The Dark Knight III: The Master Race is volgens DC Comics het langverwachte vervolg op The Dark Knight Returns en The Dark Knight Strikes Back. Dat gaan we bij Geekster eens nuanceren.

Schrijver: Brian Azzarello, Frank Miller
Tekenaar: Andy Kubert, Frank Miller
Uitgever: DC Comics
Verschijningsdatum: 20 september 2017

 

 

1986 was een jubeljaar voor de Amerikaanse comic. Een van de toptitels van dat jaar was natuurlijk Batman: The Dark Knight Returns. In deze comic maakte Frank Miller, geflankeerd door zijn vaste inkter van dat moment, Klaus Janson, een verhaal waarin hij een oude Batman opvoerde die nog één keer zijn kunstje deed. Het was ook een commentaar op de vergankelijkheid van de mens en de eeuwigheidswaarde van The Batman. Een bijna literair superheldenverhaal wat ruim dertig jaar na dato nog steeds veel wordt gelezen.

Het was ook de opmars van een trend in superheldencomics waarin de verhalen steeds duisterder werden. In 2001 kwam Miller met een vervolg op deze comic waarin hij de helden weer helden liet zijn. Een statement ook tegen deze trend. Na 15 jaar was het tijd voor een derde Dark Knight en helaas zien we hier een trendbreuk.

Laten we met het verhaal beginnen. Het is drie jaar na de gebeurtenissen in DK2. Batman is gedurende deze drie jaar niet meer in beeld geweest… Tot nu. Er verschijnen nieuwe gevaren voor Gotham City aan de horizon en voor deze gevaren is Batman misschien niet genoeg. Superman en Wonder Woman duiken ook op.

Dark Knight

Waarom is dit dan een trendbreuk? Eigenlijk spelen Batman en zijn kompaan Carrie Kelley een bijrol in hun eigen verhaal. Deze derde Dark Knight gaat vooral over Superman, Wonder Woman en hun dochter Lara. Je zou een argument kunnen maken over het voortborduren op het thema van de eerste Dark Knight. Batman is zich als simpel mens meer bewust van zijn eigen sterfelijkheid en is zodoende een betere ouder dan Superman en Wonder Woman ooit kunnen zijn. Maar dat gaat eigenlijk wat te ver.

In feite is dit geen Dark Knight-verhaal maar een verhaal in het universum wat door Frank Miller in 1986 werd geschapen. Miller is betrokken bij het plotten van het hoofdverhaal maar het werk komt van Brian Azzarello en tekenaar Andy Kubert. Ze maken een knappe kopie van Millers werk maar het is te gepolijst en veel te weinig Batman.

Dark Knight
Gelukkig neemt Frank Miller wel het voortouw bij de minicomics die deze serie sieren. En dan zien je weer de vertrouwde gekte en de vreugde van het totaal onverwachte. Dit is de Miller die het realisme afzwoer en wilde doen waar comics goed in zijn. De kunst van de overdrijving. En daar zie je pas waar het in het hoofdverhaal aan ontbreekt. Spanning, onvoorspelbaarheid en lekker viezig tekenwerk.

Voor deze comic geldt: weet goed wat je koopt. Het is niet slecht, maar uiteindelijk is het totaal niet wat er op de cover staat.

7 Voldoende

Het is geen slechte comic. Maar uiteindelijk is Dark Knight III niet de comic die je denkt dat het is.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 7
  • Sfeer 6
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties