Review: J. Rom #1 – De eerste Vlaamse superheld

2

jrom_cover

 

Op F.A.C.T.S. konden we al kennismaken met een mysterieuze gouden figuur, en ook op de boekenbeurs liep deze rare snuiter al op de stand van WPG Uitgevers. Dan volgde al snel een trailer, en op 20 november werd met veel tromgeroffel op de sociale media de allereerste Vlaamse Comic aan het grote publiek voorgesteld. Het betreft een tweede spin-off van Suske en Wiske en een “reboot” van de “Jerom, de Gouden Stuntman”-reeks die van 1962 tot 1982 door Willy Vandersteen – die zelf ook snoepte van spin-offs en Amerikaanse strips – werd uitgebracht. Aanschouw J. Rom, Force of Gold!

J. Rom, Force Of Gold

Tekenaar van dienst is voor de comic-liefhebbers geen onbekende: Romano Molenaar. Deze tekende ook al de Amerikaanse Batman-albums. Dit wil dus zeggen dat de bedenkers de lat heel hoog willen leggen, en dat wil voor de stripliefhebbers maar één ding zeggen: met J.Rom willen ze een 3-delige reeks uitbrengen die als een bom gouden confetti de Vlaamse Strip op zijn grondvesten doet daveren! Hoewel de term “comic” nooit over de lippen gaat, willen de bedenkers wel een nieuw segment van de uitgeverstaart aansnijden. Een superheldenreeks wordt dat dan genoemd. En door in zee te gaan met inkleurder Joël Séguin (die al comics van Iron Man, Wolverine, Assassins Creed inkleurde) krijgt het hele boeltje een internationale, Amerikaanse, look die letterlijk en figuurlijk van het papier knalt!

media_xll_2614560 crop

 

Iron Man meets Jerommeke meets Robocop

Waar dit eerste deel vooral over gaat is de metamorfose van onze jeugdheld. Zijn gouden cape wordt vervangen door een glanzend 24-karaats gouden robocop-achtig kostuum. Wie zei het ook alweer: “Capes zitten toch alleen maar in de weg”. En een splinternieuw lichtgevend logo op de borstkas. Bijna net zo iconisch als dat van Iron Man. Met deze laatste is de link naar de klassieke Amerikaanse comics snel gelegd. Maar wat er onder dat pak schuilt, is alles behalve goudkleurig. We maken kennis met Jerom in een missie die falikant afloopt met vele dodelijke slachtoffers. Deze komen natuurlijk niet in beeld, de erfenis van Willy Vandersteen wordt netjes in ere gehouden. Hierdoor besluit hij zijn gouden cape aan de haak te hangen en laat hij zijn leven compleet verloederen. Hij verdikt, rookt sigaren en zijn flat transformeert in één grote vuilnisbelt. Omdat hij constant de stemmen van de slachtoffers hoort spoken in zijn hoofd. Zware kost voor psychiaters dus. Tot er plots iemand aan de deur klopt. Een zekere Epifanie, Pi voor de vrienden met een spraakgebrek (Jerom spreekt nog steeds zijn oermensentaaltje dat we kennen uit de Suske & Wiske reeks), die om één of andere reden op zoek is naar hem. En zo rolt Jerom – willens nillens – in een nieuw avontuur en dito reeks.

j-rom-force-of-gold-1500x700

 

Meer spieren dan verstand.

En dat is nu eigenlijk jammer aan deze episode. Het gaat precies allemaal nogal snel. De tijdspanne bedraagt ongeveer 7 jaar waarin vanalles moet gebeuren. Langs de ene kant moeten we leren omgaan met een getormenteerde Jerom. Niet die goedlachse held van vroeger die met een handvol woorden oneliners spuwt. Maar een depressieve dikzak die er tegen opziet een jonge deerne te bevrijden van haar belagers. Anderzijds moet deze zwartkijker-met-gesloten-ogen toch weer klaargestoomd worden naar de held van het verhaal J-Rom. En ondertussen moet de plot nog aangedikt worden met een geheimzinnige organisatie, een onbekende schurk en een mysterieuze medestander. Zonder al te veel uitleg, uiteraard. Want te veel tekst is nefast voor de flitsende graphics en de snelle actie. Want achtervolgingen, explosies en spectaculaire stunts zijn – Willy Vandersteen zou het niet anders gedaan hebben – alomtegenwoordig. Een hele boterham die ons op het einde van dit deel toch nog op onze honger laat zitten. `Goed bekeken, dat wel, want deel 2 en 3 moet natuurlijk ook nog verkocht worden.

Veel zal dus afhangen van hoe deze reeks zich verder evolueert. Worden de verwachtingen die gecreëerd worden ingelost? Naar alle waarschijnlijkheid worden er in deel 2 nog meer vragen gesteld dan beantwoord. Maar één ding is zeker: deze reeks is in goede handen, scenarist Bruno De Roover heeft zijn strepen al verdiend, met gezond verstand kan deze nog openbloeien naar iets van goudwaarde. Een nieuwe stap is gezet in de geschiedenis van de Belgische strip, gebouwd op de fundamenten die grootmeester Vandersteen gelegd heeft. Wat zal de volgende mijlpaal zijn? De eerste Belgische superheldenfilm?

Vanaf vandaag in de winkel verkrijgbaar.

77%
77%
Vernieuwend

Veel meer komen we niet te weten na de eerste - met veel bombast - kennismaking met de vernieuwde J-Rom. Een nieuw kostuum, nieuwe entourage en een nieuwe slechterik. Hoewel we deze nog niet in beeld hebben gezien.
Het ziet er wel allemaal zeer flitsend en vooral zeer Amerikaans uit. Een ruige, moderne tekenstijl gooit de typisch Belgische "ligne claire" compleet overboord.
Kan uitgroeien tot een boeiende reeks. Maar veel kunnen we daar eigenlijk nog niet over zeggen.

  • Tekenstijl
    8
  • Sfeerschepping
    8
  • Verhaal
    7
Share.

About Author

Peter De Smet

Ongezouten meningen zijn beter voor mijn hart, volgens de dokter.

Reacties