The Vark Knight Returns? Je zou zeggen dat het hier gaat om een parodie op The Dark Knight Returns, maar nee. Het is collectie van Cerebus-gags die ooit online zijn voorgepubliceerd.

Schrijver: Dave Sim
Tekenaar:
 Dave Sim, Sandeep Atwal
Uitgever: Aardvark Vanaheim
Verschijningsdatum: 27 december 2017

Niemand praat eigenlijk nog over Cerebus en dat is best raar. Cerebus is een van de meest epische prestaties van de Amerikaanse comic in de 20ste eeuw. In 1977 begint de dan 20-jarige stripmaker Dave Sim aan een dierencomic die je op dat moment het beste kunt omschrijven als een parodie op Conan the Barbarian. Het zou uiteindelijk uitmonden in een heuse Russische roman in comicsformaat. Meer dan 6000 pagina’s verdeeld over 300 issues gepubliceerd in een periode van 27 jaar.

Wat voor comic was dit? Er zijn boeken over volgeschreven maar laten we gewoon eens lezen wat de hoofdrolspeler er zelf over te zeggen heeft.

Cerebus Vark Knight

Het was een mijlpaal voor de Amerikaanse comicsindustrie. Sim pionierde het uitgeefformaat van de trade paperback of telephone book in zijn jargon. Het bundelen van verhalen, wat nu gemeengoed is bij Marvel en DC, was in de jaren tachtig echt iets nieuws. Sim gaf zijn eigen werk uit en plukte er een tijdlang de vruchten van.

Maar in de 186ste issue van Cerebus schreef hij een berucht essay waarin hij zijn visie over de man-vrouwrelatie opschreef en hiermee een groot deel van zijn lezers wist te vervreemden. Dat heeft ertoe bijgedragen dat deze titel in de vergetelheid is geraakt.

Deze comic heeft verder weinig te maken met Cerebus als serie. Het zijn gags bestaande uit etsen van echte kunstenaars zoals Gustave Doré waar montages van Cerebus overheen zijn geplakt. Deze montage heeft een wat tragische achtergrond want Dave Sim kan door een blessure al een tijdlang niet of nauwelijks tekenen. Met deze gagstrips probeert hij zijn creatie niet alleen levend te houden maar ook de broodnodige centen te verdienen.

Cerebus tekenaar

Als je geen Cerebus-fan bent dan zullen deze gags je verder waarschijnlijk niet veel doen.

Toch bezorgt deze comic je toch een wat melancholisch gevoel. Het is tragisch dat een grensverleggende tekenaar als Dave Sim nu een verbeten gevecht tegen de vergankelijkheid aan het voeren is. Laat The Vark Knight Returns vooral een aanmoediging zijn om jezelf verder te verdiepen in het oeuvre van de man.


6 Aardig

De gags zijn voor Cerebus newbies redelijk niet boeiend. Cerebus lezers halen hier meer uit en dan vooral een gevoel van melancholie.

  • Verhaal 6
  • Tekenstijl 6
  • Sfeer 6
Share.

About Author

Dennis Van Beek

Leest boekjes met plaatjes en praat daar dan over op Geekster. Heeft ook een mening over andere dingen.

Reacties