Secret Wars #1: crescendo en orgelpunt (review)

3

Vorige week was het zo ver: vijf jaar voorbereiding kwam samen in één issue: Secret Wars #1. Marvel’s nieuwste event waarin het multiversum vernietigd wordt en vanuit verschillende warzones één nieuw universum zal ontstaan. Eén ding is zeker: de komende maanden worden bepalend voor zowel het Marvel universum als voor het bedrijf. Hun events zijn namelijk vaak hit-or-miss en met de hype die gecreëerd werd rond Secret Wars, moet dat wel iets sterk opleveren. Maar met Jonathan Hickman, literaire duizendpoot en architect van dit hele gebeuren, aan de pen en Esad Ribic als vormgever heb ik er best een goed oog in.

Illuminati

Twee jaar lang volgden we de Illuminati en hun verwoede pogingen om de vernietiging van het multiversumte verhinderen. Jaren waarin we Reed Richards de intussen legendarische woorden hoorden zeggen: “Everything Dies. It’s inevitable and I accept it.

Je leest het, al van de eerste bladzijde werd de toon gezet en werd duidelijk wat op het spel stond. Niet enkel ons universum maar het volledige multiversum gaat eraan. Iets zorgde ervoor dat een universum vroegtijdig uitstierf en als een opgestapeld torentje blikjes zakte het multiversum in elkaar.

Voor de nieuwsgierigen onder ons zal ik na deze review verklaren wat dit was. Het afsterven van dit multiversum resulteerde in het regelmatig botsen van verschillende universums. Wanneer de aardes elkaar raakten, werden beide universums vernietigd. Konden ze het botsen vermijden door bijvoorbeeld de andere planeet te vernietigen, dan werden beide universums gespaard. Zijn jullie nog mee? Fijn!

Reddingsboot

Secret Wars begint waar Avengers/New Avengers eindigde: de Illuminati hebben gefaald. Ze hebben het afsterven van het multiversum niet kunnen vermijden en nu staan ze recht tegenover het Ultimate universum. Beide aardes met onze favoriete superhelden die vechten voor hun bestaan. Valeria Richards, dochter van Mr. Fantastic, kwam op het idee om een reddingsboei te creëren. Een schip dat in staat is tussen het multiversum door te navigeren. Als je niet kan winnen, wordt het namelijk tijd om na te denken hoe je niet kan verliezen.

Deze paragraaf bevat spoilers dus als je niet wilt weten wat er precies gebeurt, sla deze even over. Deze eerste issue draait volledig rond het gevecht tussen de 2 partijen en Val’s reddingsboei. Alles voelt zeer episch aan en door de gigantische cast krijgen we pure chaos. Is dit slecht? In mijn ogen niet. Hickman is al 2 jaar lang bezig met een crescendo en als een vaardig componist laat hij het nog even zwaar kletteren. Avengers, X-Men, Inhumans, Guardians of the Galaxy, praktisch alle personages vechten voor hun leven.

Cyclops wordt één met de Phoenix Force maar wordt tijdens zijn aanval opgepikt door de reddingsboeien. Hetzelfde lot ondergaan Captain Marvel en Starlord. Het schip krijgt het lastig wanneer de 2 aardes elkaar naderen en het deel met de Fantastic Four afbreekt. Reed Richards kijkt machteloos toe hoe zijn teamgenoten en zijn kinderen in het niets verdwijnen….

De twee planeten raken. Boem. Paukeslag. Stilte en na witte flits eindigen we met een inktzwart blad. Het multiversum is niet meer. Enter: Battleworld.

Wat zorgde voor het vroegtijdig sterven van één universum?

Ok, als je niet volledig mee bent in het Marvel-universum zal je hier behoorlijk in je haar krabben, maar ik wil je de uitleg niet ontzeggen. Probeer er niet te veel bij stil te staan want comicbook-logica is soms niet zo…logisch.

Nu: er zijn mythische wezens genaamd Beyonders die het multiversum gecreëerd hebben als experiment, of het toch als dusdanig beschouwen. Deze wezens waren van plan de stekker uit het multiversum te trekken en alle universums simultaan te vernietigen. Hoe? Via Molecule Man. De Beyonders waren van plan om alle Molecule Men doorheen het volledige multiversum te vermoorden, zodat het vernietigd zou worden.

