afgelijnde gebouwen in Frankfurt en de grillen van de natuur zorgt voor schitterende resultaten. Het blauw uit de eerdere albums blijf hier ook overheersen. Mede daardoor geven de drie covers Shadow Banking een duidelijke visuele identiteit.

Met dit derde album heeft Shadow Banking wat last van de blues, maar de premisse blijft boeiend genoeg om te hopen dat de reeks weer op de rails zal komen. De ondersteuning van ervaren bankiers bij het scenario blijft een meerwaarde, maar het mag wel iets minder technisch worden. De toevoeging van Alecos Paparakis voelt alsof hij enkel dient om het verhaal de nodige diepgang en vaart te geven. Elias Glycos wordt dan weer geïntroduceerd als de grote man achter de schermen, zonder dat er voordien aanwijzingen in die richting gegeven werden. Bij de vorige albums voelden dit soort wendingen een pak natuurlijker aan.

Ik blijf hoopvol dat Shadow Banking uit kan groeien tot een stevige reeks over een veeleisend onderwerp. Met de eerdere delen in de serie hebben Corbeyran en Chabbert een degelijke basis gelegd voor een succes. Doordat de albums enkel in hardcover-versie blijven verschijnen, vermoeden we dat  uitgeverij Glénat ook blijft inzetten op de reeks. Ik blijf Shadow Banking volgen, al staan een sneller publicatieritme en een duidelijk einde wel op mijn verlanglijstje.

7 Gewoontjes

In vergelijking met zijn voorgangers verbleekt het derde deel van Shadow Banking een beetje, maar er blijven nog heel wat sterke punten. Laat ons hopen dat dit het dipje in het midden is, en dat de volgende delen het niveau weer stevig opkrikken.

  • Verhaal 7
  • Tekenstijl 9
  • Sfeer 7
Share.

About Author

An-Sofie

Uw bomma, maar dan geekier: houdt van breien, koekjes of taart bakken en thee, keukenprinsesje in de dop. Wordt blij van boardgames, gin, series netflixen en strips. En van Geekster. Vooral van Geekster. Knijpt niet in je wangen.

Reacties