Onze Molecule Man had dat door en besloot er een stokje voor te steken, of toch althans wat vertraging op te doen lopen. Hij benaderde Doctor Doom en vertelde zijn plan. Doom zal naar verschillende universums moeten reizen en daar telkens de plaatselijke Molecule Man vermoorden. Jaren gingen voorbij waarin verschillende Molecule Men hun einde zagen en door hun vroegtijdig heengaan werd het multiversum onstabiel, waardoor er een volledig universum vroegtijdig stierf.

Molecule Men

Eventjes geheel terzijds: dit werd allemaal uitgelegd in een van de laatste issues van Hickman’s New Avengers. Laat ik eventjes onderstrepen dat ik een gigantische fan ben van tijdreizen en verschillende universums en kwaadaardige opperwezens, maar zo’n complexe verhaallijn mochten ze toch gerust over verschillende issues gespreid hebben. Hickman blijft in mijn ogen een begenadigd verteller, maar het werd allemaal zeer snel en vaag vermeld waardoor ik veel fans online zag zoeken naar antwoorden…

Wat mogen we verwachten de komende weken?

Last Days

Wat zullen onze helden doen met hun laatste uren op aarde? Nemen ze afscheid van hun familie of vechten ze tot het bittere eind? Welke issues mogen we concreet verwachten?

Ant-Man Last Days

Ant-Man: Last Days
Black Widow
Captain America and the Mighty Avengers
Loki: Agent of Asgard
Magneto
Ms. Marvel
The Punisher
Silver Surfer

Battleworld

Een wereld samengesteld uit verschillende fragmenten van vernietigde universums. Hier zal het gevecht verder gezet worden, wat zal dienen als kern van het verhaal. Ook hier een klein overzicht van de komende issues.

Ultron vs Zombies

Age of Ultron vs. Marvel Zombies
Ghost Racers
Inhumans Attilan Rising
Korvac Saga
Marvel Zombies
Master of Kung Fu
Red Skull
Runaways
Secret Wars Journal
Secret Wars: Battleworld
Secret Wars: Secret Love
Siege
Star-Lord and Kitty Pryde
Thors
Ultimate End

Warzones!

Rebirth out of destruction. Terwijl de strijd der Domeinen gestreden wordt in Battleworld groeien deze oorlogszones uit tot de bouwstenen voor hun nieuwe Marvel universum. Een overzicht van alle Warzones:

1602: Witch Hunter Angela
1872
A-Force
The Age of Apocalypse
The Amazing Spider-Man: Renew Your Vows
Armor Wars
Captain Britain and the Mighty Defenders
Captain Marvel and the Carol Corps
Civil War
Deadpool’s Secret Secret Wars
E Is for Extinction
Future Imperfect
Giant-Size Little Marvel: AvX
Guardians of Knowhere
Hail Hydra
Hank Johnson: Agent of Hydra
House of M
Howard the Human
Inferno
Infinity Gauntlet
M.O.D.O.K. Assassin
Mrs. Deadpool and the Howling Commandos
Old Man Logan
Planet Hulk
Secret Wars 2099
Secret Wars – Armor Wars
Spider-Island
Spider-Verse
Squadron Sinister
Weirdworld
Where Monsters Dwell
X-Men ’92
X-Tinction Agenda
Years of Future Past

 

93%
93%
Episch

Hickman is al 2 jaar lang bezig met een crescendo en als een vervaardig componist laat hij het nog even zwaar kletteren. Is het chaotisch? Zeker. Maar zoiets hoort er nu eenmaal bij als 2 universums hun einde naderen. Iedere Marvel fan is het aan zichzelf verplicht om dit event op te pikken.

Nog een laatste tip: ga naar je lokale striphandelaar en bestel alle issues en enkele tie-ins. Je wilt niet dat je een issue moet ontlopen omdat het al uitverkocht is!

  • Tekenstijl
    10
  • Verhaal
    9
  • Sfeer
    9
Share.

About Author

Davy Delbeke

Kapitein van Geekster sinds het moederschip werd gelanceerd in 2012. Voorliefde voor alles wat met Marvel en Jonathan Hickman te maken heeft. Ja, ik heb Secret Wars al gelezen en ja, die is ongelooflijk geniaal.

Reacties